21 лютого, 2022

Сьогодні – Міжнародний день рідної мови

Світова спільнота 21 лютого відзначає Міжнародний день рідної мови.  
Сучасна українська мова має близько 256 тисяч слів.


Як українську впокорювали



Попри репресії та голодомори, тотальну русифікацію, одна з найдавніших і наймилозвучніших мов світу не лише вистояла, а й згуртовує націю

Українську мову визнано однією з наймелодійніших у світі. І відбулося це у 1930-х роках у Римі на міжнародній конференції мовознавців. Після італійської її визнано за милозвучністю другою в Європі. А ще раніше, 1928 року, в Парижі українська мова поступилася французькій та італійській і посіла третє місце.
Проаналізована японцями за допомогою комп’ютерних методик, українська мова увійшла до першої п’ятірки за багатством і красою. Її зараховано до 20 найважливіших мов світу, про що повідомляє спеціальне табло в Паризькій академії наук.
Не поталанило цій прекрасній мові в житті, бо сусідові захотілося її знищити. І це тривало довго, триває і досі, та не вийде так, як той сусід хоче.
Науковці аргументовано доводять, що українська мова одна з найдавніших мов світу і нею спілкувалися наші предки, що жили впродовж багатьох віків на території теперішньої України — до Трипілля, після нього, в часи Київської Русі й дотепер.
Українське слово набирало сили на пергаментах Нестора Літописця, відточувалося у творах Григорія Сковороди, Івана Котляревського. Ми завдячуємо Тарасові Шевченку, Лесі Українці, Іванові Франкові та багатьом іншим сподвижникам, які оберігали і зберегли українську народну мову.
.......................................................

Повністю прочитати статтю ви можете на шпальтах газети Урядовий кур'єр>>> натиснути тут

Немає коментарів:

Дописати коментар