30 грудня, 2022

Микола Бурмек-Дюрі - ромський письменник

   Ромська тематика неодноразово була присутня в творах українських та зарубіжних класиків (М. Коцюбинський, І. Франко, М. Старицький, М. Горький, Проспер Меріме). Але поки що нам відомий лише один письменник ромського походження - Микола Бурмек-Дюрі.
 Микола
народився і проживав у ромській спільноті на Виноградівщині - в одному з найбільших ромських регіонів Закарпаття. З дитинства він прагнув навчатися, пішов до школи, яку закінчив аж у 23 роки. Вже там він почав писати невеличкі оповідання, що неабияк дивувало його однокласників та педагогів. Після закінчення школи Микола вступив до вишу, отримав освіту юриста, працював консультантом у Виноградівській універсальній біржі.
  У його доробку чотири різножанрові художні книги: "Щоденник молодого рома-мандрівника" (2018), "Мама казали правду" (2018), "Гонір дикої троянди" (2019) та "Циган і три срібні монети" (2020) - малий роман, оповідання, казки та поезії. 
    

  Книги одразу привернули увагу свіжістю авторської думки, розмаїттям образів, переконливим і правдивим описом непростого життя закарпатських ромів. В них яскраво відображена правда життя ромів, їх культура, звичаї та прагнення. 
  Свої оповідання автор пише українською мовою, бо люди з його табору розмовляють закарпатським діалектом з додаванням ромських слів.
   Поява першого письменника-рома свідчить про більш глибоку інтеграцію ромської спільноти в суспільство.
  Микола Бурмек-Дюрі з книгою "Щоденник молодого рома-мандрівника" (Ґражда, 2018) визначений переможцем муніципального щорічного Літературного конкурсу імені Івана Франка в 2021 році, який проводив Департамент культури та туризму Одеської міської ради.

Немає коментарів:

Дописати коментар