13 травня, 2022

Ленд-ліз: історія повторюється - 1941, 2022


 Бібліограф рекомендує

Вдруге за всю історію США, країна запроваджує програму ленд ліз. Президент США згадав, що програма «ленд-ліз» була запроваджена під час Другої світової війни, коли Європа потребувала допомоги Америки.

Підписаний у США закон про ленд-ліз надасть можливість Україні розширити арсенал сучасних озброєнь та якість підготовки воїнів. Процедуру отримання зброї відтепер буде пришвидшено.

Відтепер Україна зі Штатами можуть укласти міжурядові договори про передачу в оренду або у борг з відстроченою оплатою за використання озброєнь США. Деталі договорів та співробітництва в рамках ленд-лізу будуть оприлюднені пізніше. Цей акт розрахований на 2022 та 2023 роки.
Завдяки ухваленому закону, українська сторона отримає високотехнологічну та ефективну зброю. Постачання озброєнь буде супроводжуватися навчанням бійців ЗСУ.
Найголовніше, що ленд-ліз пришвидшує процедуру отримання озброєнь та іншої необхідної нам допомоги. Президенту США Джозефу Байдену дозволяється не узгоджувати допомогу щоразу з Конгресом.
Ленд-ліз передбачає не тільки отримання зброї. За прикладом Другої світової війни, крім танків та літаків, США направляли в СРСР верстати, локомотиви, сталь для броні, консерви тощо. Сьогоднішній проєкт може передбачати подібну іншу допомогу, яку ще будуть узгоджувати.
На дипломатичному рівні ленд-ліз є сигналом для всіх народів світу, що Україна переможе, і кожен має зробити для неї все, що може. Бо серце демократії сьогодні б‘ється у Києві та на Нашій землі.
  • 9 травня президент Сполучених Штатів Америки Джо Байден підписав законопроєкт про ленд-ліз, який спростить тривалий процес постачання Україні військового обладнання, необхідного для боротьби з РФ.
  • У закону про ленд-ліз йдеться про надання президентові США розширених повноважень щодо передачі або надання в оренду Україні оборонних засобів для “захисту цивільного населення від російського військового вторгнення” й інших цілей.
  • Міністерство оборони Сполучених Штатів Америки створило центр управління для координації перевезень та “упорядкування” військової допомоги Україні спільно із союзниками у Штутгарті, Німеччина, у зоні відповідальності Європейського командування США.
  • Україна здатна перемогти у війні проти РФ за умови правильної підтримки. У Пентагоні вважають, що для її здобуття країна потребуватиме “правильного оснащення”.

Експерти називають 4 головні переваги цієї програми:
  • скорочення терміну надання військової допомоги;
  • розширення тієї допомоги, яка надається Сполученими Штатами;
  • допомога Україні стане пріоритетним завданням в оборонній та безпековій сферах США;
  • Україна у перспективі зможе отримувати будь-яку зброю, на яку подаватиме запит. Саме ленд-ліз зможе сильно спростити бюрократичні перепони в наданні США допомоги Україні.

Байден закликав Конгрес схвалити запит на виділення $33 млрд. для України
Пентагон постачає зброю Україні з безпрецедентною швидкістю та кількістю. За словами офіційного представника Пентагону, процес надання дозволу на відряджання обладнання з військових запасів США в інші країни у минулому займав тижні й місяці.Однак упродовж останніх кількох місяців ми пересвідчилися, що весь цей процес можна здійснити всього за 48-72 години.

1942 рік, президент США Франклін Рузвельт
продовжує дію закону про ленд-ліз ще на рік.

Радянський Союз підписав першу домовленість про американську допомогу в жовтні 1941 року, коли радянські війська вже пів року як зазнавали поразок від нацистської Німеччини, відступали на схід і втратили тисячі одиниць техніки та мільйони солдатів.
При створенні публікації були використані матеріали сайтів BBC Україна та газети  "Вечірній Київ".

Рекомендуємо прочитати:

  • Дерейко І. І. . Ленд-ліз // Енциклопедія історії України : у 10 т. / редкол.: В. А. Смолій (голова) та ін. ; Інститут історії України НАН України. — К. : Наукова думка, 2009. — Т. 6 : Ла — Мі. — С. 111. — 784 с. : іл.
  • Дерейко І. І. . Ленд-ліз // Енциклопедія сучасної України : у 30 т. / ред. кол. І. М. Дзюба [та ін.] ; НАН України, К. : Інститут енциклопедичних досліджень НАН України, 2001­–2020.
  • Пасова, Т. Джо Байден підписав Закон про ленд-ліз. /Т.Пасова // Голос України. - 2022. - 10 травня.
  • Скотнікова, О. Закон про ленд-ліз для підтримки України підписано: що він означає. /О.Скотнікова // Вечірній Київ. - 2022. - 10 травня.
  • Скотнікова, О. Ленд-ліз, що він означає для України. /О.Скотнікова // Вечірній Київ. - 2022. - 29 квітня.

Немає коментарів:

Дописати коментар