12 липня, 2021

Засідання за круглим столом "Грінівська вітальня": унікальний досвід роботи творчого осередку та перспективи розвитку.

Презентація інноваційної моделі діяльності "Чотири простори бібліотеки" та ініційоване Міністерством культури та інформаційної політики України громадське обговорення проєкту Стратегії розвитку читання на 2021-2025 роки "Читання як життєва стратегія" надихнули на розробку нових ініціатив та планів, впровадження креативних підходів  до бібліотечної справи.

Значною культурною подією міста було створення та функціонування яскравого творчого осередку "Грінівська вітальня" у бібліотеці № 15 для дітей. За 15 років існування вона продемонструвала роботу всіх чотирьох просторів для користувачів різного віку: - простір навчання (діти знайомились з творами Гріна у ігровій формі);

                                           - простір натхнення (створення музейної експозиції на основі документальних матеріалів);

                                           - простір подій та зустрічей (зустрічі з творчими особистостями, літераторами з різних міст України та інших країн, розміщення відеоматеріалів  в інтернет-просторі - біля 1000 відеороликів).

На засідання круглого столу "Грінівська вітальня": унікальний досвід роботи творчого осередку та перспективи розвитку"  були запрошені представники громадських організацій,  творчих об'єднань, працівники бібліотеки №15 для дітей ЦБС Голосіївського району міста Києва.

Захід був присвячений дню пам'яті письменника Олександра Гріна. Кожного року 8 липня  у "Грінівській вітальні" згадували про нелегку долю літератора та його дружини, читали твори, присвячені їм. Редактор ЦРБ ім. М. О. Некрасова Зоя Логвиненко ознайомила присутніх з зібранням документів та віршів про творчість Олександра Гріна.

  

Зі своїми спогадами виступив душенаказник Ніни Грін Олександр Верхман. У юності, мандруючи стежками Криму, він познайомився з людьми, які створювали музей письменника у Старому Криму. Відтоді допомога їм стала справою його життя. Про меморіальні речі та документи, передані до музейної експозиції "Грінівська вітальня", Олександр Верхман розповів цікаво і змістовно.



Присутні переглянули авторський фільм про музей Максиміліана Волошина у Коктебелі, який представила кінорежисер та сценарист Ліна Агаркова. Маючи багато матеріалів про Волошинські фестивалі та враховуючи участь у них київських митців, пані Агаркова запропонувала розширити цю діяльність, адже Максиміліан Кирієнко-Волошин народився у Києві, його батько походив із запорізьких козаків.
       










Цю пропозицію підтримали  гості заходу. Володимир Павлов - голова київського обласного осередку Всеукраїнської культурно-освітньої Асоціації гуманної педагогіки підкреслив, що гуманізації суспільства сприяє творчість таких письменників, як Грін, Волошин, Антуан де Сент Екзюпері, Януш Корчак та інші.


Педагог та філолог Людмила Білогорська розповіла про нещодавній захист своєї кандидатської дисертації, у якій вона досліджувала особливості творчості Олександра Гріна. Нові романтичні вірші почули від молодої поетеси Ірини Любімцевої.


Кораблик

Эта осень, как осень. С неба дожди, дожди,
Улетают птицы - страницы календаря.
Отдохни и подумай, но ничего не жди.
Кто сидит и мечтает - расходует время зря.
Я сложу бумагу - обычный тетрадный лист.
Век живи и учись - не научишься ничему.
Мне не грустно, я просто скептик и реалист.
Оригами мне и по сердцу, и по уму.
Неизменное чудо - стремительно и легко
Плоскость стала объёмом, преодолев себя
Этот парус надежды отправится далеко
В бесконечное море с берега октября.
Мой бумажный кораблик размок и пошёл на дно.
Был, наверное, слишком хрупким для этих вод.
Я построю новое судно - ещё одно,
И посмотрим, как далеко оно уплывёт.
Я возьму зубочистку и пенопласт - ура!
Алой ткани лоскут - и парусник мой готов.
Капитан, отплывай скорее, давно пора
Покориться ветрам и песням больших китов.
Мою лодку сломало цунами - увы и ах!
И на новую мне уже не хватает сил,
Под ногами опавшие листья и душит страх:
Почему же корабль разбился и не доплыл?
Вот лежит невзрачный бурый сухой листок,
И, как будто желая продолжить свою игру,
Я пускаю его в волнующийся поток.
Он плывёт. И немного качается на ветру.


  

Завідувач бібліотеки № 15 для дітей Алла Дубенюк провела змістовну екскурсію у тимчасовому приміщенні "Грінівської вітальні".
Досвід роботи творчого осередку "Грінівська вітальня" довів, що бібліотека може бути цікавою користувачам різного віку завдяки використанню різних форм соціальної та інтелектуальної активності, адже вона є центром інформаційного та творчого спілкування, а також зберігання культурної спадщини.




 

Немає коментарів:

Дописати коментар