08 листопада, 2021

Як його не любити: поет-пісняр Дмитро Луценко

До 100-річчя від дня народження (1921-1989)


«Мене часто називають поетом-ліриком, поетом-піснярем, і я вважаю, що це найвища оцінка моєї творчості, бо в пісні – душа народу, а українець без пісні, як круглий сирота» 
(Д.Луценко).




Дмитро Омелянович Луценко - Заслужений діяч мистецтв України, лауреат Національної премії імені Тараса Шевченка, Почесний громадянин міста Києва.

Дмитро Луценко – поет-пісняр, котрий жив і працював в епоху золотої пори української естрадної пісні 1960–1980-х років. Один із його шедеврів – пісня «Як тебе не любити, Києве мій» (музика Ігоря Шамо). Її і сьогодні співають українці по всьому світу, – як молодь, так і представники старшого покоління. З 2014 року рішенням Київради цей твір визнано офіційним гімном столиці України.


Луценко співпрацював з композиторами Л. Ревуцьким, О. Білашем, В. Верменичем, П. Майбородою, А. Пашкевичем, І. Шамо та іншими. Разом з ними створив понад 300 пісень, серед них «Києве мій» (який став Гімном територіальної громади міста Києва від 13 листопада 2014 року), «Фронтовики», «Сивина», «Мамина вишня», «Не шуми, калинонько», «Осіннє золото», «Україно, любов моя» та інші.

Його пісні співали Д. Гнатюк, А. Мокренко, Д. Петриненко, Н. Матвієнко, Б. Сташків, хорова капела «Думка», Державний український народний хор імені Г. Верьовки, Черкаський народний хор та багато інших відомих виконавців.




Проживав Дмитро Луценко у Києві на вулиці
М. Омеляновича-Павленка, 19а (колишня Суворова), де встановлена меморіальна дошка.
Похований на Байковому кладовищі Києва поряд з могилою доньки.



Згідно з рішенням Київської міської ради № 984/4422 від 8 липня 2010 року вулиця Крейсера «Аврори» в Голосіївському районі Києва перейменована на вулицю Дмитра Луценка.



До ювілею поета інформаційно-бібліографічний відділ підготував бібліографічний нарис



Сподіваємось, що незабаром Київ, який так гарно оспівав поет, вийде з "червоної" зони і ви зможете без додаткових перешкод переглянути книги та періодичні видання про великого поета-пісняра.

Немає коментарів:

Дописати коментар