30 червня, 2020

З нагоди Дня Конституції України

 28 червня 2020 року в Києві вшанували пам'ять  гетьмана України Пилипа Орлика та провели ходу до  його пам'ятника.
 Біля пам'ятника автору першої української Конституції (на перетині вулиць Липської та Пилипа Орлика) учасники акції та білоруська опозиція провели мітинг і поклали квіти.






















 Історична довідка:
 Пилип Орлик – український політичний, державний і військовий діяч, Генеральний писар (1672-1742), Гетьман Війська Запорозького у вигнанні (1710-1742), поет, публіцист, автор першої української Конституції.
 Орлик народився у маєтку Косута Ошмянського повіту Віленського воєводства (нині Мінська область, Білорусь), у родині високородного литовського шляхтича гербу "Новина". Пилип отримав гідну освіту – спочатку в єзуїтському колегіумі у Вільні, затим у 1694 році закінчив Києво-Могилянську академію. Був одним із найкращих студентів, виявляв великі здібності до філософії, риторики, літератури, його віршовані твори бралися за приклад для інших. Відмінно знав українську, польську, італійську, турецьку, церковнослов’янську та інші мови. 
 У 1710 році Пилип Орлик склав "Пакти й Конституції прав і вольностей Війська Запорозького", уклав зі старшиною та запорожцями угоду — документ, який пізніше дістав назву Конституція Пилипа Орлика, яку вважають першою українською Конституцією, а також однією із перших конституцій у Європі. Нею він зобов'язався обмежити гетьманські прерогативи, зменшити соціальну експлуатацію, зберегти особливий статус запорожців і боротися за політичне й церковне відокремлення України від Московії у випадку, якщо він здобуде владу в Україні.

  На заході були присутні: Микола Плужник — заступник директора ЦБС Голосіївського р-ну, Ярослав Люти — друг нашої бібліотеки, заступник керівника ВГО "Сокіл" і його побратими та посестри.


Немає коментарів:

Дописати коментар