09 червня, 2020

8 червня – Всесвітній день океанів (World Ocean Day)


 8 червня 1992 року на Всесвітньому саміті ООН з навколишнього середовища і розвитку в Ріо-де-Жанейро (Бразилія) з ініціативи Канади було прийнято рішення про щорічне проведення Дня океанів. 
5 грудня 2008 року в Резолюції Генеральної Асамблеї ООН 8 червня було офіційно визнано як Всесвітній день океанів, який відзначають, починаючи з 2009 року. 


 Всесвітній день океанів – день, який дає привід нагадати про те, що Світовий океан є колискою життя на нашій планеті, 70% якої вкрито водою, ресурси океану – запорука розвитку і подальшого існування людської цивілізації, його простори – арена світової торгівлі. Роль Світового океану в регулюванні клімату є системоутворюючою, його води – один з основних поглиначів вуглекислого газу. 

 У цей день співробітниками багатьох  аквапарків та дельфінаріїв, морських і океанічних експозицій, які докладають і координують свої зусилля для боротьби за права мешканців флори і фауни, морських і океанічних глибин, а також відстоюють позиції стабільної екологічної обстановки, проводяться ряд найрізноманітніших заходів, спрямованих на розширення поінформованості громадськості з питань і проблем життя та екології світового океану та його мешканців. 

 Цікаві факти :

 Відомо, що в океанах є підводні озера і річки, які мають свої берегові лінії та навіть хвилі. А чи знаєте ви, що в океані є водоспади? 
 Найбільший відомий в світі водоспад знаходиться саме під водою, між Гренландією та Ісландією. Його висота становить 3505 метрів. Водоспад утворюється завдяки різниці температур між водою по обидва боки Датської протоки. Коли більш холодна і більш щільна вода зі Сходу зустрічає більш теплу і легшу воду з Заходу, холодна вода тече вниз і під теплою водою. Цей підводний водоспад більше ніж в три рази перевершує Анхель-Фольський водоспад у Венесуелі, який вважається найбільшим надземним безперервним водоспадом на Землі. За даними Дженнінгса, цей підводний водоспад за обсягом води майже в 2000 разів перевищує кількість падаючої води Ніагарського водоспаду.


 Коралові рифи є одними з найбільш делікатних жителів океану. У корала є природний захист – "сонцезахисний крем". А ще у водах світового океану знаходиться майже 20 мільйонів тонн золота. Воно розчинене просто у воді.

 

 У фондах бібліотеки  є багато  літератури, яка допоможе читачам дізнатися більше про дуже цікаве життя "підводного царства" та познайомитись з мешканцями безмежних океанічних просторів. 




Блон Ж. Великий час океанов. Том 1. Флибустьерское море; Средиземное море; Индийский океан./ Пер. с французского. – М.: Славянка, 1993. – 543 с.: ил.

 Серія книг «Великий час океанів» найзначніший твір відомого французького письменника та моряка Жоржа Блона. До першого тому увійшли книги «Флібустьєрське море», «Середземне море», «Індійський океан». Разом з їх героями ви побуваєте в Стародавньому Єгипті та Індії, візьмете участь у повних небезпек експедиціях за золотом Ельдорадо і казковими скарбами Великих Моголів, піратських операціях у берегів Ямайки та хрестових походах, дізнаєтеся маловідомі факти з життя Олександра Македонського, Юлія Цезаря, Васко да Гами , Барбаросси, Наполеона, Нельсона.





Блон Ж. Великий час океанов. Том 2. Атлантический океан; Тихий океан; Полярные моря./ Пер. с французского. – М.: Славянка, 1993. – 446 с.: ил.

 До другого тому увійшли три заключні книги серії — «Атлантичний океан», «Тихий океан», «Полярні моря» відомого французького письменника Жоржа Блона. Автор —  досвідчений моряк і талановитий оповідач  відведе вас в світ пригод, легенд і загадок: разом з відважними вікінгами ви вирушите до берегів Америки, станете свідками загибелі Непереможної армади і «Титаніка», візьмете участь у пошуках «золотої річки» в Перу і казкових багатств Індії, побуваєте на таємничому острові Пасхи і в суворій Арктиці, перенесетеся на легендарну Атлантиду і піратський острів Тортугу, дізнаєтеся про нечувані подвиги Колумба, Магеллана, Кука, Амундсена, Скотта.



