21 травня, 2020

З Днем вишиванки, Україно!

 Традиційно Всесвітній день вишиванки в Україні відзначають  щороку в третій четвер травня. У 2020 році це свято  ми відзначатимемо 21 травня. Цього дня прийнято одягати національне вбрання, куди б не довелося йти  на роботу, на навчання чи на зустріч із друзями. 
 День вишиванки — не офіційне й відносно молоде, проте дуже улюблене народне свято. Ідея запровадження цього свята виникла у 2006 році в студентському середовищі — студентка Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Леся Воронюк запропонувала своїм однокурсникам на один день змінити звичний одяг на вишиванку.   Згодом подібні акції почали проходити також в інших регіонах України та світу. Наразі до святкування Дня вишиванки долучилися понад 60 країн світу. 

 У культурі кожного народу є речі, які яскраво відображають його особливу національну традицію. В Україні таким символом є вишиванка  своєрідний унікальний код українського етносу з різноманітними орнаментами та мотивами.  Здавна вишиванка вважається оберегом від усього лихого, що може статися в людському житті, виступає символом краси, міцного здоров’я та щасливої долі. Останніми роками популярність вишиванок значно зросла. Сьогодні модно носити вишиванку не тільки на національні свята, а й кожен день.

 Цьогоріч відзначити урочисто Всесвітній день вишиванки  неможливо через пандемію коронавірусу, однак українцям в такий кризовий період особливо потрібні позитивні емоції та налаштування на добрі думки. Саме тому співробітники ЦРБ ім. М. О. Некрасова вирішили продемонструвати красу своєїх вишиванок, пам’ятаючи та вшановуючи українські традиції.

 Тож долучайтеся до акції — одягайте вишиванку та пам’ятайте культурні традиції нашого народу! На нас дивиться весь світ і в цю мить весь світ милується нами!


Немає коментарів:

Дописати коментар