26 серпня, 2021

День пам’яті захисників України


     День пам’яті захисників України відзначається щорічно 29 серпня відповідно до Указу Президента № 621/2019 від 23.08.2019 «Про День пам’яті» на підтримку ініціатив громадськості та з метою гідного вшанування пам’яті військовослужбовців і учасників добровольчих формувань, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України, увічнення їх героїзму, зміцнення патріотичного духу в суспільстві.
        29 серпня – один із найтрагічніших днів України. Саме 29 серпня, під Іловайськом (Донецької області), українські війська зазнали найбільших втрат. Бої під Іловайськом стали одним з переломних моментів війни на сході України: Збройні сили втратили ініціативу на Донбасі та перейшли від атаки до оборони. Наприкінці серпня 2014 року після запеклих боїв, бійці сил АТО, в результаті протистояння російським військам, потрапили у вороже оточення під Іловайськом. Російські військові обстріляли коридор, яким за домовленістю мали виходити українські збройні підрозділи. За офіційними даними в Іловайському котлі, під час боїв та розстрілу в так званому "зеленому коридорі" — 366 українських воїнів загинуло, 429 бійців отримали поранення різного ступеню тяжкості, 128 потрапили у полон, 158 вважаються зниклими безвісти.

  Ті трагічні події російсько-української війни розгорталися на сході України, саме на полях соняхів, які вже поспіли. І саме під цими соняхами сотні захисників України поклали своє життя на вівтар свободи та незалежності нашої країни. Саме тому сонях став символом Дня пам’яті захисників України.
    Згадуємо та вшановуємо подвиг захисників, які загинули за гідне майбутнє у незалежній країні. Ми схиляємо голови у вдячності перед тими, хто віддав своє життя, даючи нам можливість у цей час вчитися, працювати, відстоювали демократію та права людини.

        Назавжди  залишився в нашій пам'яті та в наших серцях герой-захисник України, кіборг "Динамо" — Олексій Дурмасенко (01.06.1989-29.12.2014), загиблий син, друга нашої бібліотеки Гліба Гржибовського.
  
  
    У читальній залі до Дня пам'яті захисників України було продемонстровано документальний фільм "Іловайськ. Хроніка оточення".



        У фільмі показано, як наприкінці серпня 2014 року після масштабних боїв бійці сил АТО потрапили в оточення під Іловайськом. Радіо Свобода відтворила хроніку оточення добровольчих батальйонів. Розповідають самі бійці та учасники тих подій.
                           








  
      Ми пам’ятаємо кожного, хто віддав своє життя, захищаючи Україну за її волю та незалежність. Кожен українець може подякувати загиблим захисникам та виявити пошану, вдягнувши символічний сонях пам'яті та схиливши голову під час хвилини мовчання. Це найменше, чим ми можемо віддячити загиблим захисникам за захист та мир у наших домівках .
Герої живі, поки жива пам’ять про них.



Немає коментарів:

Дописати коментар