19 вересня, 2024

27 вересня - Всесвітній день туризму




 



  Напередодні  Дня туризму в Україні до ЦРБ "Голосіївська" було запрошено історика, голову ГО "Стрийська старовина", директора Стрийського краєзнавчого музею "Верховина" Миколу Закусова. Розповідь була присвячена історії міста Стрий (18 ст.-початок 19 ст.), його самобутності та колориту. 



   Цікавими та змістовними були історичні факти про генеалогічні розвідки роду Степана Бандери, про землекористування та маєтності родини Бандерів у Стрию.


Михайло Іванович Бандера (1853-1924) - дід Степана Бандери,  
займав помітне місце в житті стрийської громади.



 Андрій Михайлович Бандера (1882-1941) - батько Степана Бандери. Культурно-громадський діяч, політик Західно-українскої Народної Республіки, священник, капелан, 
член наукового товариства Тараса Шевченка.



  Стрий - перлина Галичини, один із її культурних центрів історичних та архітектурних пам’яток, де поєдналися старовинні храми і затишні вулички з новими архітектурними спорудами.
  Микола запросив відвідати місто Стрий та Меморіальний музей-садибу родини Бандерів, ознайомитися з історико-архітектурними пам'ятками міста.

    Справа Бандери живе і сьогодні у жертовній боротьбі українського народу. Ім’я Степана Бандери - символ боротьби за незалежність України. Нехай національна ідея живе поміж сучасних українців і молоде покоління ніколи не втратить історичної пам’яті.

Немає коментарів:

Дописати коментар