17 червня, 2024

Борис Кононенко - 60-річчя творчої діяльності

 З нагоди 60-річчя творчої діяльності художника Бориса Кононенка (Бі Гуко) в ЦРБ "Голосіївська" відбулася зустріч-презентація нових робіт художника. Бі Гуко - це творчий псевдонім, який розшифровується як Борис Іванович Гуцул Українець Кононенко.

 Народився Борис Кононенко у Станиславові, тепер Івано-Франківськ. Середню і художню школи закінчив у 1964 році. Тоді ж почав творчо працювати у живописі, літературі та, пізніше художній фотографії.
 Борис Іванович Кононенко художник філософського спрямування. Він збирає по крихтах те, що є у природі, знаходить там безліч готових шедеврів та відтворює їх у своїх картинах. Багато його творів виникало під впливом інших видів мистецтва - літератури, музики. Різні напрями (крім метр-арту) своєї творчості художник об’єднав під єдиною назвою "хмар-арт" (хмарний живопис), метафоричне дерево (твори написані на структурі дерева), метафорична тканина (розмальована та наклеєна на основу тканина) та інші.

 У доробку автора  сотні картин,  тисячі акварелей, графічних творів, фоторобіт. Близько 100 творів знаходяться у галереях та приватних колекціях України і зарубіжжя. Борис Гуко учасник багатьох виставок (більше 30 персональних) в Івано-Франківську, Києві, дипломант виставки у Києво-Могилянській академії. 
 Під час творчої зустрічі присутні мали змогу ознайомитися з першими роботами художника. 



 Борис Кононенко багато років є членом поетичного об’єднання "Радосинь" при НСПУ. Його вірші теж мають філософське підґрунтя.
 За  словами митця: "Творець світу надав людям певну свободу волі та дії. Подібно до цього митець надає матеріалу, його випадковим формам роль у створенні картини".

            Із далеких світів пролунали
До мене незнані пісні
   І в серці моїм запалали,
   Мов зорі, краплини ясні.

 Про творчість Бориса Кононенка розповідали його колеги з об’єднання Надія Чорноморець та Віра Свистун. 

 Віра Свистун так змалювала портрет художника:
І щирий, і наївний - мов дитя.
Ідеї фонтанують - мимохіть.
Твоїх картин свідоме каяття 
То погляд давнини тисячоліть.
 Вірші Бориса Кононенка видано у декількох збірках сучасної поезії.
 Надія Чорноморець і Віра Свистун самі є цікавими особистостями, про що свідчать книги поезій, які вони подарували бібліотеці.
 Присутні на зустрічі активно ділилися враженнями від творчості Бориса Кононенка.

   Адміністрація та співробітники ЦРБ цінують таланти митців, завжди раді вітати їх у бібліотечному просторі, вдячні їм за проєкти, які вони здійснюють разом з працівниками бібліотеки. Свідоцтвом цьому є вручення подяк Борису Кононенку та Михайлу Макаренку за багаторічну співпрацю з бібліотеками ЦБС Голосіївського району м. Києва.



Немає коментарів:

Дописати коментар