15 липня, 2022

85 років від Дня народження А.М.Роговцевої


 Ада Роговцева - видатна актриса театру та кіно, героїня України,  людина  світової   величини,   незрівнянна,  харизматична,   проста  і  щира  жінка  -  
16 липня святкує 85-й День народження!
 Аду Миколаївну поважають за її громадську і політичну позицію, вона активно підтримувала Помаранчеву революцію та Євромайдан, а з початку війни з Росією активно допомагає бійцям АТО, ветеранам, медикам та волонтерам. Вона часто приїжджала з виступами на передову, у шпиталі та військові бази.
 Народилася 16 липня 1937 року в місті Глухові (Сумська область).
 Навчалася в Полтавській загальноосвітній школі № 10 ім. В. Короленка.
 У 1959 році закінчила Київський інститут театрального мистецтва ім. І. Карпенка-Карого (майстерня К. Степанкова).
 З 1959 року - актриса Національного академічного драматичного театру імені Лесі Українки (Національний академічний театр російської драми імені Лесі Українки), де працювала 35 років. На сцені театру вона створила незабутні жіночі образи у виставах: "Марійка", "Останні", "104 сторінки про кохання", "Йду на грозу", "На дні", "Священні чудовиська", "Матінка Кураж", "Хазяйка", та в багатьох інших. Знаменита п’єса Леоніда Зоріна "Варшавська мелодія" була хітом театральних підмостків. В цій ролі  вона виходила на сцену 670 разів.
 У кіно дебютувала у 1956 році у фільмі "Кривавий світанок" Олексія Швачка. Протягом своєї кар’єри знялася у понад 70 фільмах та серіалах. Кінороботи у фільмах "Салют, Маріє!", "Приборкання вогню", "Вічний поклик" стали найважливішими віхами у творчій біографії Ади Роговцевої та улюбленими у глядачів.
 Творчий доробок Ади Миколаївни  неосяжний. Вона є володаркою титулу "Жива легенда" від міжнародного "Ордена честі" та президентської відзнаки "Гордість нації". Заслужена артистка Української РСР (1960). Народна артистка Української РСР (1967). Народна артистка СРСР (1978).
 Багато років викладала акторську майстерність у Київському інституті театрального мистецтва ім. І. Карпенка-Карого, а також у Київському університеті культури і мистецтв на кафедрі "Дикторів і ведучих телепрограм".
 Була членом Радянського комітету захисту миру. З 1992 року - член Комітету з Державних премій України ім. Т. Шевченка при Кабінеті Міністрів України. Член Телевізійної академії України (1997).                              
                                                                 Джерело: https://dovidka.biz.ua/ada-rogovtseva-biografiya-skoroc                                                                                              https://glavcom.ua/news/adi-rogovceviy
  

До Дня народження А.М.Роговцевої
  представляємо виставку однієї книги 
 "Прості речі"

  Вісім інтерв'ю з актрисою записували впродовж двох років філолог Тетяна Терен і театрознавець Анна Липківська. Відверті діалоги про життя, родину, близьких людей, покликання, професію і країну... До видання увійшли архівні та сучасні фотографії Ади Роговцевої, багато з яких публікуються вперше.
 Книга "Прості речі" була подарована нашій бібліотеці, особисто Адою Миколаївною Роговцевою, на творчому вечорі акторки з нагоди презентації книги у Будинку кіно.
  Запрошуємо до читальної зали ознайомитись з цією чудовою книгою.

Немає коментарів:

Дописати коментар