18 червня, 2020

"Ліки від забуття. Чи може література скласти загублені пазли історії?"



 22 червня – День Скорботи і вшанування пам'яті жертв війни в Україні.

 Щороку 22 червня український народ вшановує світлу пам'ять мільйонів земляків, життя яких обірвала Друга світова війна. Горем і болем вона увірвалась в кожну українську домівку, кривавою лінією пройшла через кожне серце, кожну долю.
 Цей день для нас наповнений трагічними спогадами та болем. Найкривавіша в історії світу війна принесла українцям незліченні жертви й страждання, масовий терор, смерть та руйнування. Гірка доля не оминула жодну українську родину, війна забрала життя кожного п’ятого українця.

 Наш священний обов’язок – навіки зберегти пам'ять про тих, хто відстояв перемогу в цій жахливій війні, тих, хто став жертвою смертельних жорен нацизму. Життєписи цих людей – уроки істинної мужності та патріотизму для сучасників.

 Сьогодні, потерпаючи від кривавої військової агресії на сході країни, ми особливо гостро усвідомлюємо ціну свободи, миру та безпеки. Кращі сини і доньки українського народу знову, зі зброєю в руках, захищають наші кордони, національну свободу та гідність, демократичний вибір України.

 Схиляємо голови перед мужністю і нескореністю нашого народу, який знайшов у собі сили вистояти й вижити, який піднявся на бій та переміг у героїчній боротьбі. Вічна пам'ять загиблим і шана кожному, хто відстоює мир та свободу ціною власного життя.

ПАМ'ЯТЬ
І живуть у пам’яті народу
Його вірні дочки і сини,
Ті, що не вернулися з походів
Грізної, великої війни.
Їх життя, їх помисли високі,
Котрим не судилось розцвісти,
Закликають мир ясний і спокій,
Як зіницю ока, берегти.
/В. Симоненко/

 До Дня Скорботи і вшанування пам'яті жертв війни в Україні співробітники відділу абонементу ЦРБ ім. М. О. Некрасова підготували виставку-роздум "Ліки від забуття. Чи може література скласти загублені пазли історії?". На ній представлено чимало книг, які розповідають про початок війни, перебіг та наслідки цього трагічного періоду для України, висвітлюють питання про справжні причини війни та історичне значення перемоги над нацизмом.


Друга світова. Непридумані історії: (не) наша, жива, інша/  уклад. Вахтанг Кіпіані – Х.: Vivat, 2018.  304 с.

 Вахтанг Кіпіані  український історик, журналіст. Співтворець медіаресурсу "Історична правда", що включає інтернет-видання та однойменну телепрограму на каналі ZIK. Лауреат Премії імені Георгія Ґонґадзе.
 Його книжка "Друга світова"  не лише про Другу світову, а й про події, які їй передували (Голодомор, пацифікація, сталінські репресії), а також ті, що були її наслідками.  Війна розділила родини, позбавила життів, скалічила долі... Навіть через багато десятиліть з'являються нові деталі, спогади та свідчення. 
• Війна (не) наша  не тільки за Батьківщину, а й за інтереси кількох тоталітарних держав.
• Війна наша  навіть через вісімдесят років.
• Війна жива  ми пам'ятаємо.
• Війна інша  різна для всіх, бо кожен бачить і розуміє по-своєму.

 Ця книжка складається з реальних сімейних історій, переказаних зі слів батьків, бабусь і дідусів. Автори статей, зібраних завдяки науково-популярному виданню "Історична правда", розповідають про найстрашнішу війну ХХ століття, про долі тих людей, чиї життя назавжди розділилися на до і після. 



Левітас Ф. Л. Друга світова війна: український вимір/ Фелікс Левітас. – К.: Наш час, 2012. – 272 с.

 Книгу присвячено суперечливим сторінкам минулої війни. Спираючись на новітню українську, англо-американську та німецьку історіографію, автор прагнув розкрити роль і місце України в подіях 1939-1945 рр. Основну увагу приділено питанням, які цікавлять українське суспільство: справжні причини війни, таємна міжнародна дипломатія, трагедія та подвиг перших років війни, історичне значення перемоги над нацизмом, українці-герої, проблеми національного примирення.
 Видання розраховане на викладачів і студентів ВНЗ, учителів та старшокласників.





Мазор Мішель. Зникле місто. Свідчення в’язня Варшавського ґетто. Пер. з фр. – К.: Дух і Літера, 2010. 240 с., з іл.

