08 червня, 2024

Ювілей видання Орвелла "1984"

    Роман - антиутопія Джорджа Орвелла "1984" був написаний у 1948 році і виданий 8 червня 1949 року. Багато хто називає цю книжку пророчою і з роками вона стає ще більш актуальною, ніж 75 років тому.
  Книжка   є   потужним дослідженням тоталітаризму та його впливу на людину. Вона була написана у світі, розірваному фашизмом, на тлі перших днів холодної війни та поширення комунізму. Її найбільший вплив, можливо, полягає в тому, як вона змінила спосіб, в який ми говоримо та думаємо.
   Це історія Вінстона Сміта, слухняного громадянина репресивної майбутньої держави, який повільно повстає проти системи. Перед своїм арештом герой роману "1984" Вінстон Сміт читає книгу головного "ворога народу" Еммануеля Ґолдштайна (яку насправді написав O’Браєн, член внутрішньої партії), починаючи з третього розділу "Війна - це мир".
    Книжка  описує  тоталітарне  суспільство, де жителі позбавлені громадянських прав та індивідуальності, ідея порядку абсолютна, існує культ особи Старшого Брата, від людей вимагається повне і некритичне підкорення владі. Мову в цьому суспільстві змінила новомова: "Свобода - це рабство", "Старший Брат стежить за тобою", "поліція думок", "інакомислення", - ці вислови з роману стали крилатими.
     Сама сутність тоталітаризму, - казав Орвелл, - полягає в маніпуляції свідомістю громадян.
     Є відомий жарт - Оруелл нібито каже: "Я писав "1984" як попередження, а не як інструкцію", - пише Марія Карп. - Важко позбутися відчуття, що російські пропагандисти цього жарту не знають.
    У відгуках про книгу читачі називають твір геніальним. Але рекомендують книгу не оптимістам і навіть не песимістам, а цинічним реалістам, готовим до правди, якою б гіркою вона не була.
В статті використані інтернет-матеріали

Немає коментарів:

Дописати коментар