Баландин Р. К., Маркин В. А. 100 великих географических открытий.  М.: Вече, 2006.  480 c.

 Ця книга про те, як люди відкривали свою рідну планету. Велике географічне відкриття часом тривало століттями, і в ньому брали участь десятки, а то й сотні дослідників. 
 Серед них були не тільки знамениті  Геродот, Марко Поло, Колумб, Кук, Пржевальський, Скотт,  але і нині забуті та маловідомі.
  Мореплавці та мандрівники найяскравіше втілили в життя одвічне прагнення людей до відкриттів і пошуку невідомого. 






Феєрія пригод Тура Хейєрдала / Ю. Косинська, О. Крук. – К.: Мандри, 2013. – 240 с.
 Відомий вчений, невиправний романтик, археолог, аван-тюрист, мандрівник, символ ХХ століття. Всі ці епітети належать одній людині — Туру Хейєрдалу. 1947 року він вразив світ плаванням на плоту «Кон-Тікі» через Тихий океан, неймовірність якого не вкладалася в рамки здорового глузду. 
 Розповідь про неймовірне плавання через Тихий океан зробила екіпаж «Кон-Тікі» надзвичайно популярним у світі, їх, як кінозірок, запрошували на зустрічі у різні країни. А для Тура Хейєрдала плавання стало початком дивовижної кар’єри експериментатора–мореплавця, науковця, археолога, історика, автора популярних книжок. Він пережив не менш захоплюючі подорожі на папірусних кораблях «Ра» через Атлантичний океан та очеретяному «Тигрісі» через Індійський, експедиції в різних куточках світу, зокрема на острові Пасхи. Наприкінці 1999 року газетне опитування в Норвегії назвало дослідника найпопулярнішим норвежцем ХХ століття.



Жители моря / отв. ред. А. Журавлев. – М. : Аванта+, 2003. - 184 с. : ил.– (Самые красивые и знаменитые).

У книзі йдеться про мешканців морів і океанів.  Про мікроскопічних істот, що копошаться між піщинками, і про самих величезних жителів планети  китів і гігантських водоростях; про тих, хто лише раз у житті виходить в море, і про тих, хто ніколи не піднімається з чорної безодні. Провідні вчені-біологи розповіли багато цікавого про звички та особливості організмів, яких можна зустріти під час підводних занурень. Можливо, хтось захоче дізнатися, як завести мешканців моря у себе вдома або зберегти на пам'ять їх спорожнілі "будиночки"  раковіни або де можна побачити найкрасивіших жителів моря та інші дивовижні скарби царства Нептуна.





Наумов Д. В. Мир кораллов / Д. В. Наумов, М. В. Пропп, С. Н. Рыбаков. – Ленинград : Гидрометеоиздат, 1985. – 360 с. : ил. 


 Автори розглядають у книзі всі сторони життя коралових рифів, показують їх роль в біологічному балансі океану, значення коралового рифу для людини. Безліч кольорових ілюстрацій допоможуть читачеві уявити незвичайне багатство та різноманітність форм коралових рифів, їх яскравість і красу.





Верн Жуль. 20 000 льє під водою : роман / Ж. Верн ; пер. з фр. Д. Паламарчука ; післямова О. Пономарьової ; ілюстр. Невіла та Ріу. – К. : Веселка ; Тернопіль : Навчальна книга - Богдан, 2010. – 299 с. – (Бібліотека світової літератури для дітей у 100 томах "Світовид". Серія друга, Література ХІХ ст.)