 Відомо, що серед матеріалів про історію Варшавського гетто небагато свідоцтв учасників цих подій. Саме тому спогади Мішеля Мазора вражають, а описані події видаються ірраціональними, такими, що не могли мати місця в світовій цивілізації ХХ століття. Автор цієї книги – син відомого київського адвоката, який в молоді роки виїхав до Варшави, де отримав юридичну освіту та працював юристом. Вони з дружиною пережили весь жах Варшавського ґетто й залишилися живими попри все. Ця книга – свідчення про людське життя в нелюдських умовах, становить інтерес для широкого кола читачів, які небайдужі до історії людства та людяності.




Спільна війна. Провал операції "Френтік", 1944-1945 [Текст] / Марк Дж. Конверсіно ; [пер. з англ. С. Кокізюк ; наук. ред. та авт. передм. О. Г. Бажан].  К.: К. І. С., 2015. – 317 с.

 Автор Марк Дж. Конверсіно – майор Військово-повітряних сил США, професор історії та теорії військової авіації Школи перспективних авіаційних досліджень, авіабаза «Максвелл» (Алабама, США). 
 Його книжка присвячена маловідомим сторінкам Другої світової війни – радянсько-американській операції, в ході якої базовані на полтавських аеродромах американські бомбардувальники проводили масовані напади на об’єкти Німеччини та її союзників. Ініціатори операції «Френтік» планували завдати нищівного удару по гітлерівській воєнній машині, вражаючи цілі в глибокому німецькому тилу, відволікаючи Люфтваффе від висадки десанту в Нормандії та забезпечуючи додаткове повітряне прикриття для Червоної армії, що з боями просувалася на захід. Американські стратеги також сподівалися, що ця операція зміцнить стосунки з СРСР і переконає вічно настороженого Сталіна дозволити американцям використовувати радянські авіабази в Сибіру для війни проти Японії. Проте все сталося не так, як гадалося. Дослідження яскраво описує одну з найбільших "втрачених можливостей" тієї війни та показує, як навіть найкращі плани зазнають краху через політику, швидкоплинність подій та суперечливі національні світогляди.




Снайдер Т. Кровавые земли: Европа между Гитлером и Сталиным / Тимоти Снайдер ; [пер. с англ Л. Зурнаджи]. – К.: Дуліби, 2015. – 584 с.
 Тімоті Снайдер – американський письменник та історик. Він спеціалізується на історії Центральної та Східної Європи і, особливо, на періоді Голокосту. На даний момент крім письменницької кар'єри він займає посаду професора історії в Єльському університеті, а також на постійній основі є науковим співробітником Інституту гуманітарних наук у Відні.  
 Книга Тімоті Снайдера, "Криваві землі: Європа між Гітлером і Сталіним" присвячена трагічним сторінкам в історії Східної Європи. З 1933-го по 1945 рік у Східній Європі було знищено 14 мільйонів чоловік. Український Голодомор, сталінські масові екзекуції, Голокост, розстріли німцями цивільного населення в ході антипартизанських операцій, навмисне морення голодом радянських військовополонених, післявоєнні етнічні чистки... 
 "Криваві землі" отримали 9 перших премій і 7 разів були удостоєні другої премії або почесних місць у різних номінаціях, були названі "Книгою року" за результатами дванадцяти літературних списків. Книга миттєво стала світовим бестселером, пережила 29 видань на 26 мовах світу. 


Попович М. В. Кровавый век/ Мирослав Попович; [пер. с укр. В. В. Целищева]. – Х.: Фолио, 2015. – 992 с.

 Книга "Кривавий вік" присвячена ключовим подіям XX століття, починаючи з Першої світової війни та закінчуючи кінцем так званої "холодної війни". Автор, більш відомий своїми публікаціями за логікою та методологією науки, теорії та історії культури, прагнув використовувати результати дослідницької роботи істориків і культурологів для того, щоб зрозуміти сенс історичних подій, трагізм долі світової цивілізації, поглянути на хід історії та її інтерпретації з філософської позиції. Оцінка сенсу або розуміння історії, на глибоке переконання автора, може бути не тільки смакової, суб'єктивної і тому непереконливою, але також обґрунтованою та доказовою, як і в природознавстві. Звернення до неупередженого раціональному дослідженню не обов'язково означає релятивізм, втрату гуманістичних вихідних позицій і розуміння людської життєдіяльності як "речі серед речей". Більш того, послідовно об'єктивний підхід до історичного процесу дозволяє побачити трагізм епохи та оцінити героїзм людини, здатного захистити високі цінності.


