04 серпня, 2020

Книжкові хіти для молоді

 Сьогодні поширеним є стереотип про молодь, яка зовсім нічого не читає, окрім дописів у соціальних мережах. Але ми помітили, що люди повертаються до бібліотеки, особливо часто її відвідує молодь, яка виявляє інтерес саме до друкованого слова. Адже особлива магічна атмосфера книги не зрівняється ані зі здобутками сучасних ЗМІ, ані з надбаннями новітніх технологій. Приємно відмітити, що в дні літніх канікул частими відвідувачами бібліотеки є учні та студенти різних навчальних закладів. 
 Юнацтво любить читати як класику, так і сучасну літературу. Наших юних читачів захоплюють твори Г. Г. Маркеса, Е. М. Ремарка, Д. Остен, Дж. Д. Селінджера, а також сучасних українських авторів Л. Дашвар, І. Роздобудько, Марини та Сергія Дяченків, О. Забужко, І. Карпи, Ю. Андруховича, С. Жадана, М. Кідрука, Ю. Іздрика та інших.
 Є хороший вислів Джоан Роулінг: "Якщо Ви не любите читати, значить Ви не знайшли потрібну книгу".  Щоб допомогти молоді розібратися в сучасному книжковому різномаїтті та визначитися з книгами, на які варто звернути увагу співробітники відділу абонементу підготували книжкову виставку-рекомендацію "Книжкові хіти для молоді".

 Яскравим прикладом активного літнього читання можна назвати ученицю 10 класу ліцею МАУП — Христину, яка від початку літніх канікул відвідала бібліотеку 17 разів та прочитала 35 книжок. Вона мріє стати студенткою філософського факультету КНУ імені Тараса Шевченка, тому ми запропонували їй прочитати нову книжку — "Світ Софії". Це дитячий роман про історію філософії норвезького філософа та письменника Юстейна Ґордера, який став світовим бестселером. Щоб задовольнити усі читацькі потреби Христини бібліотекарі також скористалися внутрісистемним бібліотечним книгообміном.


 Пропонуємо вам більш детально ознайомитися з літературою, 
представленою на цій книжковій виставці. 

  Сергій Жадан — поет, прозаїк, есеїст, перекладач, культова постать у сучасній українській літературі. Його твори одержали численні національні та міжнародні нагороди, були перекладені більше ніж двадцятьма мовами, зробивши автора одним із найвідоміших сучасних українських письменників.
 Роман "Ворошиловград" За версією конкурсу "Книга року Бі-бі-сі" став кращою книгою десятиліття! Пил доріг, іржаві бензоколонки, втомлені автобуси та старі "хрущовки". Місто, що залишилось десь поза часом. Дивні люди, які займаються дивними справами. Абсурд та водночас "справжність" існування. Герман повертається до містечка свого дитинства у степах Донбасу, щоб знайти зниклого брата та врятувати його бізнес. Проте реальність виявляється хиткою, майбутнє невизначене, а минуле викликає надто гостру ностальгію... Це жорстка, меланхолійна і реалістична історія, сповнена безмежних просторів, спогадів, мрій, джазу та духу справжньої дружби.


 Любко Дереш — яскравий представник новітнього покоління українського письменства. Його твори представляють собою суміш містики, фентезі та неформальної молодіжної субкультури.
 Нова книжка "Миротворець" — це збірка з двох повістей та оповідання. Перед нами постає зовсім несподіваний і трохи загадковий Любко Дереш. 
Так, це дуже дивна історія, сумна та загадкова. Вона не має ані свідків, ані спостерігачів... "Мені часом здається, що література існує для того, аби приносити утихомирення — поміж людей, всередину серця, крізь пожежу почуттів, — говорить Любко Дереш. — Це книга для тих, хто сидить у вогні. Для тих, хто не спить уночі й засинає, коли всі інші прокидаються. Для тих, хто чекає на світанок душі й прохолоду умиротворення".

  Юрій Іздрик — відомий прикарпатський прозаїк та поет, яскравий представник постмодерну в українській літературі, культуролог, літературознавець, автор концептуального журналу "Четвер". Він, як яскравий представник станіславського феномену, стає особливо помітний в українському літературному просторі в середині 90-х та до сьогодні, попри відсутнє активне публічне життя, не втрачає авторитету. 
 Нещодавно була опублікована найповніша на сьогодні збірка прозових текстів Юрія Іздрика  «Номінація. Книги і твори». Книжка поділена на два великі розділи. До першого увійшли романи «Воццек», «Подвійний Леон», «АМТМ» та збірка «ТАКЕ». Другий розділ, який має назву «Твори», містить сорок три коротких твори написані автором в різний час. 


