29 липня, 2022

Вишивка в одязі видатних українців

Традиційні вишиванки
в музеях та бібліотеках України
           
        

        Гостями ЦРБ ім. М. О. Некрасова стали люди, які розповіли про традиції української вишивки, сучасні проєкти, популяризацію цього виду народної творчості.
 



     
    Директор Київського літературно-меморіального музею Максима Рильського Вікторія Колесник розповіла про співпрацю музею з закладами культури міст Чернівці, Стрия, Луцька. 

    В рамках проєкту "Вишивка в одязі видатних українців" відбулось багато заходів, у яких брали участь майстри вишивки, представники адміністрацій та депутатського корпусу, широких кіл громадськості.
      Особливо цікавою стала презентація вишиванки Степана Бандери, яка відбулася у музеї родини Бандер у м.Стрий. Її демонстрував народний депутат України Володимир Вятрович - український науковець-історик, публіцист, дослідник історії визвольного руху, громадський діяч.













    
    У літературно-меморіальному музеї Лесі Українки у Колодяжному відбулась презентація проєкту "Комірці жінок родини Косачів". Унікальна виставка комірців, які носили представники української інтелігенції, була доповнена відшитими зразками.

       
  
         Для бібліотек ЦБС Голосіївського району ці події стали особливо значущими, адже проєкт "Вишивка в одязі видатних українців" був започаткований Тетяною Серебренніковою та Тетяною Зез ще у 2017 році. Як він розвивався розповіла сама Тетяна Серебреннікова.


 




Доповнили її розповідь з демонстрацією зразків вишитого одягу 
Ліна Агаркова, Тетяна Скирда, Євніка Ліньова.



Цей захід ще раз продемонстрував
 невичерпні витоки українських традицій,
 самобутньої історії нашої держави 
до яких треба звертатися постійно, 
адже це - справжній  скарб народу.

Немає коментарів:

Дописати коментар