03 грудня, 2022

3 грудня - 300-річчя від дня народження Григорія Савича Сковороди

3 грудня 2022 року виповнюється 300 років від дня народження
видатного українського філософа, 
просвітителя-гуманіста, 
поета, педагога Григорія Сковороди.

"Сковородинівське коло" Леоніда Вишеславського
   ЦРБ ім. М. О. Некрасова взяла участь у Всеукраїнському партнерському фестивалі, присвяченому 300-річчю від дня народження Григорія Сковороди - видатного українського філософа, поета, педагога, мандрівника. Фестиваль об’єднав представників установ освіти та культури, широких кіл громадськості, творчих спілок.
 Назву фестиваль отримав від книги Леоніда Вишеславського "Сковородинівське коло", виданої родичами поета. Ця книга з бібліотеки редактора ЦРБ Зої Логвиненко. 


   Київська родина Вишеславських - Макарових є творчою, талановитою. Дочка Ірина та онук Гліб - художники, які представляють українське мистецтво на батьківщині та закордоном.
  Леонід Миколайович Вишеславський видатний український поет, який писав твори російською й українською мовами, літературознавець, перекладач, педагог, кандидат філологічних наук. За весь час творчої діяльності видав понад 60 книг віршів, прози та перекладів.
   Твори Вишеславського перекладалися українською, польською, німецькою, французькою та іншими мовами. Його виступи неодноразово транслювалися по радіо і телебаченню.
 Орбіту свого життєвого шляху Вишеславський сам визначив як "сковородинівське коло""Сковородинівське коло" створене Леонідом Вишеславським після подорожі по місцях свого дитинства. Павлівка, Богодухів, Золочів - все це Слобідська Україна. Слобожанщина, якою мандрував Григорій Сковорода. Його і поховано там у Сковородинівці. Саме на Слобожанщині, де колись мандрував видатний філософ і поет Григорій Савич Сковорода, розпочинаються шкільні роки Л. Вишеславського. Поблизу міста Богодухова, у селі Павлівка, досі стоїть зрублена з соснових колод школа. У тому ж селі на піщаному майдані височіла цегляна церква, в якій правив Божу службу дід Вишеславського - протоієрей Харлампій Іванович Платонов. Церкву було зруйновано сталінськими опричниками. Рознесли її по цеглині, дзвони повикидали, хрести поламали. Проте слово правди незнищенне. Символічно, що саме там хлопчик вперше почув вірші Тараса Шевченка з уст своєї матері. Там вперше почув від свого шкільного вчителя про Григорія Сковороду.
 Озером розкрилась вся моя суть,
все, що безмежно виростає в людині, -
найсвітліша думка, найсвітліша путь,
все збагнене і зроблене нею донині.
Нерідко спіймати хотіли мене
суєтність, марнослав,я і ницість …
Совісте, хай все це в мене мине,
свіжістю вічною грудей доторкнися!
Я слухав твій голос з новою силою,
той голос, який ще з дитинства вчував,
слова твої тут откровенням - могилою:
"Світ ловив мене, але не спіймав".
  "Слів, котрі Сковорода заповідав написати на своїй могилі, зректися уже не можна. З нами в своїй простоті і славі йде віднині Григорій Савич. Він говорить: "Все минає, любов же ніколи, все тебе облишить, крім любого, в тобі сущого".
  "Правдиве начало скрізь живе, - вчить Григорій Савич. - Через те воно не частка, але ціле, єдине, безмірне, надійне".
Тут починань моїх юних пора
мчала двадцятим, пригадую, роком.
Вицвілі двері і насип високий -
погріб громадиться серед двора.
Он крізь цеглини пробилась трава,
а в погребній прохолодності тьмяній,
як молоко в запітнілому дзбані,
час зберігається… Пам'ять жива!
  Ці поетичні рядки Леоніда Вишеславського у перекладі українською мовою нагадують про духовне, вічне, те, що є скарбом нашого народу.

  Співробітники ЦРБ у рамках фестивалю взяли участь у ЗУМ-конференції. Відбулось представлення книг Олександра Бакуменка "Війна єднання", "Лікар медсанбату", "Філософ Щастя". Біографічно-публіцистичний роман "Філософ Щастя" присвячений Григорію Сковороді, був представлений творчим керівником проєктів видавництва "ДНІПРО" Лідією Вакуленко.






До 300-річчя від дня народження Григорія Сковороди
 у читальній залі представлено книжкову виставку-присвяту 
"Григорій Сковорода - вчитель добра".


  З нагоди святкування ювілею Григорія Сковороди у читальній залі відбувся вечір спогадів "Життя у пошуках істини"


 Ліна Станіславівна Агаркова розповіла маловідомі цікаві факти про мандрування Г. Сковороди.
 
  Читачка нашої бібліотеки та просто унікальна жінка Ольга Коваленко, за фахом кібернетик та психолог, представила книгу з родинної бібліотеки "Григорій Сковорода.Твори".

 


 Завершився захід переглядом документального біографічного фільму режисера Ролана Сергієнко "Відкрий себе" про геніального українського філософа і поета Григорія Сковороду. За створення фільму творча група була нагороджена Державною премією ім. Т. Г. Шевченка. Уривки з творів Григорія Сковороди упродовж фільму читає заслужений артист УРСР Іван Миколайчук, також,  дивлячись фільм, можна спостерігати за роботою Івана Кавалерідзе - оновлення у бронзі монументу Г. С. Сковороди, спорудженого 1922 року в Лохвиці.


Крилаті вислови та цитати  Григорія Сковороди
Не той дурний, хто не знає… але той, хто знати не хоче.
Все минає, але любов після всього зостається.
Краще голий та правдивий, ніж багатий та беззаконний.
З усіх утрат втрата часу найтяжча.
Кому душа болить, тому весь світ плаче.
Щастя ж у серці, серце в любові, любов - у Законі Вічного.

Немає коментарів:

Дописати коментар