13 червня, 2023

   У Будинку кіно відбувся мистецький вечір "ІВАН ДРАЧ І МИКОЛА МАЩЕНКО", із цикла вечорів "Поети. Від Бога і України", які започаткував кінознавець Сергій Тримбач, з метою висвітлити творчі тандеми українських поетів та кінематографістів. Працівники та читачі ЦРБ відвідали творчий захід.

 

Сергій Тримбач - український кінокритик, кінознавець, кіносценарист. Чинний голова Національної спілки кінематографістів України. Лауреат Державної премії України ім. О. Довженка (2008). Автор багатьох публікацій, присвячених історії та сучасності українського кіно.



У творчому вечорі приймали участь:

 



Анатолій Ткаченко - доктор філологічних наук, професор, літературознавець.









Олександр Ігнатуша - актор, режисер, бард. 



Олесь Янчук - режисер українського кіно, генеральний директор Національної кіностудії імені Олександра Довженка,  голова Національної спілки кінематографістів.


Анатолій Вишневський - актор, кінорежисер, виконавчий продюсер Національної кіностудії ім. Довженка, єдиний український режисер, нагороджений орденом "За заслуги" 3-го ступеня, Заслужений діяч мистецтв України, Заслужений працівник культури України.
   
   

   Присутні передивилися унікальні фото та відеоматеріали 
з родинних архівів митців.





Під час зустрічі демонструвались кадри з художніх фільмів, 
 які з'явилися завдяки  митцям  
Івану Драчу та Миколі Мащенко.

   Шедевр українського кінематографу "Пропала грамота" - український радянський художній фільм кінорежисера Бориса Івченка. В основі фільму - однойменне оповідання Миколи Гоголя, яке адаптував для сценарію Іван Драч. Виробництво фільму завершили ще 1972 року, але вперше його показали глядачам лише на початку 1980-х. Відразу, після представлення кінцевої версії стрічки партійним чиновникам-цензорам у 1972 році, її заборонили до показу. Керівництву кіностудії ім. О.Довженка настільки "ідеологічно" не сподобалася кінцева версія фільму, що його "поклали на полицю" на понад 10 років.
   
    Кіноповість Івана Драча "Іду до тебе" про один із найбільш драматичних епізодів життя Лесі Українки.  На основі дійсних документів - щоденників, листів, згадок - письменник розповів усього лише про один трагічний епізод життя Лесі -  повний болі, запеклої боротьби з неминучим наступом фіналу: смертю самої близької людини. Його звали Сергій Мержинський.

    "Шлях до Софії"  - болгарсько-радянський  мінісеріал режисера Миколи Мащенка що транслювався в 1978-1979 роках. Серіал знято за мотивами однойменного роману Стефана Дічева.



 Поширення   рідної культури та мови вплітається
 у повсякденну діяльність бібліотек.

Немає коментарів:

Дописати коментар