14 травня, 2020

"Україна – ЄС: діалог продовжується"

   Цьогоріч День Європи в Україні припадає на 16 травня. Співробітництво з Європейським Союзом залишається пріоритетним напрямком зовнішньої політики України на сучасному етапі. Президентом України 2020 рік оголошено Роком Європи в Україні. Сьогодні курс на європейську інтеграцію набув для українців стратегічного значення. 
 Варто зазначити, що це свято відзначається  в нашій країні на державному рівні  з 2003 року згідно з Указом Президента "Про День Європи"  кожної третьої суботи травня, а в країнах Європейського Союзу  9 травня. Рішення щодо відзначення 9 травня Дня Європи в Європейському Союзі було прийнято у 1985 році на Саміті Ради ЄС у Мілані. До 1997 року це свято мало переважно культурно-мистецьку спрямованість та носило обмежений характер. 
 У 1997-1998 роках до святкування Дня Європи залучилися держави-кандидати на вступ до ЄС. У цих країнах святкування набуло певного політичного забарвлення та було спрямоване на формування громадської думки стосовно підтримки вступу до Євросоюзу. Проводяться регіональні конференції та круглі столи; публічні дебати, виступи на телебаченні та радіо громадських діячів; широка інформаційно-роз’яснювальна кампанія; культурно-розважальні програми та спортивні змагання тощо. Основна ідея  кожний мешканець континенту, незалежно від своєї національної належності та громадянства, має відчути себе вільним у "Європейському домі".  
 Україна  єдина держава у світі, яка не будучи членом Європейського Союзу, з року в рік святкує на державному рівні єднання з європейськими країнами.

 З нагоди святкування Дня Європи у читальній залі  розгорнуто інформаційну  виставку "Україна  ЄС: діалог продовжується". Європейський Союз  це 27 держав Європи, які об’єдналися на основі загальнолюдських і демократичних цінностей задля досягнення стабільності, миру та процвітання. Українська держава одним із пріоритетів свого розвитку визначила інтеграцію у європейське співтовариство. 
 Після закінчення карантину запрошуємо до перегляду  виставки всіх, кого цікавлять проблеми розвитку Європейського Союзу та європейської інтеграції України.
Щиро вітаємо  з Днем Європи!

Немає коментарів:

Дописати коментар