   У гостросюжетному футуристичному романі відомого українського письменника Ярослава Мельника стрімка інтрига та вражаючі сцени поєднані з боротьбою ідей і сильним гуманістичним пафосом. Це перший в Україні інтелектуальний трилер про витоки людської жорстокості.
Четверте тисячоліття. Журналіст «Голосу Рейху» несподівано закохується в самку стора — одну з істот, які мають людське тіло, але яких не вважають за людей і стає на шлях боротьби за право називатися людьми. Але чи вдасться герою і його соратникам врятуватися від постфашистів? Вони втікають від переслідування в гори, де на них чекають страшні та романтичні пригоди, вічна туга за людською рівністю і свободою...


  Мирослав Дочинець — закарпатський сучасний письменник, книгами якого зачитуються багато людей. Працює в філософсько-психологічному напрямку. Його книжки стають бестселерами не тільки в Україні, але й за кордоном.  
"Вiчник. Сповiдь на перевалi духу" — це сповідь великої душі, документ мудрого серця. Це не просто опис виняткової долі незвичайної людини. Це — подарунок долі для того, хто запитує себе: "Хто я, звідки я, для чого я? І куди я йду?" Це письмо допоможе віднайти себе й укріпить у великому Переході з нічого у щось. Прототип головного героя "Вічника" — знаменитий знахар Андрій Ворон, який прожив 104 роки. Книжка про нього у вигляді житейських порад старця "Многії літа. Благії літа" давно стала бестселером в Україні.



 Нова книжка української письменниці Ольги Деркачової про студентське життя. Для героїні роману Марини справжнім випробуванням, котре перевернуло світ із ніг на голову, стали пари в молодого розумного викладача математики Олексія Степановича. Він звик легко брати всі життєві висоти. Та чи вдасться йому цього разу дістати найбажаніший трофей  серце юної студентки?
 Тема стосунків чоловіка і жінки для письменниці улюблена.  Авторка переконує, що кожен сам відчиняє двері  свого щастя, а хтось їх не відчиняє взагалі... Для декого воно залишиться недоступним, далеким і примарним.


 До написання роману Ірену надихнув переїзд до Парижу кілька років тому. В основі сюжету — пригоди чотирьох героїнь, яких об’єднує українське походження і секрети з минулого, а також бажання звільнитися від них і почати нове життя.
"Роман писався три роки, вбираючи в себе реальні історії реальних жінок. Через це в ньому нема ні повністю позитивних, ні повністю негативних героїнь, а є різні психотипи, де кожна читачка знайде себе. Хтось буде бісити, хтось смішити, хтось змусить плакати. Бо в книзі є все: фешн, секс, стиль життя, зрада, втеча, пошук себе, вбивство, інтрига, смак вина і багато-багато Парижа. Хтось їздить на Астон Мартині, а хтось краде монетки, залишені офіціантові на чай. В певний момент долі цих моїх жінок переплітаються, і так — не читайте кінець відразу, щоб не спойлити, хто вбивця. Я люблю їх всіх. У кожній із них є часточка мене. І часточка вас. Тому сміливо пірнайте", — коментує Ірена Карпа, письменниця.

 Макс Кідрук — відомий сучасний український письменник та мандрівник.
 "Ця книга не про ядерну зиму, тотальне винищення людства чи який-небудь інший апокаліпсис. «Заради майбутнього» — це збірка різних історій. Ну, тобто реально різних. Більшість написано задовго до виходу книги, найдавніші — ще 2011-го, і лише три з десяти — «Р61», «Знову і знову» та «Заради майбутнього» — опубліковано вперше. Решта були надруковані у різноманітних колективних збірках і журналах (і щось мені підказує, що мало хто з вас читав їх усі). У збірці є все: горор, техно, містика, гостросоціальні та гумористичні оповідання. Не раз упродовж читання у вас паморочитиметься голова від зміни настрою та темпу оповіді. Але зрештою хороша збірка оповідань, на мою думку, якраз і має вражати своєю неоднаковістю, інакше це вже буде не збірка, а… Неважливо. Просто перегорніть першу сторінку і почніть. А я, поки ви читатимете, піду працювати над новим романом…", — Макс Кідрук.



