18 лютого, 2022

Американець з українським серцем: сьогодні Джеймсові Мейсу виповнилося би 70 років



Сьогодні  18 лютого 2022 року виповнюється 70 років від дня народження  Джеймса Ернеста  Мейса — американського історика, політолога, публіциста, професора Києво-Могилянської академії, дослідника Голодомору в Україні, упорядника звіту комісії Конгресу США з вивчення Голодомору 1932—1933 років.

Кожного року останньої суботи листопада мільйони українських чоловіків і жінок запалюють свічки. Багато хто з них в цю мить згадують людину, яка започаткувала акцію «Запали свічку». Цю людину звали Джеймс Мейс. Не будучи етнічним українцем, він так полюбив Україну, що її пам’ять і біль стали його власними.
Джеймс Мейс присвятив життя дослідженню однієї з найстрашніших трагедій світу - Голодомору 1932-33 років в Україні. Він визначив Голодомор як геноцид українського народу. Завдяки його подвижницькій праці світ дізнався правду – і взагалі дізнався - про Голодомор.
Його називали адвокатом України, американцем з українським серцем, більшим українцем, ніж самі українці. В чомусь він таким і насправді був, бо сам визнавав, що наші мертві обрали його. І він був свідомий цієї місії.


Титанічна праця Джеймса Мейса — відомого американського дослідника історії України, видатного громадського діяча - присвячена розкриттю цілісності, повноти історичної правди про найжахливіші сторінки тоталітарного минулого, яке до сьогодні паралізує політичне, економічне, освітнє, морально-етичне життя українського соціуму. У статтях, поданих у цьому виданні, проведено ґрунтовний аналіз причин невдач національно-визвольних змагань українців на початку XX століття, розкрито страхітливу механіку тоталітарної сталінської машини влади.

Автор, яскравий науковець західного стандарту, обстоює істину про штучність та антиукраїнську спрямованість одного з найбільших геноцидів в історії — Голодомору 1932-1933 років, документально підтверджує нерозривний взаємозв'язок між минулим, теперішнім і майбутнім України, який характеризується прагненням до державної незалежності, соціального прогресу. Він доносить до нас голос покоління наших співвітчизників, які розповідають, як нищилася українська нація-держава, розкриває характер, масштаби і причини здійснюваної Кремлем терористичної політики щодо України.

У збірці також уміщено статті про больові точки нинішнього часу: становлення громадянського суспільства, економічні, політичні, культурні, освітні проблеми, висвітлені на основі величезної фактологічної бази з історичної перспективи. Виведення України з «постгеноцидності», із «зачарованого кола ідола» — єдина нагально необхідна програма реформ для народу і держави, яку окреслює у своїх статтях автор.

Книга знаходиться в ЦРБ ім М.О. Некрасова
та в усіх бібліотеках-філіях ЦБС Голосіївського району

Століття тому спроба реалізувати український національний проект у межах СРСР могла здатися досить вдалою: політика українізації зумовила швидке зростання рівня письменності, поширення української мови в містах, надзвичайне піднесення культури, а уряд УСРР мав широкі повноваження в галузі економіки. Але так було недовго: всеохопна насильницька колективізація та штучний голод у регіонах, населених українцями, арешти, розстріли й цькування українських політиків та інтелігенції, стрімке повернення до російськоцентризму та поширення шовіністичних настроїв засвідчили: СРСР - та сама Російська імперія під новою назвою. У класичній розвідці Джеймса Мейса читач знайде концентрований, послідовний і захопливий огляд ідей та подій 1918-1933 років - досвіду, що зараз актуальніший, ніж будь-коли.

 Книга знаходиться в ЦРБ ім М.О. Некрасова 
та бібліотеці ім. М.В. гоголя


Запрошуємо до бібліотеки для більш детального ознайомлення з літературою данної тематики

Немає коментарів:

Дописати коментар