27 травня, 2020

У Києві – душа України



Щороку, в останні вихідні травня, давній та прекрасний Київ відзначає свій день народження і, як завжди це буває, серця його мешканців переповнюються теплими почуттями й щирою гордістю за місто, в якому живуть. 
Цьогоріч День міста випадає на 31 травня – Києву виповнюється 1538 років.

 Неповторний, величний і такий гостинний Київ розпочав свою  історію понад півтора тисячоліття тому, як колиска цивілізації східних слов’ян. Сучасний Київ – це місто, що динамічно розвивається та з плином часу не втрачає свого шарму: цвітіння каштанів, могутні схили Дніпра, золотоверхі собори, мальовничі парки.
 Столиця України приваблює безліч туристів унікальними пам’ятниками архітектури, старовинними церквами та соборами, знаменитими музеями та театрами.


 Найперше святкування Дня Києва відбулося наприкінці травня 1982 року на 1500-річчя від заснування української столиці. З 1984 року почалися регулярні вернісажі на Андріївському узвозі. А від 1987 року День Києва став офіційним святом.  День Києва – це добра нагода вкотре згадати величну й героїчну історію міста, прогулятися гарними столичними вулицями.



 Цьогоріч, нажаль, в столиці не будуть проводити масові заходи у зв'язку з епідемією коронавірусу, тому свято відзначать у новому онлайн-форматі. Плануються цікаві флешмоби, конкурси, вікторини.  Готують кілька святкових сюрпризів і для користувачів соціальних мереж. Столичні творчі колективи створюють святкові ролики, які розповсюдять у соцмережах, на Youtube-каналі, на своїх сайтах. У День Києва розпочнеться сезон роботи столичних фонтанів. 


 В рамках святкування Дня Києва бібліотека пропонує ознайомитися з віртуальною виставкою "Київ назавжди", за допомогою якої читачі зможуть зануритися в історію нашого міста, прогулятися по Андріївському узвозу, згадати відомих митців, які прославили Київ, а також провести літературно-пісенний флешмоб на тему "Як тебе не любити Києве мій…" 



Пісня композитора Ігоря Шамо 
на слова поета Дмитра Луценка.

Грає море зелене,
Тихий день догора.
Дорогими для мене
Стали схили Дніпра,
Де колишуться віти
Закоханих мрій...
Як тебе не любити,
Києве мій!

В очі дивляться канни,
Серце в них переллю.
Хай розкажуть коханій,
Як я вірно люблю.
Буду мріяти й жити
На крилах надій...
Як тебе не любити,
Києве мій!

Спить натомлене місто
Мирним, лагідним сном.
Ген вогні, як намисто,
Розцвіли над Дніпром.
Вечорів оксамити,
Мов щастя прибій...
Як тебе не любити,
Києве мій!

Київ: історія, архітектура, традиції [Текст] / [уклад. О. Друг, Ю. Ференцева]. – Київ : Балтія-Друк, 2016. – 104 с.: іл.
 Історія столиці України від літописного "града князя Кия" до сучасного мегаполісу, новітні археологічні знахідки, багаточисельні документи та архівні матеріали, портрети видатних особистостей і старі фото. Унікальна архітектура міста, різноманітні форми та стилі, стародавні храми і середньовічні укріплення, міські садиби та ансамблі, затишок провінційних вулиць і блиск столичних хмарочосів 
 Давні київські традиції, що відрізняють його від інших міст: синтез, розмаїття та мирне співіснування різних культур і конфесій, розвиток форм міського врядування від всенародного віча та Магдебурзького права, міцні гостинні традиції, що привертають туристів зі всього світу 
 Подарункове яскраве видання про Київ – спроба познайомити читача з внутрішнім життям міста, його багатою історією, давніми традиціями самоврядування, архітектурними символами. Книга, розрахована на широке коло читачів, рясніє величезною кількістю ілюстрацій, що представляють минуле й сьогодення міста Києва. 


Київ: парки, площі, вулиці [Текст] : фотоальбом / Г. Ю. Івакін, М. Б. Кальницький, Ю. В. Павленко, О. Ю. Храмов ; відп. ред. Ю.О. Храмов. – Київ : Фенікс, 2006. – 320 с. : іл.

 Фотоальбом містить понад 400 оригінальних кольорових фотографій та близько 100 чорно-білих в основному іcторичних об’єднаних в чотири тематичні блоки з відповідним текстовим матеріалом – парки площі вулиці (історичні) околиці старого міста. Це дало можливість в жанрі фотоальбому проте з мінімальним текстом подати фрагменти історії Києва та його сьогодення на відміну від традиційних видань подібного типу.



