07 травня, 2020

До Дня матері


Ніхто любити так не вміє,
Ніхто так словом не зігріє,
Ніхто не зможе так чекати,
Як рідненька наша мати.


 Цими чудовими травневими днями, коли все довкола буяє та квітує, відзначається  найпрекрасніше родинне свято — День Матері.
 День матері — це одне з самих зворушливих свят, тому що кожен з нас з дитинства та до своїх останніх днів несе в своїй душі єдиний і неповторний образ — образ своєї мами, яка все зрозуміє, простить, завжди пожаліє та буде самовіддано любити незважаючи ні на що.


 Матір віддавна вважають символом берегині родини. День матері святкується у світі 10 травня, а в Україні традиційно у другу неділю травня. У цей день заведено вітати своїх неньок і дякувати їм за подароване життя й теплу підтримку.
 Цей день уперше почали відзначати після Першої світової у Швеції, Норвегії, Данії, Німеччині та Чехословаччині. Ідею віддати жінкам одну з неділь у році озвучували у США ще наприкінці 1800-х років, але тоді підтримки вона не отримала. Офіційно вітати всіх мам на планеті почали тільки на початку 20 століття завдяки сприянню окремих американських активісток. 


  У християн 10 травня також асоціюється з Матір’ю Божою, до якої віряни звертаються, просячи заступництва та допомоги. У травні люди висловлюють подяку материнській самопожертві, коли природа виряджає планету у пишні убори весняних квітів. 
 Щастя й краса материнства в усі століття оспівувалися кращими художниками та поетами. І невипадково  від того, наскільки шанована в державі жінка, яка виховує дітей, можна визначити ступінь культури й благополуччя суспільства. Щасливі діти ростуть в дружній родині й під опікою щасливої матері.

 В рамках цього свята бібліотека презентує книжково-ілюстративну виставку "Криниця маминого серця", яка допоможе ознайомитись з традиціями та історією свята та подумки "погортати" сторінки художніх творів українських письменників, де жінка представлена як берегиня-мати.  


Немає коментарів:

Дописати коментар