  Очевидно, на світі немає дитини, яка б не бачила моторошних снів. Але що робити, якщо жах зі сновидіння поступово переповзає в реальне життя? У дворічного Тео під час нескладної операції раптово зупинилося серце. Упродовж тридцяти шести секунд малюк тримався на межі між світом мертвих і живих. А тоді повернувся. Спливло два роки, перш ніж Мирон Белінський зрозумів, що його син повернувся не сам. Щось прийшло разом із Тео: учепилося і прослизнуло у свідомість, поки хлопчак перебував по той бік лінії, яку більшість із нас перетинає лиш один раз. У відчайдушних намаганнях урятувати сина Мирон виїжджає до Америки, де найновіші досягнення нейротехнологій дають змогу зазирнути в людський сон. Він не здогадується, що бажання допомогти веде до катастрофи, адже найгірше почнеться, щойно той, хто оселився у снах маленького Тео, збагне, що за ним спостерігають...

 Роман "Морфій" написав Щепан Твардох — сучасний польський письменник-фантаст. Дія роману відбувається восени 1939 року в щойно окупованій гітлерівцями Варшаві. Головний герой, син німецького аристократа і польської патріотки, захищав свою батьківщину Польщу — але країни та її армії неймовірно швидко не стало. Що далі? Поринути у вир наркотичних і сексуальних задоволень чи виконувати місію — і якщо останнє, то як її відшукати в зруйнованому місті та в собі? І хто взагалі тепер той, кого можна назвати "я"? Роман у неповторній стилістиці оповідає про пошуки героя: немотивовані вчинки, плутані думки, спалахи прив’язаності, промені любові, вир безглуздих подій і пошук сенсу. Це проза психологічно-історична в найповнішому значенні обох частин слова.


  Юстейн Ґордер — відомий норвезький письменник, автор романів, оповідань і книг для дітей, популяризатор філософії. Роман «Світ Софії»  світовий бестселер. Книжка витримала декілька десятків перевидань у Норвегії, перекладена в 63 країнах світу. Це роман про історію філософії. 
   Головна героїня — 14-річна дівчинка Софія знаходить у поштовій скриньці листа від загадкового філософа, в якому лише два запитання "Хто ти?" і "Звідки взявся світ?". Саме ці питання завжди цікавили людство. З них і почалася мандрівка дівчинки у світ філософії, починаючи від мислителів Стародавньої Греції до філософів сучасності. Захоплююча мандрівка інтелекту і уяву дає чудову нагоду читачеві різного віку подорожувати слідами великих мислителів, відкриваючи таємниці загадкового та багатозначного світу Софії, Світу Мудрості. 


 Відома дослідниця Кейт Фокс створила дивовижно точний і напрочуд дотепний портрет англійського суспільства. Вона дослідила англійський національний характер під антропологічним мікроскопом і показала читачам дивну та чарівну культуру, що керується цілими кодексами негласних норм та поведінкових кодів. Правила розмов про погоду чи секс, споживання їжі чи флірт, чим відрізняється "іронічний садовий гном" від звичайного, закони облаштування оселі, видимі та невидимі класові індикатори, особливості славнозвісного англійського гумору — усе це та багато іншого про звички англійців, їхні примхи, виверти та дивацтва у ґрунтовній та веселій книжці Кейт Фокс "Спостерігаючи за англійцями".
  

  Віґдіс Йорт — норвезька письменниця, авторка понад 20 книжок для дітей та дорослих. "Йорґен + Анна = любов" — це цікава книга для підлітків про перше кохання. 
 Анна непосидюща, весела десятирічна дівчинка, яка понад усе любить таємниці, лазити по деревах і гасати на велосипеді. Та ось у її класі з’являється новачок — Йорґен і звичний світ Анни перевертається догори дриґом, бо вона вперше в житті закохується. На її шляху стають численні суперниці, але Анна готова на все, щоб здобути прихильність Йорґена. Бо ж коли йдеться про кохання, усі засоби дозволені, хіба ні?


 Деніел Кіз — всесвітньо відомий американський письменник-фантаст. Це єдиний автор, який здобув дві найпрестижніші літературні нагороди за два твори з однаковою назвою, героєм та сюжетом — спочатку за оповідання "Квіти для Елджерона", а потім за однойменний роман, написаний на його основі. Цей твір неодноразово екранізували, а екранізація 1968 року здобула премію "Оскар". Роман що зворушив серця мільйонів читачів у всьому світі, нарешті доступний в українському перекладі. В усіх ситуаціях ми звикли покладатися на свій розум. Роман Деніела Кіза "Квіти для Елджернона" знайомить нас із Чарлі Гордоном — 32-річним прибиральником, який має усе, крім розуму. Двоє вчених: Доктор Штраус і Доктор Немюр після вдалої операції з підвищення інтелекту над білою мишею по кличці Елджернон вирішують провести аналогічну операцію над розумово неповноцінною людиною. Чарлі стає добровольцем.