Київ вчора і сьогодні : фотоальбом / видавець, ідея, макет та художнє оформлення Ашота Арутюняна. – Мюнхен, Київ: Видавничий дім "Ракурс-Artograph", 2002. – 222 c. : іл.
 У фотоальбомі порівнюються вигляд одних і тих самих визначних місць столиці на початку ХХ і на початку ХХІ сторічь. Ілюстрації початку ХХ сторіччя взято з фотольбому "Киев вчера и сегодня", виданого у друкарні Товариства І. Д. Ситіна в Москві 1901 року, листівки та фотографії із зібрання А. Арутюняна, а також з архівів (репринтне відтворення). Ілюстрації початку ХХІ сторіччя – Ю. Бусленко, П. Боурі, А.Нога, К. Стародуб та інші. Наприкінці книги подано схеми Києва 1901 та 2004 років, покажчик змін назв топографічних об’єктів та зміст фотоальбому англійською, французькою та німецькою мовами.




Кудрявцев, Л. О. Наш стародавній Київ: нариси / Л. О. Кудрявцев. – Київ : Фенікс, 2016. – 400 с.
 Книга знайомить читача з вулицями та площами нашої столиці. В цих нарисах розповідається про їх минуле й сьогодення. У книзі викладені дані про найбільш значущі, цікаві в історичному та архітектурному відношенні вулиці та площі. Крім головних магістралей, розповідається й про такі маловідомі вулиці, як Предславинська, Тургенєвська, Гоголівська. Крім того, тут зібрано фотографії кінця ХІХ - початку ХХ ст. Мова йде про 21 вулицю та 6 площ. Ці розповіді доповнюють образ нашого красеня-міста, розташованого на берегах древнього Дніпра.





Абліцов Віталій. Київ : Енциклопедія / Віталій Абліцов. – Київ : Фенікс, 2016. – 288 с. : фот.
 Кияни – це не тільки ті, хто народився в столиці України, хто почав і продовжує історію давнього міста на Дніпрі-Славуті, але й ті, кого невпинні вітри історії розпорошили по всій планеті Земля.
 Це переконання сприяло автору пропонованого видання у його спробі нагадати відомі й відкрити нові постаті й сторінки київського літопису.





Третьяков А. П. Старий Хрещатик і його домовласники / Аркадій Третьяков; [ред. В. Карпенко]. – Київ: Сучасний письменник, 2019. – 327 с. : іл., фотоіл.

 Ця книга про центральну вулицю Києва – Хрещатик, яка є своєрідним символом нашого міста. Вулиця з'єднує Старе місто, Печерськ і Поділ й перетинає три площі – Європейську, Незалежності та Бессарабську. Розповідь про кожен будинок на старому Хрещатику, про архітектуру, архітекторів, жителів, домовласників, суспільне життя  та торгівлю може бути цікавою киянам, гостям Києва, дослідникам. 


Балабко О. В. Київ, Іринінська, Лифарям... : Повість за листами митця / Олександр Балабко. – Чернівці : Букрек, 2011. – 186, [56] с. 
 Розповідь про постать видатного танцівника та хореографа ХХ століття киянина Сергія Лифаря, який майже тридцять років очолював балет Гранд Опера у Парижі, написана на основі матеріалів з архіву митця у Києві. Це більш як шістдесят листівок, знімків, інших документів, надісланих і переданих Сергієм Лифарем рідним після втечі за кордон 1923 року. Також особисті речі й документи батька артиста, Михайла Яковича, і його другої дружини Марії Михайлівни Лифар (у дівоцтві Дяченко). Якраз у її нащадків, родини Дяченків-Асєєвих, і зберігався цей ніде не оприлюднений та недосліджений архів.   Залучено великий обсяг фактажу – від виданих в Україні спогадів Лифаря, мемуарів про нього до документів зі справи, заведеної Київським ОГПУ 1932 року після чергової вдалої втечі за кордон наймолодшого сина родини Лифарів Леоніда. У книжці вміщено й додаток – присвячені Лифареві уривки з роману-есе автора "Олександр Вертинський, нащадок Гоголя".
Видання, окрім власне архівних листівок і фотографій, ілюстроване знімками автора, зробленими в Парижі й у його передмісті Сент-Же-нев’єв-де-буа, де на могилі митця стоїть пам’ятник із написом "Серж Лифар із Києва".




Гураль О. З любов'ю, Серж Лифар!. Кн. 1. Київ назавжди : [трилогія] / Олена Гураль. – Київ : Саміт-книга, [2018]. – 119 с.

 До уваги читачів представлена перша частина трилогії про видатного киянина Сергія Михайловича Лифаря. Перша книга "З любов'ю, Серж Лифар! Київ назавжди" знайомить з першим коханням і київським періодом життя до грудня 1922 року включно. 







Кухарський В. Нариси про Оболонь: від давнини до наших днів / В. Кухарський. – Київ : Фенікс, 2018. – 216 с.

 Книга "Нариси про Оболонь": від давнини до наших днів. Це своєрідний історичний довідник, де зібрані цікаві факти, легенди, літописні згадки, археологічні знахідки, а також унікальні фотографії.




Поклад Н. Це місто – наче Господа рука: вірші про Київ / Н. Поклад. – Київ : Фенікс, 2007. – 96 с.

