04 червня, 2023

160 років від дня народження Владислава Владиславовича Городецького (1863–1930)


          4 червня виповнюється 160 років з дня народження легендарного київського зодчого. Найвідоміші з його творінь - Будинок з химерами та Костел святого Миколая, давно є візитівками Києва та навіть через сотню років після побудови захоплюють подих.

  Але не тільки своїми архітектурними творами цікавий Городецький - історія і стиль його життя нагадують пригодницький роман. Елегантний, ексцентричний пан, пристрасний мисливець, спортсмен, романтик у творчості та водночас підприємець і меценат. А ще - дизайнер сценічних костюмів і взуття, ювелірних прикрас, майстер гравюр і ширм для дам, автор чудових акварельних пейзажів, які купували навіть солідні колекціонери. Архітектор захоплювався новітніми технологіями свого часу: один із перших київських телефонів і автомобілів належали Городецькому, він піднімався у небо на одному з перших літаків і був добре знайомий з іншим відомим киянином - авіаконструктором І. Сікорським.

У рамках кінолекторію "Історія на екрані" у читальній залі
відбувся перегляд документального фільму
"Владислав Городецький. Біографія. Історія України!"



 


  Євніка Анатоліївна Ліньова поділилася цікавими фактами з життя епатажного архітектора, якому вдалося змінити вигляд Києва.

  Пропонуємо до вашої уваги книги присвячені  спадщині 
архітектурного генія Києва початку ХХ століття 
Владислава Городецького.

Немає коментарів:

Дописати коментар