18 травня, 2022

Тут України дух: Міжнародний день музеїв

 Віртуальний день інформації: бібліограф рекомендує:



Тема Міжнародного Дня музеїв-2022 – «Сила музеїв»

Музеї мають силу змінювати нас.


18 травня
музейні працівники всього світу відзначають своє професійне свято.
Міжнародний день музеїв з’явився в календарі в 1977 році, коли на черговому засіданні ICOM (International Council of Museums - Міжнародна рада музеїв) була прийнята пропозиція радянської організації про встановлення цього свята. І з 1978 року цей день відзначається щорічно більш ніж у 150 країнах.
За словами Жака Перо, президента ICOM, «музеї повинні зайняти місце в серці суспільства і бути відкритими громадськості. Розвиток наших установ залежить у великій мірі від допомоги громадськості, і ми повинні запропонувати їй можливість підтримати наші цілі і взяти участь в нашій роботі. Таким чином, необхідно, щоб музеї та суспільство працювали разом, в дусі творчості та інновацій ».
Прийнято вважати, що через музеї суспільство висловлює своє ставлення до історико-культурної спадщини, і з цим важко не погодитись. Збираючи і зберігаючи пам’ятки матеріальної і духовної культури, вони ведуть велику науково-освітню та освітньо-виховну роботу.
«Сила музеїв» – тема Міжнародного Дня музеїв-2022. Міжнародна рада музеїв ICOM закликає музеї світу до Міжнародного дня музеїв (18 травня) дослідити та показати потенціал музеїв з позиції впливу та позитивних змін у своїх спільнотах у наступній оптиці: сила досягнення сталого розвитку; сила інновацій щодо цифровізації та доступності, сила розвитку громад через освіту. Завдяки своїм колекціям і програмам музеї створюють соціальну мережу, важливу для формування та розвитку суспільства. Підтримуючи демократичні цінності та надаючи можливості для навчання всім соціальним групам, незалежно від віку, протягом усього життя, вони сприяють формуванню свідомого та активного громадянського суспільства.



На жаль, День музеїв 2022 в Україні супроводжується великими руйнівними втратами культурної спадщини.


Уряд зафіксував 331 воєнний злочин росіян проти культурної спадщини України (читати далі)>>>)




Національний музей Григорія Сковороди в селі Сковородинівка на Харківщині був знищений прямим влучанням російської ракети у ніч на 7 травня. Однак колекція не постраждала – її встигли вивезти.
Cнаряд влетів під дах будівлі, спалахнула пожежа. Вогонь охопив усі приміщення музею.
Однак сама будівля, біля якої похований український філософ, загорілася. (читати далі)>>>)


Війська РФ вивезли з Маріупольського художнього музею оригінали Куїнджі та Айвазовського.
Окупанти пограбували також Маріупольський краєзнавчий музей.
Окупанти повністю вивезли всі цінні експонати з Музею краєзнавства та Художнього музею.
У Маріуполі зберігалось сім оригінальних шедеврів, які, за попередньою інформацією, були передані окупантам директоркою Маріупольського краєзнавчого музею Наталі Капусниковою. Вона знала точне місце таємного зберігання шедеврів та особисто передала все з рук в руки.
Серед пограбованих речей є картини Архипа Куїнджі («Червоний закат», «Осінь», «Ельбрус»), картина Айвазовського («Біля берегів Кавказу»), три іунікальні ікони (Ісус Христос Пантократор, Богоматір із немовлям, Іоан Хреститель) та інші шедеври української культури. 
(читати далі)>>>)


На Київщині згорів історико-краєзнавчий музей: унікальні картини
Марії Примаченко врятували


У селищі міського типу Іванків, що на півночі Київської області, внаслідок обстрілів російськими окупантами згорів історико-краєзнавчий музей. Там зберігалися роботи відомої української народної художниці Марії Примаченко.(читати далі)>>>)

Не пробачимо!!!




Сьогодні, 18.05.22,  у Києві відзначають Міжнародний день музеїв. Цього дня в музеях безкоштовний вхід та цікаві події.
Попри воєнний стан, столичні музеї долучаються до свята і пропонують відвідувачам цікаві та пізнавальні події. 
Джерело інформації газета "Вечірній Київ" (читати далі)>>>





Шановні користувачі!
Тим хто цікавиться музеями рідного Голосіївського району пропонуємо здійснити віртуальну подорож залами музеїв
  
натиснути ТУТ>>>









Рекомендуємо прочитати:


Український музей. Збірник. - Київ: Фенікс, 2007. -478 с.
У збірнику «Український музей», що був уперше виданий у 1927 р., вміщено роботи відомих українських науковців-музейників першої половини XX ст. — Д. Щербаківського, М. Новицької, Ф. Ернста, В. Ляскоронського, М. Рудинського та ін., а також хроніка життя українських музеїв середини 20-х рр. XX ст. Репринтне перевидання здійснено з нагоди 80-ї річниці з часу появи «Українського музею». До перевидання додаються підготовлені доктором історичних наук С. І. Білоконем вступна стаття, збірка документів до історії створення «Українського музею» та біографічний словник українських музейників, що були авторами статей для цього збірника.



Національний музей "Київська картинна галерея". Путівник. - Київ: Антиквар, 2020. -
272 с.
У книзі, виданій до 100-річчя Київської картинної галереї, розповідається про один з найстаріших художніх музеїв України, колекція якого нараховує понад 13 тисяч творів образотворчого та прикладного мистецтва. Вступна стаття містить інформацію про основні етапи розвитку музею, а кожний з семи розділів знайомить із художніми тенденціями певного часу, видатними майстрами та окремими роботами, що прикрашають постійну експозицію або демонструються на тематичних виставках. Видання адресовано широкому колу шанувальників мистецтва.



Полюшко Г. В. Втрачені скарби Лаврського музею : пошуки і знахідки / Григорій Васильович Полюшко ; Нац. Києво-Печерський історико-культур. Заповідник ; передм. Олександр Федорук. – Київ : Абрис, 2001. – 175 с. : іл.

У книзі йдеться про пошуки втрачених у 1930-х роках унікальних експонатів Лаврського музею, нині Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника. Здані за таємним рішенням Політбюро ЦК КП(б)У на тимчасове збереження до Київської контори Держбанку, музейні предмети невдовзі, без згоди заповідника, опинилися в Москві…

Немає коментарів:

Дописати коментар