13 вересня, 2024

Тиждень освіти дорослих в Україні.


З 11 по 17 версня 2024 року у Києві відбувся 
XXV Міжнародний "Тиждень освіти дорослих" в Україні. 
  Досягненню цілей ціложиттєвого освічування людини сприяють власні національні Тижні освіти дорослих, які відбуваються у 52 країнах світу.
  Генеральний директор ЮНЕСКО Одрі Азуле зазначила: "Гуманітарна криза, яка вразила Україну, виняткова за своїми раптовістю та масштабом. Наші дії у ці трагічні часи важливі, оскількуи вони зберігають паростки завтрашнього миру. Освіта, наука, культура, інформація є важливими для відновлення".
   У тижні взяли участь представники багатьох громадських організацій та державних установ. Сергій Болтівець, професор, доктор психологічних наук, голова Бюро "Освіта дорослих України" оголосив тему - "Освіта, наука і культура України в охороні життя".

   Головним орудником першого дня тижня стала кандидатка філософських наук, професорка, членкиня НСПУ Тетяна Лебединська, яка представила книгу спогадів "Ніщо не стерлось, не забулось...". У ній докладно розповідається про життя та творчість її батька Миколи Шпака, який загинув у 1942 році у гестапівських катівнях. Сім'я весь час проживала у будинку письменників РОЛІТ, сама історія якого та його мешканців становить найцікавішу літературну історію Києва. Учні та викладачі спеціалізованої школи № 135 долучились до досліджень цих фактів.




  Працівники ЦРБ "Голосіївська" кілька років поспіль беруть участь у проведенні тижня. Редакторка ЦРБ Зоя Логвиненко розповіла про діяльність бібліотек у популяризації творів української літератури і отримала для поповнення фондів книги з дарчими написами. Цінна книга "Я не одинокий..." Національне самоствердження Тараса Шевченка та його вплив на становлення національної ідентичності українців” кандидатки історичних наук Світлани Брижицької стане внеском в Шевченкіану.


Участь працівників бібліотек у культурних та мистецьких заходах є важливою частиною діяльності установ культури. 
Це можливість знайомства з різними формами роботи 
громадських об'єднань, залучення до бібліотечних заходів 
відомих фахівців, митців та громадських діячів.

10 вересня, 2024

До Дня українського кіно

10 вересня 1894 року народився
режисер Олександр Довженко.


   До Дня українського кіно у рамках кінолекторію "Історія на екрані" відбувся перегляд  документального фільму "Обличчя української історії. Олександр Довженко" до 130-річчя видатного українського кінорежисера і письменника, класика світового кіно.


   Довженко відомий світові як геніальний режисер, талановитий письменник, художник і філософ. Один з основоположників національного кінематографа.
      Його кінопоеми "Звенигора" (1928) та "Арсенал" (1929), кіноповість "Земля" (1930) були визнані світовою кінокритикою шедеврами світового кінематографа, а Довженко - першим поетом кіно. Низку кіноповістей     
О. Довженка було екранізовано після його смерті: "Повість полум'яних літ" (1944, 1961), "Поема про море" (1956, 1958), "Зачарована Десна" (1956, 1957). Вражаючими документами доби є "Щоденники"  О. Довженка, а шедевром його творчості - "Зачарована Десна". Фільм "Земля" увійшов в 10 найкращих кінострічок всесвітньої історії кінематографу.
         Цікаві біографічні факти розповіла Зоя Логвиненко.

09 вересня, 2024

В країні цікавих уроків

…Учітесь, читайте, і чужому научайтесь, й свого не цурайтесь. 
 Т.Г.Шевченко

    Ось і розпочався 2024 навчальний рік. Ми хочемо зробити його різноманітнішим для вас. Хай "нецікаве" і "нудне" перетвориться на цікаве і захоплююче. Ми хочемо порадити книги, що стануть для вас супертренажером для мозку - потужним, але водночас привабливим і пізнавальним - таким, від якого неможливо відірватись. 
Пропонуємо виставку-пораду 
"В країні цікавих уроків". 

  • Тим хто хоче вивчити історію нашої неньки України пропонуємо: "Крута історія України" Ковалишеной Інни, "Українські імена світової історії" Варка Проща.
  • Для тих, хто зацікавиться всесвітньою історією, рекомендуємо: "Всесвітня історія" Ларрі Гоніка т.4,5, "Світ історії"-енциклопедія для дітей. 
  • Розібратися з алгеброю та математикою вам допоможуть: "Алгебра" Ларрі Гоніка, "Математика"-дитяча енциклопедія.
  • Для підкорення фізики стане у нагоді "Фізика" Ларрі Гоніка.
  • Вивчення хімії зробить цікавішим "Хімія" Ларрі Гоніка & Крейга Кріддла.
  • Географію світу допоможе осягнути "Географія" - дитяча енциклопедія.
  • Про людину розкаже "Анатомія. картографія людського тіла" Таверньє Сари, Веріль Олександра, Гішар Жака.
  • Природу України та світу, тварин та птахів представить: "Наша планета" - енциклопедія для допитливих, "Дивосвіт України" - довідник-визначальник дикої природи, "Птахі наших садків" - міні-енциклопедія.
  • Надра планети розкриються з книжкою "Мінерали та гірські породи"міні-енциклопедія.
  • Піднятись до зірок і подивитися на сяючий всесвіт допоможе: "Таємничий космос" - енциклопедія для допитливих, "Астрономія. Зорі, галактики та всесвіт"
  • І все вищеназване разом зібрано у чудовому виданні "Чомучки" - ілюстрована енциклопедія.
Запрошуємо до читання!

