25 липня, 2022

28 липня – День Хрещення Київської Русі - України та День Української Державності


  День Української Державності відзначатиметься 28 липня у День Хрещення Київської Русі - України.
  Це свято в Україні відзначається вперше. Як зазначено в указі Президента України його було проголошено:
"З метою утвердження спадкоємності понад тисячолітньої історії українського державотворення, спираючись на історію української державності, яка сягає своїм корінням часів заснування міста Києва та розквіту держави за часів князя Київського Володимира Великого - державотворця, який прийняттям у 988 році Християнства засвідчив цивілізаційний вибір Київської Русі, спадкоємцями якої є, зокрема, Галицько-Волинське князівство, Українська козацька держава, Українська Народна Республіка, Західноукраїнська Народна Республіка, Українська Держава, Карпатська Україна та сучасна Україна.
Вшановуючи пам’ять та засвідчуючи повагу до діяльності Тараса Шевченка, Миколи Костомарова, Володимира Антоновича, Михайла Драгоманова, Івана Франка, Лесі Українки, Михайла Грушевського, інших видатних представників національної еліти, а також борців за державність та незалежність України, керуючись Актом проголошення незалежності України від 24 серпня 1991 року, схваленим 1 грудня 1991 року всенародним голосуванням, дбаючи про благо Вітчизни та боронячи суверенітет, територіальну цілісність і незалежність України, а також зважаючи на необхідність утвердження історичної справедливості".

   У читальній залі бібліотеки відбулась зустріч з істориком, археологом, викладачем, екс-заступником Голови Державної служби охорони культурної спадщини України Євнікою Анатоліївною Ліньовою, яка розповіла про історію будівництва та відновлення храму Святого Володимира у Херсонесі. У реставрації цієї святині брали участь київські спеціалісти-будівельники, художники, історики. Особливо цінними є свідоцтва сучасників, які брали безпосередню участь у цій  події і можуть поділитись спогадами, надати можливість познайомитись з унікальними документами та артефактами. У рамках своїх обов’язків Євніка Ліньова опікувалася питаннями розвитку національних заповідників, зокрема Херсонеса Таврійського, і входила до робочої групи по відтворенню видатних пам’яток України - Михайлівського Золотоверхого, Успенського соборів у Києві та Володимирського собору у Херсонесі.
 Протягом багатьох років Україна готувала українські об’єкти культурної спадщини, у тому числі і Криму, - Херсонес Таврійський та Бахчисарайський палац до включення у Всесвітню спадщину ЮНЕСКО. Є.А.Ліньовою було підготовлено фото буклет по цим об'єктам спадщини. 23.06.2013 року рішенням 37-ї сесії Комітету Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО Херсонес Таврійський і його хора разом з Володимирським собором у Херсонесі внесено до Списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.
  Освячення храму відбулося у 2004 році. Сьогодні, на жаль, Володимирський собор знаходиться в окупованому Криму.



  Цими унікальними матеріалами зацікавились співробітники Національної бібліотеки імені Ярослава Мудрого. Тетяна Скирда провела відеозйомку та докладно ознайомилась з особистим архівом Євніки Ліньової. Адже ці свідоцтва розбудови нашої Держави є безцінними документами становлення незалежності та визнання у світі України.



  Авторський фільм про історію стародавнього міста Херсонес, на території якого знаходиться храм, продемонструвала кінорежисер Ліна Агаркова.






  Україна єдина! Пам'ять про історичні надбання нашої держави назавжди в наших серцях! З Херсонесом пов'язане наше щасливе минуле.                     Фото з приватних альбомів наших співробітників.


Немає коментарів:

Дописати коментар