18 квітня, 2024

18 квітня - День пам'яток історії та культури

  Міжнародна рада з питань охорони пам'ятників і визначних місць (ICOMOS),  що була  створена  при  ЮНЕСКО,   встановила відзначати 
18 квітня, як День охорони пам'яток щорічно. 
  В Україні цей день називається "День пам'яток історії та культури" і встановлений відповідно до Указу Президента України від 23 серпня 1999 року №1062/99. 
  У липні 2000 року Президент України підписав Закон "Про охорону культурної спадщини", котрий регулює правові, організаційні, соціальні та економічні стосунки у сфері охорони культурної спадщини з метою її збереження, використання об'єктів культурної спадщини в громадському житті, захисту традиційного характеру середовища в інтересах нинішнього і майбутніх поколінь. Згідно із Законом, об'єкти культурної спадщини, що перебувають на території України охороняються державою.
    Культурна спадщина представляє унікальне й важливе свідчення культури і самобутності народів, натомість деградація і знищення культурної спадщини - матеріальної чи нематеріальної - є втратою для постраждалих громад, а також для міжнародної спільноти загалом.
  Міністерство культури та інформаційної політики продовжує фіксувати воєнні злочини рос.військових проти української культурної спадщини.
  Руйнування   культурної  спадщини - воєнний злочин за Гаазькою конвенцією 1954 року. Інформація стосовно злочинів росіян на території України продовжує надходити. Фахівці МКІП перевіряють і систематизують отримані дані та оприлюднюють їх на спеціальному сайті: culturecrimes.mkip.gov.ua.
   Перераховані випадки - лише верхівка айсберга, яка показує тільки те, що можливо зафіксувати на звільнених територіях України. Лише в майбутньому стане відомо, що окупанти зробили з великою кількістю пам’ятників та меморіалів, які наразі під окупацією. 
  Втрати заподіяні російською армією українській культурі, включають не лише матеріальну (музеї, архіви, театри, пам’ятники) та нематеріальну культурну спадщину (традиції, фольклор, пісні і т. ін.), а й людей - носіїв цих традицій, професійних митців, культурних менеджерів та інших діячів  культури, котрі формують ідентичність української культури.


  Міністерство культури та інформаційної політики  оновило дані про кількість пошкоджених війною культурних пам'яток України. З 24 лютого 2022 року по 25 березня 2024 року зруйновано або пошкоджено 1046 об'єктів культурної спадщини. 128 серед цих об'єктів - національного значення.
   Пам'ятки пошкоджені у 17 областях України. Найбільше руйнацій зазнали культурні об'єкти Харківської області - 294,  Одещини - 119,  Донеччини - 12, Херсонщини - 136 пам'яток.
  За  зведеними даними обласних військових адміністрацій, з початку повномасштабного вторгнення Росії пам'ятки, які зазнали руйнувань, за класифікацією охоронного статусу:
національного значення - 128;
місцевого значення - 848,
щойно виявлені - 70.
     Пошкоджені пам'ятки розподіляють за належністю до:
архітектури - 294 об’єктів;
архітектури та містобудування - 312;
історії - 221;
архітектури, історії - 40;
монументального мистецтва - 21;
містобудування, монументального мистецтва - 19;
археології - 57;
містобудування - 5;
науки і техніки - 2;
садово-паркового мистецтва - 1;

Немає коментарів:

Дописати коментар