07 грудня, 2021

Історичний екскурс «Роми в Україні»

       За даними перепису 2021 року на території України проживає біля 50 тисяч осіб ромської національності. Значна частина їх мешкає в Закарпатській області. Ромське населення належить до кількох етнічних груп: серви, волохи, кердерари, ловери, урсари та ін. Циганська мова – це одна з індоарійських груп індоєвропейських мов. Зокрема, серви та волохи належать до української діалектної групи, кримські цигани зазнали лінгвістичний вплив з боку тюркомовного населення. Основна релігія українських ромів – християнство та іслам. Походження етноніму «цигани» наразі не встановлено. Самоназва ж цього народу – «роми». Саме так називають їх в сучасній українській діловій мові та в офіційних документах.
     Перші згадки про появу циганських племен на території сучасної України датуються ХV століттям, коли великий литовський князь Олександр видав охоронну грамоту циганському ватажкові Василію. Перші їх поселення були поблизу сучасного міста Ужгород, в Бессарабії та в Криму.
    У часи козаччини цигани просувались до Центральної України, де був великий попит на ковальський та зброярський промисли, якими досконально вони володіли. Як свідчить поіменний «Реєстр всього війська Запорізького», представники цих племен брали участь у визвольній боротьбі українського народу.
    В Незалежній Україні велика увага приділяється питанням соціалізації ромів, їх інтеграції в суспільство. Цьому активно сприяє Всеукраїнська спілка громадських організацій «Конгрес Ромен України» (президент Петро Григоріченко).
    Щороку в Україні відзначається Міжнародний день ромів (8 квітня) та Міжнародний день пам’яті Голокосту ромів (2 серпня).
       З метою створення належних умов для захисту та інтеграції в українське суспільство ромської національної меншини, забезпечення рівних можливостей для її участі у соціально-економічному та культурному житті держави розпорядженням Кабінету Міністрів України від 28 липня 2021 року № 866-р схвалена Стратегія сприяння реалізації прав і можливостей осіб, які належать до ромської національної меншини, в українському суспільстві на період до 2030 року. Це важливий стратегічний документ України з питань інклюзивних політик щодо ромів.
    Бібліотеки ЦБС Голосіївського району м. Києва втілюють державну політику щодо ромів та подолання негативних стереотипів до них, проводять інформаційно-просвітницькі заходи, спрямовані на протидію упередженому ставленню до осіб ромської національної меншини та розкривають духовні надбання ромського народу.
    Наші бібліотеки відкриті і доступні для усіх користувачів. Ми готові розвивати діалог з усіма представниками національних меншин, які проживають на теренах Голосіївського району і столиці, адже ми усі є громадянами України, невід’ємною частиною загальновизнаних прав людини. 



Немає коментарів:

Дописати коментар