18 вересня, 2024

АЛЛА ГОРСЬКА - 95 років від Дня народження


 У читальній залі ЦРБ  відбувся вечір спогадів "Пам'яті Алли Горської" до 95-річчя від Дня народження видатної української художниці, громадської діячки, дисидентки  Алли Горської. Вона була однією з найяскравіших постатей митців-шістдесятників, яка боролася за право на існування українського мистецтва у радянському союзі. Мисткиня працювала в монументальних творах, мозаїці, графіці та живопису. 
 Народилася Алла Горська в Ялті. Навчалася у Київській художній середній школі імені Шевченка, а потім вступила на  факультет живопису Київського художнього інституту.
 Алла Горська з 1959 року входила до Спілки художників, з якої її двічі виключали за її революційні та антирадянські погляди й роботи. 
 У 1970 році Аллу Горську вбили. Точні обставини її смерті невідомі й досі.
 У заході присвяченому художниці взяла участь  Євніка Анатоліївна Ліньова - екс-заступник голови Державної служби охорони культурної спадщини Мiнкультури України,  історик. Вона  згадувала про своє знайомство з Аллою Горською під час зустрічей   з творчою молоддю - митцями-шістдесятниками у КТМ "Сучасник", до якого входив її 
старший брат Жозеф Ліньов. Вона зазначила, що її, зовсім юну дівчину, підкорила яскравість і харизма Горської.
 Євніка  Анатоліївна ілюструвала свою розповідь цікавими, колоритними світлинами,  листами-спогадами з особистого архіву та книгами з фонду нашої бібліотеки.





Немає коментарів:

Дописати коментар