05 червня, 2023

Стежками Голосієва


  Не зважаючи на повномасштабну війну життя продовжується. На запрошення партнерів працівники та читачі ЦРБ, Публічної бібліотеки ім. Лесі Українки здійснили цікаву і пізнавальну краєзнавчу  екскурсію з  циклу  "Стежками Голосієва" по історичним місцевостям Голосіївського району. Змістовну екскурсію провів заслужений пошуковець України В'ячеслав Дзівалтовський. Маршрут подорожі пролягав з   Доброго Шляху до Ботанічного саду НУБІП. 
   Голосіївський ліс - зелені легені нашого міста, один з найдавніших природного походження ліс з унікальною  флорою і фауною. Межує із заповідною територією Національного природного парку "Голосіївський" дивовижне місце - Ботанічний сад НУБіП.  Ботсад є науково-дослідною, освітньою, природоохоронною установою. Його дослідження спрямовані на вирішення проблем  акліматизації деревних рослин, дендрології та лісової селекції, зеленого будівництва. Тут створена насіннєва база перспективних для лісового господарства рослин, що використовуються для наукових досліджень та навчання студентів. Ми з задоволенням поспілкувалися з науковцями ботсаду: працівниками кафедри та кандидатом сільськогосподарських наук, академіком Лісівничої академії наук України, завідувачем кафедри Національного університету біоресурсів і природокористування України (НУБіП України), головою Товариства лісівників України Юрієм Марчуком,  які впродовж нашої  прогулянки розповіли чимало цікавих фактів про саму локацію, навчальний процес та поділилися планами на майбутнє.
 Заповідну територію гармонійно доповнює велика кількість найрізноманітніших скульптур - вирізьблені з дерева фігури:  тут і лисиці,  дикі кабани, сова та ін. Серед них можна побачити  доісторичних тварин,   мармурових німф та музиканта зі скрипкою. Це роботи  скульптора  Михайла Васильовича Павловського, який створив чимало скульптур на території Ботанічного саду, активно працює над створенням нових робіт. 
   Екскурсія вийшла просто чудовою. Лісова бібліотека з QR-кодом - це  неймовірна родзинка  цього заходу. 


 

Немає коментарів:

Дописати коментар