23 червня, 2020

"Сторінки мого життя" (До 85-річчя Франсуази Саґан)


Цьогоріч виповнюється 85 років від дня народження популярної французької письменниці та драматурга Франсуази Саґан (Куаре). 

  Вона народилася 21 червня 1935 року в сім'ї багатого провінційного промисловця в місті Кажар. Освіту здобула в найкращих релігійних навчальних закладах Франції. Навчалася в Сорбонні, але покинула університет заради письменницької праці. Перший роман «Добридень, смутку!» (1954) зробив її скандально відомою в 19 років. Показовим було те, що рання і гучна слава не затьмарили її розум. Франсуаза прийшла до батька та спокійно запитала, що їй робити з 1, 5 мільйонами франків, отриманих за публікацію роману. Він порадив: "Негайно витратити їх, бо гроші для тебе — велика біда". Вона так і вчинила. Подорожі та яхти, невдалий шлюб із відомим на той час видавцем Ті Шиллером (вони незабаром розлучилися, він був на двадцять років старший за неї), народження сина (1962), ще кілька спроб влаштувати сімейне життя, потяг до азартних ігор. У 22 роки Франсуаза дивом уціліла після великої автомобільної аварії.

 Після «Добридень, смутку!» з’явилися інші успішні романи, всі вони грунтувалися на темі любові, смутку та меланхолії: «Сумна посмішка» (1956); «Через місяць, через рік» (1957); «Чи любите Ви Брамса?» (1959) і «Чарівні хмари» (1961).
 До періоду 70-х років Франсуаза Саґан намагалася майже не нагадувати про себе, але потім ситуація змінилася: вона видала ліричний роман «Синці на душі» (1972), в якому безпосередньо звернулася до читача, розповівши про свої успіхи та невдачі, про звичаї «богеми» та її літературні уподобання.
 Згодом побачили світ написані в схожій манері «Мемуари» та книга «З найліпшими побажаннями» (1984). Їхній зміст підтвердив, що  Саґан зовсім не схожа на своїх героїнь. Вона ставилася до життя з непідробною цікавістю, багато розмірковувала про суспільний прогрес та перешкоди, які траплялися на його шляху. 













 До 1991 року письменниця видала 22 романи, 2 збірки новел, 7 п'єс, 3 книги нарисів. У всіх цих творах вона намагалася викласти свої думки, погляди на сучасний світ, звичаї та літературу. Відчувалося, що її гнітила сірість і духовне убозтво суспільства, змалювання нею богемного чи елітарного середовища було зумовлене неприйняттям способу життя міщанства, що набуло глобальних масштабів.

"Я пишу інстинктивно, як живу або дихаю", — так говорила Франсуаза Саґан. Напевно, тому сьогодні її книги потрібні багатьом людям, як ковток свіжого повітря.




  До 85-річчя Франсуази Саґан у відділі абонементу ЦРБ ім. М. О. Некрасова організовано перегляд літератури "Сторінки мого життя" (з циклу "Літературний календар"). Ми пропонуємо користувачам бібліотеки   познайомитися з книгами відомої письменниці.

Лами Ж.-К. Франсуаза Саган : [Пер. с фр. А. Е. Винник]/ Жан-Клод Лами  М.: Молодая гвардия, 2005.  250 с.: ил.  (Жизнь замечательных людей).

  Ім'я Франсуази Саґан, ледь з'явившись на літературному небосхилі, стало символом раннього успіху та всесвітньої слави. Ця  дівчина з благополучної, щасливої ​​родини була, можливо, обраницею долі: вона любила легке життя — ранній успіх на літературному терені надав їй можливість жити весело та безтурботно. Вона любила чоловіків —  її чоловіками були найкрасивіші чоловіки з її оточення; любила коней і автомобілі, рулетку та нічні клуби. Саґан завжди залишалася  собою, не дивлячись на всі життєві перипетії, починаючи від сімейних  і закінчуючи захопленням наркотиками. Всі ці захоплення відбилися  на творчості письменниці, романи якої присвячені вічним темам любові, зради, вірності та зради.







Саган, Ф. Страницы моей жизни : Романы, эссе: [Пер. с фр. В. Жуковой, Н. Комина] / Франсуаза Саган. – М.: Эксмо, 2007. – 480 с. – (Зарубежная классика).


 «Сторінки мого життя» — це захоплююча подорож по лабіринту пам'яті чудової жінки та видатною творчої особистості, де крок за кроком простежуються круті повороти її жіночої й письменницької долі.
 Ця книжка схожа на довге відверте творче есе або особистий щоденник, в якому Франсуаза Саґан розповідає  про своє життя.  Також вона згадує про свої творчі віхи та  створення своїх романів. 






Саган, Ф.  Любите ли вы Брамса? : Романы : [Пер. с фр. Н. Жарковой, Н. Комина] / Франсуаза Саган.  – М.: Эксмо, 2009.   320 с.

 Франсуазу Саґан називали Мадемуазель Шанель від літератури  — вона з дивовижною легкістю створювала книгу за книгою, їх переводили на різні мови і вони розліталися по світу мільйонами примірників. «Чи любите ви Брамса?»  це книга  про приречену любов палкого  юнака до зрілої жінки, змученої байдужістю та зрадами коханця... Камерний танець двох пар на довгому й сумному шляху у вічність — така проста і сильна класика французької літератури XX століття у виконанні Франсуази Саґан

 Франсуаза вірна собі   її проза витончена,  прозора, позбавлена ​​пози та доставляє радість все новим поколінням читачів.







Саган, Ф. В память о лучшем. Рыбья кровь: Роман / Франсуаза Саган; [Пер. с фр. Л. Завьяловой, И. Волевич]. – М.: Эксмо, 2008. – 352 с.


 До збірки увійшли романи «Риб'яча кров» і «В пам'ять про краще». Всі романи відомої французької письменниці   присвячені любові, пройняті цим почуттям. Любов править світом, а закохані живуть за своїми законами, часом непідвладним логіці. Герої романів Франсуази Саґан зустрічаються, закохуються, потім розлучаються, щоб зустрітися знову або забути один одного назавжди...






Саган, Ф. И переполнилась чаша / Франсуаза  Саган; [Пер. с фр. И. Радченко]. - М.: Эксмо, 2008 – 224 с.


 З давніх-давен улюблена читачем Франсуаза Саґан вірна собі: з незмінною своєю тонкістю вона оповідає про дивацтва любові. Тільки на цей раз драма людських сердець розігрується на тлі загальнолюдської трагедії. "Їй здавалося, що життя може тривати так нескінченно — тільки вона сама не розуміла, полягає в цьому просто можливість, надія або ж загроза". Любов і історія трьох людей, таких звичайних і таких дивних, посеред жахів Франції 1942 року — в романі класика французької літератури Франсуази Саґан. Тільки закривши за собою двері, можна відкрити вікно в майбутнє...



 Характеризуючи творчість письменниці, можна сказати, що для неї притаманні короткі описи й невелика кількість персонажів, та все ж вона відрізняється схемою любовного трикутника, витриманого відкритою інтригою. Загалом вважається, що схему роботи із психологією персонажів вона взяла у Фіцджеральда, проте якщо в останнього герої завжди хочуть повернутися до минулого, то персонажі Саґан розуміють, що жили в нудному та шахрайському світі, тому не бажають про нього згадувати. Герої авторки блискучі в першу чергу інтелектуально, але й егоцентричні. Загалом усі твори письменниці про незадоволеність життям, самотність та любов.

Бібліотека чекає любителів  та шанувальників  творчості Франсуази Саґан.

Немає коментарів:

Дописати коментар