22 лютого, 2022

Бути медіаграмотним.

     Бути медіаграмотним означає бути спроможним знайти те, що ми шукаємо, вибрати те, що нам потрібно, й визначити, наскільки надійною є ця інформація. Бути медіаграмотним означає бути здатним оптимально використовувати відповідну інформацію, зберігаючи її розумно, й ділитися нею з іншими. 
   У 2020 році, незадовго до офіційного початку пандемії, ВООЗ оголосила «інфодемію». Кількість фейків в інфопросторі була настільки велика, що це почало становити реальну загрозу.

  На сей час довкола багато новин стосовно російської агресії, після яких легко може накрити паніка. А в такому стані важко контролювати власні думки та емоції. Для того, щоб підготуватися до різного розвитку подій, "Українська правда. Життя" розповіла про те, 
- як зібрати "тривожну валізу": якщо ви самі, з дітьми, на машині чи пішки; 
- що робити, коли ви її зібрали: куди евакуюватися, що робити з тваринами і зброєю; 
- поради, як впоратися з панікою .

- Як зменшити тривогу?
- Як фільтрувати інформацію?
- З ким не варто спілкуватися?

   В свою чергу, відділ абонементу пропонує вам дізнатись з книжок більш поглиблено  про важливі теми - медіаграмотність, кібербезпека, що таке і як контролювати стан тривожності і паніки. Книги надійшли до бібліотеки з Українського Інституту книги.

  
  Оскільки комп’ютери повністю охоплюють майже всі сфери нашого життя, поняття інформаційної безпеки набуває неабиякої актуальності. У сучасному світі технологій користувачам необхідно знати про основні загрози інформаційній безпеці та методи захисту від них. 
  Віруси, хакерство, фішинг... не знаєте що це? Прочитайте цю книгу.

   Яким є вплив Facebook на світ і на світову політику та бізнес? Як за його допомогою можна маніпулювати людською думкою і впливати на результати виборів, на систему охорони здоров’я, приватність та інновації? «Зафейсбучені» — бестселер відомого венчурного капіталіста, одного з перших інвесторів Facebook Роджера Макнамі. Книга розповідає про небезпечні наслідки діяльності таких платформ як ця всесвітньо відома соцмережа. Автор відкриває правду про сучасні технології, завдяки яким найпопулярніші соцмережі маніпулюють увагою, шкодять невинним людям чи країнам. Розповідає про загрозу для демократії через технічні та бізнес-рішення власників соцмереж і також роздумує над тим, як знайти вихід з цієї кризи.

  Ваші дані в соцмережах нещадно використовують, прикриваючись добрими намірами полегшити вам життя та можливість вибору. Через алгоритм, який підбирає вам пости в соцмережах, викривлюється ваше сприйняття інформації і навіть змінюється настрій: щасливі фото ваших успішних знайомих можуть лише ще більше засмутити вас, якщо вам і без того сумно. І ви самі в цьому винні: чому ви проводите весь вільний час у соцмережах?
   Автор цієї книжки Джарон Ланьє наводить альтернативний спосіб ефективно використовувати нові технології та позбутися залежності від сповіщень, лайків і решти дофамінових гачків.

  
  Книжку Володимира Станчишина «Стіни в моїй голові» присвячено тривожності, депресії, соціальним фобіям, різним психічним розладам, які більшою чи меншою мірою впливають на звичний спосіб життя людини в соціумі. Вона не вилікує вас від неприємних станів, але допоможе зрозуміти — жити з ними можливо. Усі ми, стверджує автор, є тривожними, і в цьому немає нічого надзвичайного. Головне — зрозуміти, що тривога супроводжує нас усе життя й відіграє свою важливу роль у нашому існуванні.
 

У статті використані інтернет матеріали.

Немає коментарів:

Дописати коментар