"20 000 льє під водою" – другий роман знаменитої трилогії великого французького фантаста Жуля Верна (1828-1905). У центрі розповіді – сповнена небезпек і пригод навколосвітня подорож капітана Немо та його друзів на підводному човні "Наутілус". Капітан Немо, як і мужній шотландець капітан Грант ("Діти капітана Гранта"), що не змирився з утратою незалежності його батьківщини, усе своє життя присвятив боротьбі за визволення Шотландії від британського панування. Занурившись в океанські глибини на фантастичній науковій лабораторії, він не знаходить задоволення в дослідженнях підводного світу і, перейшовши на сторінки третього роману "Таємничий острів", бореться з несправедливістю на боці всіх поневолених народів.



Верн Жуль. Таємничий острів : роман / Ж. Верн ; пер. з фр. В. Омельченка. – Тернопіль : Навчальна книга-Богдан ; К. : Веселка, 2004. – 528 с. : ілюстр. – (Бібліотека світової літератури для дітей у 100 томах "Світовид" ; Серія друга, Література ХIХ століття).
 "Таємничий острів" є завершальною книгою трилогії (попередні книги "Діти капітана Гранта" та "Двадцять тисяч льє під водою") та розповідає про пригоди п’ятьох однодумців, які під час громадянської війни тікають на повітряній кулі від своїх опонентів, однак бурею їх відносить на безлюдний острів. На острові немає жодних умов для проживання, однак кожен з пасажирів повітряного апарату є спеціалістом у певній сфері, а всі вони разом під керівництвом інженера Сайруса Сміта створюють на острові цілком пристойне поселення. Звичайно не обійшлося без допомоги таємничого незнайомця, який періодично допомагав вимушеним поселенцям, цим незнайомцем виявився славнозвісний капітан Немо. Який був головним героєм першої книги трилогії. Це книга про сміливість, відвагу та цінність командної роботи. Адже якщо б колоністи не об’єднали свої зусилля то шансів вижити на острові у них би не було жодних.





Барікко Алессандро. Море-океан / А. Барікко ; пер. з італійської Юлія Григоренко. – Харків: Клуб сімейного дозвілля, 2016. – 320 с.

 Роман "Море-океан" вважається найуспішнішою роботою Барікко. За цю книгу він отримав одразу дві нагороди. Робота у письменника вийшла доволі складною. Не кожному читачеві вдасться з першої спроби зрозуміти все те, що відбувається на сторінках. Може бути, що роман доведеться перечитувати по декілька разів. На щастя для читачів, перекладач добре попрацював з текстом. Чудово передається і атмосфера, яка присутня в книзі, і особистий стиль автора. Обкладинка доволі оманлива. З першого погляду може здатись, що роман розповідає про тихе та безтурботне життя людей на березі моря. Але це тільки половина правди...




Мелвілл Герман. Мобі Дік, або Білий Кит [Текст] : роман / Г. Мелвілл ; пер. з англ. Ю. Лісняк. – К. : Вид. група КМ-БУКС, 2016 – 672 с.
"Мобі Дік, або Білий кит" — найвідоміший твір американського письменника Германа Мелвілла. Основна сюжетна лінія роману ґрунтується на реальних подіях 1820 року, коли американське китобійне судно "Ессекс" було затоплене розгніваним китом.
 Юнак на ім'я Ізмаїл, шукаючи пригод та заробітку, потрапив на китобійне судно "Пеквод", капітаном якого є досвідчений моряк Ахав. Ніхто на кораблі навіть не здогадується, що єдиною метою капітана в цьому плаванні є смерть кита Мобі Діка (так його прозвали моряки). Цей кит є найзапеклішим ворогом китобійних суден, він знищив не один десяток кораблів та матросів. І саме він відкусив ногу капітану Ахаву кілька років тому. Ахав хоче помститися тварині та йому байдуже яким чином і якою ціною. В його уяві "Мобі Дік" — Зло. Команда, коли дізналася про справжні наміри Ахава, спочатку виступає проти цього і хоче повернути судно назад до порту. Але згодом більшість матросів погодилася з капітаном і вирішила таки вбити кита.

Ми запрошуємо наших читачів, за допомогою книг,  поринути в океан захоплюючого читання та бажаємо хоча б раз у житті побачити океан на власні очі!

Немає коментарів:

Дописати коментар