20 червня, 2024

65 років від дня народження Галини Вдовиченко

   Галина Костянтинівна Вдовиченко, популярна українська журналістка та письменниця, народилась 21 червня 1959р. на Кольському півострові за Полярним колом. У дитинстві разом з родиною часто переїжджала з місця на місце. Батько був військовим, а мати медсестрою. Навчалась у школах Івано-Франківська, Надвірної, Рави-Руської, москви. Постійно бувала у бабусі з дідом у селі Отинія Коломийського району Івано-Франківської області, на батьківщині батька.
    Закінчила філологічний факультет Львівського національного університету ім. Івана Франка. Живе у Львові. Працює заступником головного редактора щоденної газети "Високий Замок". 
     Галина Вдовиченко дебютувала у 2008 році - з романом "Пів’яблука", який вийшов у видавництві "Нора-Друк" (Київ) і став лідером продажів на стенді видавництва під час роботи Львівського Форуму видавців-2008. Перший тираж книжки розійшовся протягом місяця. 
   Галини Вдовиченко - улюблениця маленьких та дорослих читачів, авторка дитячих бестселерів про 36 і 6 котів. Романи для дорослих  - яскравий приклад якісної літератури в мелодраматичному жанрі. Сюжети її творів розгортаються в українських містах і навколо знайомих багатьом читачам персонажів. Адже найчастіше головні герої книг цієї письменниці - звичайні люди, яких ми безліч разів зустрічали на вулиці, але при цьому трапляються з ними зовсім незвичайні події. 
  Сама Галина каже про свою творчість так: "Пишучи, можна відвертіше розказати важливе про себе, ніж навіть у розмові з близькою людиною".

Відзнаки: 
- Спеціальна відзнака конкурсу "Коронація слова-2008" "Вибір видавців" (перша в історії конкурсу) - за роман "Пів’яблука". 
- Диплом "Дебют 2008 року" у номінації "Кращий автор" від книготоргової мережі ЕМПІК 
- 2-е місце у конкурсі "Найкраща українська книга-2009" за версією читачів та журі тижневика "Кореспондент" (роман "Пів’яблука"). 
- Роман "Замок Гербуртів" ("Тамдевін") отримав 1-шу премію у номінації "романи" на Всеукраїнському конкурсі романів, п’єс та кіносценаріїв "Коронація слова"-2009. 
- Спеціальна відзнака "Гранд-Коронація слова" (роман "Хто такий Ігор?"). 
- Перше місце у номінації "Оригінально оформлене та проілюстроване видання" на Міжнародному дитячому фестивалі у Львові (травень 2011), відзнака "Книжкового Левеня" (казкова повість "Мишкові миші"). 
- 2-е місце у номінації "Світ дитинства" та 3-є місце у номінації "Мистецтво друку" у національному конкурсі "Краща книга України" (2011) (казкова повість "Мишкові миші"). 
- Короткий список Літературної премії Бі-бі-сі-2011. Роман "Бора" - у п’ятірці фіналістів. 
- 1-а премія у номінації "прозові твори для дітей" у Всеукраїнському конкурсі романів, п’єс та кіносценаріїв "Коронація слова"-2012 – за казкову повість "Ліга непарних шкарпеток".
-  увійшла в довгі списки Меморіальної премії Астрід Ліндґрен 2024. 
  
Пропонуємо вашій увазі віртуальну виставку 
до ювілею Галини Вдовиченко 
"Життя сильніше за правила. Воно їх шліфує"





Вдовиченко Г. Маріупольський процес: роман -Харків: Книжковий Клуб "Клуб сімейного дозвілля", 2015.-288с.
   Усе як на війні: втрати, біль, знову втрати... Роману й Ользі судилися не найкращі часи для зустрічі. Полонений укр і сепаратистка - чи є гостріша суперечність у подіях літа 2014 року? Але безодня, яка здавалася нездоланною, поступово щезає. Бо в житті існує щось набагато важливіше за ненависть.



Вдовиченко Г. Тамдевін: роман.-Київ: Нора-Друк, 2009.-234с.
 Дія роману відбувається у Карпатах неподалік від замку Гербуртів. Успішна українська художниця Анна, приїхала відпочити від марноти міського життя у відпустку. На запрошення колишньої однокурсниці вона прибуває у віддалене село поблизу старовинного замку, де можна легко загубитися у часі і просторі. В цей же час у дикому урочищі Карпат проводить дослідження науковець-етолог Юрій. Він вивчає поведінку вовків у природному середовищі. Для цього він взяв під опіку трьох новонароджених вовченят, що втратили батьків. Людина і звірі в цій "зграї" живуть за вовчими законами, які іноді виглядають більш досконалими, ніж ті, за якими живуть люди.
Несподівана зустріч з художницею докорінно змінює життя і дослідника, і вовчої зграї.



Вдовиченко Г. Хто такий Ігор?: роман.-Київ: Нора-Друк, 2010. -280с.
   Роман про пам'ять, спокуту й кохання, які тривають довше за життя.
    Головна героїня нового роману Галини Вдовиченко працює в газеті у відділі новин. Роман можна було б вважати "виробничим", якби не блискуче перетинання сюжетних ліній та майстерне поєднання містики, історії і сьогодення. 


Вдовиченко Г. Бора: Харків: Книжковий Клуб "Клуб сімейного дозвілля", 2011.-240c.
   Скромна дівчина Христина Бора, яку всі називають просто Бора, отримала фантастичний подарунок - особняк у Львові. Вона ніяк не може збагнути, за які заслуги, бо звикла ледве зводити кінці з кінцями. Розплутуючи цю таємницю, вона просто житиме в чудовому будинку, який стає притулком для людей і тварин: дівчинки-підлітка, давньої подруги, старого чоловіка й дивака з перебитим носом, кота Кіцманя і собаки Альми. У новій домівці вони пізнають найбільшу розкіш у світі - розкіш спілкування. Спокійна світла розповідь про те, як можна будні перетворити на свята, як ступити крок до щастя, як здійснити бажання...
 


Вдовиченко Г. Ось відкрита долоня: збірка - Харків: Книжковий Клуб "Клуб сімейного дозвілля", 2016. -208с.
    Оповідання, з яких складається книжка - маленькі епізоди, незначні щоденні події пересічного людського життя. Чоловіки й жінки, чужі та найрідніші, діти, брати і сестри. Вони даватимуть поради, чи, радше, пропозиції, які варто почути у швидкоплинному повсякденні. Вони тягтимуть три роботи в Італії та уникатимуть життєвих мелодрам. Вони гратимуть в історію на львівській площі Ринок і випадково передбачатимуть майбутнє. Як сліпі, навпомацки шукатимуть щастя, дослухаючись не до порад психолога, а до маленького заблуканого папужки. Збиратимуть тіло по шматках у військовому шпиталі і намагатимуться зібрати розбиті душі, малюючи зелене дерево. Проживатимуть життя, у якому слова раптом набули нового сенсу. 


У статті використані інтернет-матеріали

Немає коментарів:

Дописати коментар