16 серпня, 2021

Серія "Знамениті українці" від Українського інституту книги

Пропонуємо вашій увазі популярне видання
Ростислава Коломійця "Дмитро Донцов"

  Дмитро Донцов - український літературний критик, публіцист, філософ, політичний діяч, один із перших керівників Союзу визволення України (СВУ), заснованого 4 серпня 1914 року, головний ідеолог українського інтегрального націоналізму, як крайньої форми українського радикалізму.  Як ідеолог і публіцист мав великий вплив на українські політичні угрупування і рухи. Сучасники називали його «духовним батьком українського націоналізму». До думки  Дмитра Донцова дослухався Гетьман України Павло Скоропадський,  Голова Директорії УНР Симон Петлюра брав на озброєння його політичні гасла й погляди на майбутнє України, а Перший Голова Організації українських націоналістів (ОУН) Євген Коновалець усе життя спирався на його ідеологічні настанови та співпрацював з ним.
   Для Донцова бути українцем означало бути перш за все європейцем, частиною європейської цивілізації, де панує раціональність і порядок, і бути далеким від «монгольської орди», для Донцова  бути українцем, достатньо  прийняти ідею України. Не обов’язково  бути етнічним українцем, можна бути ким завгодно, хоч варягом, хоч римлянином – важливо, що людина  віддана ідеї створення української держави на етнічних територіях.

Борець за вільну українську державу - Дмитро Донцов належить своєму часові. Читаючи цю книгу для нас важливо зрозуміти, ким він був і як вплинув на день сьогоднішній.

Немає коментарів:

Дописати коментар