13 вересня, 2024

Тиждень освіти дорослих в Україні.


З 11 по 17 версня 2024 року у Києві відбувся 
XXV Міжнародний "Тиждень освіти дорослих" в Україні. 
  Досягненню цілей ціложиттєвого освічування людини сприяють власні національні Тижні освіти дорослих, які відбуваються у 52 країнах світу.
  Генеральний директор ЮНЕСКО Одрі Азуле зазначила: "Гуманітарна криза, яка вразила Україну, виняткова за своїми раптовістю та масштабом. Наші дії у ці трагічні часи важливі, оскількуи вони зберігають паростки завтрашнього миру. Освіта, наука, культура, інформація є важливими для відновлення".
   У тижні взяли участь представники багатьох громадських організацій та державних установ. Сергій Болтівець, професор, доктор психологічних наук, голова Бюро "Освіта дорослих України" оголосив тему - "Освіта, наука і культура України в охороні життя".

   Головним орудником першого дня тижня стала кандидатка філософських наук, професорка, членкиня НСПУ Тетяна Лебединська, яка представила книгу спогадів "Ніщо не стерлось, не забулось...". У ній докладно розповідається про життя та творчість її батька Миколи Шпака, який загинув у 1942 році у гестапівських катівнях. Сім'я весь час проживала у будинку письменників РОЛІТ, сама історія якого та його мешканців становить найцікавішу літературну історію Києва. Учні та викладачі спеціалізованої школи № 135 долучились до досліджень цих фактів.




  Працівники ЦРБ "Голосіївська" кілька років поспіль беруть участь у проведенні тижня. Редакторка ЦРБ Зоя Логвиненко розповіла про діяльність бібліотек у популяризації творів української літератури і отримала для поповнення фондів книги з дарчими написами. Цінна книга "Я не одинокий..." Національне самоствердження Тараса Шевченка та його вплив на становлення національної ідентичності українців” кандидатки історичних наук Світлани Брижицької стане внеском в Шевченкіану.


Участь працівників бібліотек у культурних та мистецьких заходах є важливою частиною діяльності установ культури. 
Це можливість знайомства з різними формами роботи 
громадських об'єднань, залучення до бібліотечних заходів 
відомих фахівців, митців та громадських діячів.

Немає коментарів:

Дописати коментар