 Письменник-класик, письменник-загадка, який на вершині популярності повідомив, що покидає літературу і буде жити в американській провінції, якнайдалі від спокус великого міста. Роман Селінджера «Ловець у житі» став переломною віхою в історії світової літератури. Хто він, Голден Колфілд? Бунтар? Ні. Філософ, який дав світові якесь нове вчення? Ні. Супермен, який урятував людство від страшенної небезпеки? Ні. Він просто 17-річний хлопчина, який утік зі школи. Він бачить світ та суспільство такими, якими вони є насправді. І тому з тих пір, коли вперше був опублікований роман Дж. Д. Селінджера «Ловець у житі», Голден Колфілд є героєм для багатьох поколінь молоді, яка не хоче жити в рамках, що ставлять дорослі... 


 Чак Палагнюк (або Паланік) — американський сатирик, письменник-фантаст і вільний журналіст українського походження. Його вже зараз називають Вільямом Барроузом нашого часу. 
 «Рент» — це біографія однієї людини, такого собі химерного Гекльберрі Фінна сучасності. Історія Рента Кейсі оповідає про начебто рідний, але й зовсім чужий нам світ. У цьому світі є дружба, кохання, материнська любов, цинізм, брехня, зажерливість — все те, що ми так добре знаємо. Але ще в ньому є безумні Руйнувальні Ночі, коли несамовиті водії влаштовують автоперегони "на виживання". Є люди, що живуть лише вдень, і люди, чий час наступає вночі. В цьому світі немає ні книг, ні відео, але кожен може поринути в чужі пригоди й відчуття, підключивши "мозковий транскрипт" до спеціального порту в своєму каркові. Все це, якщо вірити Палагнюку, чекає на Америку в близькому майбутньому...


 Чудова книга австралійського письменника Маркуса Зузака "Крадійка книжок". Ця книжка 230 тижнів знаходилася у Топі "The New York Times Best Seller list".
 Болючі спогади своїх батьків-емігрантів про такі несумісні речі, як дитинство, війна й Голокост, сучасний австралійський письменник Маркус Зузак поклав в основу історії про маленьку дівчинку Лізель Мемінґер, яка в страшні роки Другої світової, навчившись читати за "Посібником гробаря", збагнула силу Слів і, втративши все інше, вижила — завдяки лише цій силі.  Роман був екранізований у 2013 році за участі британського режисера  Браяна Персиваля.


Ім’я польської письменниці, психолога за освітою Ольги Токарчук відоме не лише на її батьківщині, а й у всьому світі. Роман «Бігуни» приніс їй найпрестижнішу в Польщі літературну премію «Ніке». 
«Бігуни» — це переплетення кількох історій, об’єднаних загальним мотивом мандрів, поспіху, гонки. Це історія чоловіка, у якого під час зупинки у Хорватії зникла дружина. Історія москвички, котра одного разу вирішила не повертатися до дому та вченого, що виявляє дивне захоплення неживими тілами. Однак це не збірка окремих оповідань, це типовий для Ольги Токарчук роман про сучасних кочівників, якими є усі ми.


Твори французької письменниці Анн-Софі Брасм, яка в шістнадцять років гучно дебютувала романом-сповіддю «Дихай!», доволі неоднозначні та контроверсійні. Їх емоційно обговорюють як на батьківщині письменниці, так і далеко за її межами. Їх категорично не сприймають і ними щиро захоплюються. Їх читають підлітки і цілком сформовані дорослі люди.
Дружба та самотність, цинічне прагнення влади та хвороблива прив’язаність до людини, яка не надто й заслуговує на любов, вірність і відчайдушне намагання перемогти біль втрати, знаходячи в собі сили жити далі. Жити, щоб дихати і перемагати.



