02 липня, 2021

"Архітектура - це застигла музика"

Коли ми згадуємо цей вислів Гете та милуємося архітектурними шедеврами, справді відчуваємо мелодії, які відповідають історичному часу будівлі.


«Архітектура – єдність користі, міцності та краси», - так писав видатний римський архітектор Марк Поліон Вітрувій у 2-й половині І ст. до н.е.
Українська архітектура пройшла чималий еволюційний шлях, аби поєднати в собі ці три складові – від перших людських жител часів раннього палеоліту на стоянках біля сіл Мізин та Пушкарі на Чернігівщині до величних соборів Богородиці Десятинної й Софії Київської, про яку церковний діяч часів Ярослава Мудрого Іларіон писав: «Церква дивна і славна всім навколишнім країнам, і немає такої у всій північній землі від сходу до заходу».




Свято встановлено в Україні «…на підтримку ініціативи архітекторів та містобудівників, їх творчих спілок, працівників проектних організацій і місцевих органів містобудування та архітектури …» згідно з Указом Президента України «Про День архітектури України» від 17 червня 1995 року № 456/95.





В Україні налічується близько 14 тисяч пам’яток архітектури, 46 великих історичних культурних заповідників і більше 1000 об’єктів паркового мистецтва.
Продовжуються перегляди фільмів із циклу "Україна вражає", до цієї дати у читальній залі ЦРБ ім. М. О. Некрасова відбувся показ фільму про знамениті фортеці України.





Про визначні пам'ятки архітектури Криму розповіла Євніка Ліньова - у минулому працівник міністерства культури України, одна з засновників управління зі збереження культурної спадщини. Вона докладно розповіла про архітектурні споруди, у реставрації яких брала безпосередню участь.










Матеріали "Грінівської вітальні", які тимчасово знаходяться у ЦРБ ім. М. О. Некрасова, містять великий обсяг документів про український Крим. Тому планується низка заходів на їх основі. У них візьмуть участь як працівники ЦБС Голосіївського району міста Києва, так і широкі кола громадськості.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар