08 травня, 2022

День матері: Благословенна будь, українська Жінко-Мамо!

 Бібліограф рекомендує 

"Материнство - це неповторна гідність. Ви тільки уявіть собі, як щедро Господь благословив жінку! Він вибрав її, щоб через неї прийти у світ... Це колосальна гідність, якій немає нічого рівного".

Блаженніший Любомир Гузар

Мама — найважливіша людина в житті. Її вітати варто щодня та дякувати за життя. Сьогодні, 8 травня, особливий день, він зветься День матері.
Традиційно День матері в Україні відзначають у другу неділю травня.

День матері: історія свята

Вперше офіційно святкувати День матері взялися у штаті Вірджинія, США. З такою ініціативою у 1908 році виступила Анна Джервіс з Філадельфії. Дівчина передчасно втратила мати, тому у неї виникла ідея один день у році присвятити вшануванню матерів. З таким проханням вона писала листи до державних установ та видатних осіб. У 1910 році Анні Джервіс таки вдалося домогтися свого. Штат Вірджинія першим визнав День матері як офіційне свято. 
В Україну День матері прийшов від канадської діаспори. У 1928 році це свято відзначив Союз українок Канади. А вже через рік воно дійшло і до самої України. У Львові редакторка тижневика «Жіноча доля» Олена Кисілевська стала ініціаторкою святкування Дня матері в Україні. Але через у 1939 році радянська влада заборонила це свято. І лише після здобуття Україною незалежності 10 травня 1999 року указом президента України було прийнято, що День матері відзначається щорічно у другу неділю травня.

Бути мамою — це бути героїнею завжди, а під час війни — особливо.
Адже тоді головне завдання українських мам — створити безпечний світ для дитини, що вимагає надзвичайних зусиль.
Мами! Робота, яку ви виконуєте щодня – неоціненна.



Благословенна будь, українська Жінко-Мамо! Терпляча і любляча. Мужня, нескорена, вічна... 
Уклін Тобі і слава!

Присвятіть своїй ненці сьогодні час, подзвоніть її та зробіть цей день для неї особливим.


Рекомендуємо прочитати:




Люко Дашвар. Мати все: Роман. – Київ, Видавництво Книжковий клуб "Клуб Сімейного Дозвілля", 2010. – 336 с.
Один з найпопулярніших романів сучасної української літератури і четверта книга в бібліографії автора. В основі сюжету книги знаходяться заплутані відносини однієї зовні цілком щасливої та безтурботної сім’ї. Але це лише верхній оманливий шар, насправді у кожного з героїв чимало скелетів сховано у шафах. Люко Дашвар книгу «Мати все» написала для усіх пошанувачів сучасної мелодраматичної літератури.


Кузьменко. О. Моя дорога птаха. Мамина книжка. – Львів, Вид. «Старого Лева», 2015. – 48 с.
"Моя дорога птаха" - це книга, в якій пульсує суцільна емоція, живий нерв. Вона умовно розділена на три частини - своєрідний фотоальбом як обрамлення до маминої розповіді про Андрія Кузьменка, його казка «Тарасик, тролейбус і святий Миколай» і підбірка текстів його пісень. Але насправді це слова, які мама просто не могла не сказати про свого сина, про свою найдорожчу птаху, про те, яким він був і яким завжди буде для неї.



Дерманський, С. Жменька тепла для мами. – Київ, 2017. – 56 с. 
Вкутане багатолітньою холоднечею місто вже давно не знало літа. Мерзенний пан Прищ, який захопив містян у крижаний полон, погрожує заморити холодом маму маленької Влади. Але ж як знешкодити джерело холоду, що тримає всіх на межі виживання, а найважливіше – де шукати джерело тепла?




Немає коментарів:

Дописати коментар