16 лютого, 2022

Шість пізнавальних книг від геніального Стівена Гокінга


Бібліографічний огляд


Стівен Вільям Гокінг
— англійський фізик-теоретик, космолог і автор багатьох книжок, директор з досліджень Центру Теоретичної Космології Кембриджського університету, відомий своїми дослідженнями в астрофізиці, зокрема теорії чорних дір та популяризації наукових знань. Обіймав посаду лукасівського професора математики між 1979 та 2009 роками
На початку 2022 року,  Стівену Гокінгу – людині-легенді, що викликає змішані почуття у багатьох, могло б виповнитися 80 років. Його внесок у науку неоціненний, його сила волі заслуговує на справжнє захоплення, яке життя – катування для багатьох, але не для нього.
У представленому нижче огляді – 6 книг геніального автора, вченого та популяризатора науки, в яких читачі знайдуть пояснення багатьом подіям.


 

Книжка, яка розкриває всі таємниці виникнення Всесвіту!
Стівен Гокінґ — людина-легенда, науковець, відомий своїми дослідженнями в астрофізиці. Його вважають одним з найгеніальніших фізиків з часів Ейнштейна.
Спільно з не менш геніальним ученим, Леонардом Млодіновим, володарем престижної премії PEN за найкращу наукову книжку, вони здійснили революційне відкриття, розробивши новітню теорію походження Всесвіту та життя!
Книжка написана живою мовою й розрахована на широке коло читачів без академічних знань з фізики. Це історія Всесвіту, в контексті якої автори спростовують традиційну теорію його появи, по-новому осмислюють теорію Великого вибуху та заперечують думку про те, що Земля — єдина планета, на якій є життя. Що, як окрім нашої галактики та всесвіту існує безліч інших унікальних космічних об’єктів?

Книжка знаходиться:
б-ка ім. П.Й. Панча
б-ка ім. М.О.Некрасова

Твір написаний живою мовою і розрахований на широке коло читачів без академічних знань з фізики. Це скорочене й доповнене новими відкриттями в науці перевидання бестселера Стівена Гокінґа «Коротка історія часу», який розійшовся по світу накладом понад 10 млн примірників! Ви дізнаєтесь про появу Всесвіту, чорні діри, теорію суперструн і квантову механіку.

Книжка знаходиться:
б-ка ім. П.Й. Панча
б-ка ім. М.О.Некрасова
б-ка ім. М.В. Гоголя 
б-ка "Деміївська"
б-ка ім. М.Т. Рильського


Які закони природи керують небесами? Як рухаються планети? Що тримає їх на орбіті? Відповіді на ці питання люди намагались знайти тисячоліттями. Щоб відповісти на них науковцям була потрібна неабияка сміливість та ясне бачення.
Миколай Коперник, Ґалілео Ґалілей, Йоганн Кеплер, Ісаак Ньютон та Альберт Ейнштайн — п’ятеро цих візіонерів змінили курс науки, вивівши астрономію та фізику із Середньовіччя до сучасності. Їхні magnum opus із коментарями та примітками генія Гокінґа дадуть можливість зазирнути в думки новаторів і точно дізнатися, про що думали ці учені мужі. У цій збірці ви знайдете уривки з оригінальних ідей Альберта Айнштайна, вперше опублікованих у творі «Принцип відносності», а також скорочені версії творів «Про обертання небесних сфер» Миколая Коперника, «Бесіди й математичні докази щодо двох нових наук» Ґалілео Ґалілея, «Гармонія світу» (книга п’ята) Йоганна Кеплера та «Математичні начала натуральної філософії» Ісаака Ньютона.
Поміж знакових наукових робіт розкидані короткі біографії їхніх авторів. Ви дізнаєтесь про непохитну вірність Коперника істині понад релігійну доктрину, попри його становище польського священника; непокірний дух Ґалілея; сімейні та фінансові негаразди Кеплера; пристрасні конфлікти Ньютона; скромні перші кроки в науці Айнштайна.