 Збірка ліричних, проникливих віршів про місто-герой Київ, про його стрункі тополі, затишні провулки, блакитні озера та незчисленні зелені парки. До книги увійшли вірші різних років.





Пучков А. О. Просто неба. Київські нариси / Андрій Пучков ; [пер. з рос. Р. Свято ; мал. С. Сімакової]. – Київ : Дух і Літера, 2017. – 299, [20] с. : іл. – Рез. англ., фр.
 Книжка складається з трьох блоків, об’єднаних однією матерією – Києвом і навколо, де місто немовби звивається у кокон "навколо". Перший блок "Київ і земля"  про водичку, небо, рух, пташок і війну. Себто: погляд довкола себе (головне дієслово тут – "озиратися"), догори й донизу, влітку та взимку, зосліпу й пильно. Другий блок "Київ і слово"  про те, як київська професура межі ХІХ-ХХ століть втелющувала класичні знання в напівпорожні студентські голови, інфіковані свободою та революцією, і як вона при цьому поводилася, щоб залишитися на сторінках історії. Себто: визгін наукових смислів на рівні пори розквіту київської розумової культури. Третій блок "Київ і камінь"  про міські обриси й тексти в цих обрисах. Себто: придивляння до міста з різних ракурсів. Тут між Андріївським узвозом і творчим підйомом архітектора Йосифа Каракіса  буферним шаром  нарис про нарис "Київ" Осипа Мандельштама, що недалеко впав від його "Каменя". 




Рутенко (Гурьева) Т. А. Прогулки души по подворотням детства / Татьяна Рутенко (Гурьева). – Киев : [Золоті ворота], 2011. – 248 с. : портр.
 Книга спогадів про Київ 70-х років. Автор проводить читача по ностальгічним місцям свого дитинства – Андріївському узвозу, Подолу, старому центру міста. Доля письменниці тісно пов’язана з життям самого міста, про яке  Булгаков сказав: "Немає на світі красивіше міста, ніж Київ". Прогулянки для душі для тих, хто любить гуляти по місту та відкривати його таємниці.


Ушаков М. Повість швидкоплинних літ: київ. літопис / М. Ушаков ; пер. з рос., вступ. ст. Л. Кореневич. – Київ : Обереги, 2004. – 240 с. – (Бібліотека українського раритету)
"Повість швидкоплинних літ" відомого українського письменника, лауреата Шевченківської премії – натхненний, талановитий твір про минуле та сучасне Києва, який зазнав заслуженого визнання і, в той же час, цензурних утисків та купюр. Досі не опублікований цілісно, тепер подається у повному авторському складі.
"Поет – завжди очевидець, якби й народився сотні років по тому". Отже, очима тонкого мудрого художника – про історію Києва від легендарних часів до нещодавньої сучасності.
 А очима письменника та редактора Леоніда Кореневича – про солодкі муки творчості й гіркі муки прагнення сказати правду тоді, коли правда з кривдою боролася та не пускала її в рідну хату.



Пепа В. Щедрик летить із Києва / В. Пепа. – Київ : Фенікс, 2018. – 400 с.

 Нова робота відомого автора збагачена цікавими фактами та навіть несподіваними відкриттями. Написана легко, дохідливо, хоча мова йде про значне, доленосне для розвитку Української  Держави.  









Шанин Ю. Не уставайте слушать стариков. Воспоминания пожилого киевлянина. Кн. 2 / Юрий Шанин. – Киев: Оптима, 2002. — 204 с.

 У другій книзі мемуарів автор розповідає про подорожі та зустрічі з друзями й колегами, про вузівські будні, своїх родичів та інше. І дещо про літературні справи.




Як тебе не любити... : коротка проза про сучасний Київ та киян / Анастасія Піка та [ін.] ; фото: Віктор Піскунов, Борис Корпусенко, Ігор Іваровський ; ред. Олена Іваницька ; передм. Олександр Балабко. – Київ : Фенікс, 2017. – 143 с. : іл.

 В одинадцяти творах збірки Київ постає у багатьох вимірах: тут і жіночі освідчення йому як живій істоті, й оспівування його принад, і гіркі сповіді про розлуку з ним, й екскурси в минувшину.



Легенди Києва : [кн.-картинка] / К. Дем'янчук ; іл. В. Дунаєвої.  Київ : Форс Україна, 2017.  [25] c. : іл.  (Шукай. Мандруй. Фотографуй) (Читака. Book Chef).

 Вирушаймо на екскурсію Києвом. На сторінках цієї книжки герої легенд загубили щось дуже важливе. Прочитай легенду, знайди головних героїв і допоможи їм відшукати все загублене. А ще відвідай ці місця з батьками, сфотографуй та приклей фотографію у книжку на згадку.







Сподіваємось, що запропонована література зацікавить усіх, 
хто не байдужий до рідного міста. 
З Днем Києва, дорогі друзі!

Немає коментарів:

Дописати коментар