12 листопада, 2021

Місяць цифрової грамотності

У рамках реалізації проєкту Міністерства цифрової трансформації України «Дія. Цифрова освіта» 01 листопада в Україні розпочалась масштабна кампанія «Місяць цифрової грамотності», яка триватиме до 30 листопада 2021 року. 
Проєкт охоплює національний портал з розвитку цифрової грамотності «Дія. Цифрова освіта» з понад 65 безоплатними освітніми серіалами та тестами на цифрову грамотність, а також розгалужену мережу з 6000 партнерських офлайн-хабів цифрової освіти.

Бібліотеки Централізованої бібліотечної системи Голосіївського району м. Києва теж долучились до цієї широкомасштабної кампанії, оскільки питання інформаційної та цифрової грамотності користувачів – пріоритетне завдання наших книгозбірень.

Адаптуючись до нових викликів суспільства, бібліотеки системи займають одну із ключових позицій в інформаційній структурі громади Голосіївського району. Процес «діджиталізації» від англійського digitalization, що означає зміни в усіх сферах суспільного життя, пов’язані з використанням цифрових технологій, давно триває в бібліотеках району.

На веб-сайті ЦБС Голосіївського району створено постійно діючий окремий ресурс «Електронне урядування», який складається із 7 блогів: «Президент. Верховна Рада. Уряд», «Електронні послуги», «Корисні посилання», «Місцеве самоврядування», «Соціальний сервіс киянина», «Інтернет це просто», «Різне». Усі публічні статті доступні за прямими посиланнями. Сторінки ресурсу наповнені текстовими та візуальними інформаційними матеріалами, взятими із офіційних веб-сайтів міністерств, інших центральних органів виконавчої влади, Київської міської державної адміністрації та Голосіївської районної в місті Києві державної адміністрації.



На блозі «Інтернет - це просто» http://clsgnovii.blogspot.com/p/blog-page_13.html розміщені освітні серіали Міністерства цифрової трансформації України «Дія. Цифрова освіта», завдяки яким можна навчитися працювати із різними державними електронними послугами та підвищити цифрову грамотність.

Веб-сайт ЦБС Голосіївського району http://www.clsg.ho.ua/ створений саме для користувачів та відвідувачів бібліотек. В легкій і доступній формі тут можна ознайомитесь із покроковими інструкціями щодо використання онлайн-сервісів та переглянути освітні серіали для здобуття цифрових навичок, які ефективно та безпечно застосовуються в роботі, навчанні та задля професійного росту.

Ви вакциновані і не знаєте як згенерувати Covid-сертифікат на онлайн-порталі «Дія»? Не хвилюйтесь. Фахівці відділу автоматизації бібліотечних процесів (тел. 257 62 53) нададуть вам кваліфікаційну консультацію щодо налаштування та використання «Дії» на вашому смартфоні.

У рамках «Місяця цифрової освіти» також рекомендуємо усім бажаючим скласти тест на цифрову грамотність – Цифрограм, а також переглянути освітні серіали з можливістю отримання відповідного сертифікату.

Цифрограми на платформі Дія:

· Цифрова освіта – https://osvita.diia.gov.ua/ (для всього населення)

· Всеукраїнська Школа Онлайн – https://lms.e-school.net.ua/ (для вчителів та школярів)

Рекомендовані освітні серіали:

· Основи кібергігієни – https://osvita.diia.gov.ua/courses/cyber-hygiene


· Обережно! Кібершахраї – https://osvita.diia.gov.ua/courses/attention-cyber- fraudsters

· Серіал для батьків «Безпека дітей в інтернеті» – https://osvita.diia.gov.ua/courses/serial-dlya-batkiv-onlayn-bezpeka-ditey

· Як громаді стати цифровою – https://osvita.diia.gov.ua/courses/digital- communities
Електронний підпис – https://osvita.diia.gov.ua/courses/digital-signature 


Немає коментарів:

Дописати коментар