Все — це те, що нас оточує. Те, частиною чого ми є. Час та простір, небесні світила й галактичні провалля. Це — все. Та як воно з’явилося? Як все почалося? І чим все закінчиться? Неперевершений Стівен Гокінґ досліджує глибокі питання та знаходить іще глибші відповіді. Пошук первісних чорних дір та модель гарячого Великого вибуху, квантова гравітація і стріли часу, граничні умови Всесвіту й моделі Фрідмана.
Книга розкриває уявлення про Всесвіт від постулату про те, що Земля має форму кулі, до теорії про розширення Всесвіту, заснованої на найсучасніших дослідженнях. Сім лекцій, що охоплюють широкий діапазон тем, — це справжній тріумф людського розуму. Гокінґ наблизився до таємниці самої суті творіння. І зміг зазирнути ще далі — до чорного позавимірного серця Всесвіту…

Книжка знаходиться:
б-ка ім. М.О.Некрасова
б-ка ім. М.В. Гоголя 

 
Ученим, дослідникам космічного простору й тим, хто тільки зачаровано дивиться в зіркове небо, намагаючись збагнути походження Всесвіту. На вас чекають:
• Карколомні таємниці світобудови
• Супергравітація і суперсиметрія
• Квантова теорія і М-теорія
• Теорія Ейнштейна і правила Фейнмана та спроба їх об’єднання
• Прогноз майбутнього для планети Земля

Наукова розвідка та водночас фантастична пригода від Стівена Гокінґа. Крізь простір-час, мембрани і струни, що рухаються в одинадцяти вимірах, до чорних дір, які ховають у собі безліч таємниць про наш величезний незбагненний Усесвіт. Колись усе почалося з космічного зернятка, що легко вмістилося б у горіхову шкаралупку...

Книжка знаходиться:
б-ка ім. М.О.Некрасова
б-ка ім. М.В. Гоголя 

На нашій планеті відбувається щось дуже дивне: з банкоматів навсібіч розлітаються гроші, авіалінії роздають безплатні квитки, у супермаркетах зникли продукти... Що спричинило такий хаос? Це й намагаються з’ясувати найкращі друзі Джордж та Енні, вигадуючи план порятунку світу в хатинці на дереві. Долаючи земні й космічні небезпеки разом із героями книжки, ти, любий читачу, і цього разу довідаєшся чимало цікавого! Чи завжди панує ніч на темному боці Місяця? Як влаштований комп’ютер і чи є завдання, які йому не під силу? Скільки бітів інформації міститься в людській ДНК? Звідки на Землі взялося стільки біологічних видів? І яка ймовірність того, що нас, людей, колись замінить нова форма життя?.. Тож не зволікай — на тебе чекає багато загадок, викликів і, звісно, неймовірних пригод!

Книжка знаходиться в бібліотеці сімейного читання


Шановні користувачі!
Запрошуємо Вас до бібліотек
ЦБС Голосіївського району

1 коментар:

  1. Дуже цікавий огляд, але невчасний, оскільки в цей день вся Україна святкує День Єднання і увагу читачів відволікають не на головну подію дня.
    До того ж, Стівен Гокінґ народився 14 лютого, саме тоді і потрібно було б опублікуватий цей огляд.
    Одне зауваження: чому автор огляду не звернув увагу на те, що всесвітньо відомий фізик-теоретик Стівен Гокінг здивував відвідувачів 14-тої Щорічній зустрічі Ялтинської Європейської Стратегії (YES), з’явившись на форумі у вигляді голограми.

    Як передає Hromadske, у своєму виступі відомий учений згадав про українського вченого Володимира Вернадського та відзначив історичну роль українців у науці.
    https://nv.ua/ukr/ukraine/events/legendarnij-stiven-goking-vistupiv-na-forumi-yes-u-kijevi-u-vigljadi-gologrami-1857257.html

    А ящо вже згодувати тих, хто народився в цей день, тобто 16 лютого, то як автор забув про Семена Гулак-Артемовського - великого українськог композитора, співака, драматурга. Автора першої української опери «Запорожень за Дунаєм».

    «Стоїть явір над водою, В воду похилився; На козака пригодонька: Козак зажурився. Не хилися, явороньку, Ще ти зелененький! Не журися, козаченьку, Ще ти молоденький!»

    ВідповістиВидалити