 Джордж Орвелл — псевдонім відомого англійського письменника Еріка Артура Блера. Відомий завдяки антиутопії "1984". Незважаючи на художню вигадку, книга настільки реалістична, що перевертає свідомість, причому так, що хочеться перевернути її назад. Сам письменник стверджував, що "найкращі книги говорять тобі те, що ти вже сам знаєш". І роман-утопія "1984" описує речі, про які ми самі здогадувалися, але у існування яких боялися повірити...
 Сатирична казка-алегорія "Скотний двір" розповідає про еволюцію стану тварин, яким вдалося вигнати з обори попереднього власника, жорстокого містера Джонса. Поступово відбувається перехід від свободи і рівності до диктатури та утворення тоталітаризму. "Скотний двір" досить "прозора" алегорія на революцію 1917 року в Росії і наступні події. Книга, яка змушує задуматися, подивитися на те, що нас оточує іншими очима. Крім того, в казці "Скотний двір" стільки тонкого гумору, що хочеться перечитати ще раз. Читати всім мислячим людям обов'язково!

 Джеймс Паттерсон — самий прославлений сучасний письменник Америки. Майже всі книги Джеймса Паттерсона стали бестселерами, зробивши автора рекордсменом книги Гіннеса. 
"Проєкт Омега"  це розповідь про вчених-злочинців, які задумали знищити половину населення планети, позбувшись від хворих, слабких і безпомічних, з їх точки зору,  і створити новий вид людей здорових і корисних. Єдині, хто може їм завадити — Макс і її друзі: Макс, Ікло, Іггі, Надж, Газман і Ангел завжди працювали спільно, намагаючись перемогти своїх супротивників. Чи зможуть вони врятувати світ і вистояти в цій вирішальній битві проти могутньої корпорації "Ітакс", адже вона знає про кожен їх крок і вміє контролювати їх думки?


 Герої серії "Maximum Ride" — це молоді люди, які в результаті генетичного експерименту знайшли крила! Книги та фільми в жанрі young adult розповідають про життя юнаків і дівчат з надздібностями. Вони незвичайні підлітки, у них є крила і вони можуть літати. Їм вдалося втекти з секретної лабораторії, де вони з'явилися на світ. З кожною книжкою цей цикл про дівчину Макс стає все цікавіше і цікавіше. 
 У книжці "Останнє попередження" Джеймс Паттерсон продовжує розповідь про Максимум Райд і п'ятеро її друзів. Вони в результаті божевільних експериментів вчених знайшли здатність літати, допомагають групі екологів, які досліджують глобальне потепління. Але навіть в Антарктиді члени зграї Макс не будуть в безпеці. Адже той, хто контролює їх силу, зможе контролювати весь світ.


 Ім'я американського журналіста і письменника Уолтера Айзексона відоме у всьому світі. Створені ним біографії людей, що рухали вперед світову історію, відразу після публікації ставали бестселерами.
 "Інноватори" — це нова книжка Волтера Айзексона, яка визнана найкращою за версією New York Times, Financial Times, Washington Post. Мало хто знає, що теорію сучасного цифрового світу сформулювала жінка ще в середині ХІХ століття; і не будь-хто, а донька самого Байрона — леді Лавлейс. За півтора століття цифрову еру наближали багато людей, проте більшість так і залишилася в тіні.  Це книжка про різні етапи цифрової революції, про ґіків, хакерів і мрійників, які кардинально змінили світ і підхід до бізнесу. Вона про диваків, яким нині людство завдячує електронним комфортом: Алана Тюрінга, Біла Ґейтса, Стіва Возняка, Стіва Джобса, Ларі Пейджа та інших. 

  Джон Ірвінг — американський письменник, майстер психологічної прози, блискучий сценарист і сучасний класик. Роман "Доки я тебе не знайду" — найбільш автобіографічна з його книг. Герой роману, голлівудський актор Джек Бернс, виріс, не знаючи свого біологічного батька. Мати оточила його образ мовчанням і містифікаціями. Пошуки батька, якими починається і завершується ця епопея, визначають все життя Джека. Красень, улюбленець жінок, обдарований артист,— всі свої ролі він грає для одного-єдиного глядача... Це дивовижна книга про втрату цнотливості у всіх сенсах, а ще — про подорожі, музику, повій, кіно, сакральний сенс татуювань, театр, психіатрів, церкви, насильство, егоїзм, а головне — вдячність.

 Сподіваємось, що новинки сучасної художньої літератури з усього світу, гучні бестселери, популярні книжки відомих вітчизняних та зарубіжних письменників будуть цікавими для молоді і для всіх, хто відчуває себе молодим. До зустрічі на абонементі! 😊

Немає коментарів:

Дописати коментар