Загадки истории. Третий рейх [Текст] / В. В. Булавина.  Х. : Фолио, 2012.  379 с.  (Загадки истории)
 Середина минулого століття один із найцікавіших та найзагадковіших періодів історії світу. Та найбільше таємниць того часу пов’язано з персоною Адольфа Гітлера – фюрера та засновника Третього Рейху. Він поставив собі на меті відродити минулу велич Німеччини, яка опинилася у дуже скрутному становищі після підписання акту капітуляції – Версальського договору, за яким повинна була виплатити величезні репарації та віддати частину територій країни. Загарбницька політика фюрера привела в подальшому до кривавої та жорсткої Другої світової війни, яка ознаменувалася надзвичайно великою кількістю важливих та доленосних подій. У цій книзі Вікторія Булавіна висвітлює найцікавіші моменти того періоду, відповіді на які довгий час було засекречено в архівах. Ця книга сподобається не лише тим, хто цікавиться історією, адже легка форма викладу інформації також приверне увагу широкого загалу.




Беркгоф Карел. Жнива розпачу. Життя і смерть в Україні під нацистською владою / Український науковий інститут Гарвардського університету; Інститут Критики. – К.: Вид-во Часопис "Критика", 2011. – 556 с.
 Монографію голандського історика Карела Беркгофа присвячено дослідженню повсякденного життя та стратегій виживання під нацистською окупацією в 1941–1944 роках населення "найбільшої колонії нацистської Німеччини" – Райхскомісаріяту Україна, який охоплював чималу частину українських теренів. Будучи прихильником антропологічного підходу, автор наголошує саме людську історію, а не політичну чи інституційну, і територіяльну, а не національну чи етнічну, і тому не обмежується самими лише українцями, а приділяє належну увагу всім мешканцям краю, зокрема описує геноцид євреїв і ромів, становище росіян і "фольксдойчів", українсько-польський конфлікт на Волині тощо. Окремо зіставлено побут на селі та в місті, досліджено долю військовополонених, совєтський і націоналістичний партизанські рухи, феномен колаборації, перебіг примусових депортацій, культурне та релігійне життя. Особливо важливим є висвітлення штучного голоду в Києві, який автор порівнює з Голодомором 1933–1934 років, а також аналіз етнічних ідентичностей та політичних лояльностей і висновок про вплив совєтських репресивних практик на творення ментальности, що зумовила брак солідарности й опору окупантам в обставинах терору та масового нищення. 
 Зіперта на дуже широкий масив архівних документів, публікацій і опитувань, монографія стала, на думку критиків, взірцево новаторською, проривною та найґрунтовнішою студією свого предмета. Вона стане в пригоді і фахівцям – історикам, соціологам, культурологам, політологам, і всім, хто цікавиться історією Другої світової війни та України в XX столітті.


Зонтгаймер Курт. Як нацизм прийшов до влади / передм. Леоніда Фінберга. – К.: Дух і Літера, 2009. – 320 с.
 Ця книга про німецький досвід історії від кінця Першої світової війни до приходу до влади нацистів. Зацікавлення людства тими подіями пояснювати навряд чи треба – нацистська ідеологія, а за тим практика втілення ідей націонал-фашизму коштували людству десятків мільйонів людей, вбитих, знищених, загиблих від голоду та хвороб. Крок за кроком автор описує та осмислює трагічний німецький досвід – шлях від Веймарської республіки до гітлерівського рейху. 
 У німецькому ориґіналі (1978 р.) ця книжка називається "Антидемократичне мислення у Веймарській республіці", бо саме панування такого типу політичної думки у Німеччині 1920-х років Курт Зонтгаймер уважає головною причиною приходу нацистів до влади. Цей, за висловом автора, "політичний ірраціоналізм" був закорінений у загальноевропейській світоглядній кризі початку XX століття, відомій як "бунт проти розуму". Серед її суспільних наслідків були занепад позитивістської віри в історичний проґрес, падіння статусу раціонального з одночасним піднесенням ролі душі, підсвідомого, переживання та інтуїції й зануренням в інстинкти – Зонгаймер називає таку позицію "вульґарною філософією життя". Щоправда, при цьому він забуває вказати на ще один чинник духовної та інтелектуальної атмосфери тієї доби – поширення соціалістичних ідей, які теж відіграли свою роль у поступовій відмові німецького суспільства від ліберальних цінностей (особистість, її свобода, гідність і права) на користь цінностей тоталітарних (вождь, партія, кров, раса, народ, імперія).

 У фондах центральної бібліотеки зберігається значна колекція книг, присвячених подіям Другої світової війни. Ми запрошуємо всіх бажаючих ознайомитися з виставкою, де представлено деякі з цих видань.

Немає коментарів:

Дописати коментар