Подорожуємо Україною

     У приміщенні інтернет-центру ЦРБ «Голосіївська» напередодні Дня туризму відбулася цікава зустріч членів ГО  «Об'єднання інвалідів «Джерело натхнення» з давнім другом бібліотеки, науковцем і відомим києвознавцем Михайлом Макаренком. Він поділився своїми враженнями від подорожі до Трускавця, супроводжуючи розповідь численними фотографіями. 


     Михайло, який з народження мешкає в Голосієві, знає чимало унікальних фактів про цей район і щедро ділиться ними з читачами бібліотек. Окрім цього, він є громадським активістом і входить до спільноти, яка захищає екологію Голосіївського лісу.


     Присутні також ознайомилися з творчістю Анатолія Макарова ‒ українського письменника, культуролога, літературного критика та дослідника київської старовини. Їм була представлена п’ята книга з семитомної серії «Світ київської старовини». Цікаві розповіді про життя киян XIX-XX століть, історії окремих місцевостей міста та характерні типи мешканців допомагають краще зрозуміти історію нашої столиці.



      Історії з минулого та сучасного життя викликають жвавий інтерес у читачів бібліотек, і їхню зацікавленість потрібно підтримувати та розвивати.




     



06 вересня, 2024

День читання книг

"ЧИТАННЯ КНИЖОК - ЦЕ РЯТУНОК. 
ЦЕ ЛЮДСЬКА РОЗРАДА" 
А.Роговцева


ЩИРО ДЯКУЄМО НАШИМ КОРИСТУВАЧАМ 
ЗА ПОДАРОВАНІ ДИВОВИЖНІ ВИДАННЯ! 



05 вересня, 2024

"Честь. Слава. Держава"


 
Вітаємо нашого співробітника Олега Дурмасенка 
з нагородою від Київської міської ради! 

 


 
   Медаль "Честь. Слава. Держава" - нагорода  за мужність, патріотизм, високу громадянську позицію, героїзм, бойові заслуги у захисті незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України.


Дякуємо  за мужність та відвагу, 
за справжній патріотизм і любов до рідної землі!
 Слава Україні та її Героям!

04 вересня, 2024

Затишна осінь з книгою

Осінь - остання, найчудовіша посмішка року.
Вільям Кален Браянт
   Осінь - особлива пора року з неповторним шармом. Вона приваблює своєю меланхолійною чарівністю, неповторним солодким сумом і загадковою самотністю. Осінь просто необхідно прожити зі смаком. 
   Рецепт осіннього вечора нескладний. Візьміть м’який плед, приготуйте гарячий чай с лимоном або імбиром, кава з корицею теж ідеально підійде. Пасують цьому вечору аромат яблучного пирога з ванільним цукром і гіркуватий запах хризантем. Запаліть свічки і ввімкніть тиху фонову музику. Зручно влаштуйтесь на дивані і візьміть найголовніший інгредієнт цього вечора - гарну книгу.

Пропонуємо вашій увазі книжкову виставку
"Затишна осінь з книгою"



Запрошуємо всіх до бібліотеки! 
 Чекаємо саме на ВАС!

03 вересня, 2024

Інструктаж з пожежної безпеки.


     


   Для співробітників ЦРБ "Голосіївська" заступник директора ЦБС Плужник Микола Володимирович провів практичний інструктаж з пожежної безпеки, ознайомив з правилами поведінки під час  пожежі та правилами застосування вогнегасників.


Відеоогляд практичного заняття.



02 вересня, 2024

Нові надходження

   Книги - кораблі думок, що мандрують хвилями часу і обережно несуть свій дорогоцінний вантаж від покоління до покоління.
                                                                  Бекон Ф.

Шановні користувачі та книголюби!
   У відділі обслуговування (абонемент) гарна звістка для вас - нові надходження. Книги українських та закордонних авторів, для дорослих та для дітей, детективи і романи, казки і навчальні посібники, про війну і про духовність, філософські та розважальні. Усі вони чекають своїх читачів. 




Запрошуємо всіх до бібліотеки! 
 Ми чекаємо саме на ВАС!