05 травня, 2022

Цикл "Українські перемоги: історія успіху"

 Бібліограф рекомендує

Гетьмана Сагайдачного проголосили
 покровителем українського війська

У кінці квітня 2022 року, виповнилось 400 років від дня смерті гетьмана Петра Конашевича-Сагайдачного.

Петро Конашевич-Сагайдачний народився у с. Кульчиці Самбірського району на Львівщині у шляхетній родині. Видатний полководець, політик та гетьман Війська Запорозького. Очолював успішні походи проти Кримського ханства, Османської імперії та Московського царства. Помер 20 квітня 1622 року у Києві.

У Софії Київській, у квітні 2022 року, Православна церква України прославила гетьмана у лику святих і освятила копію його меча, що донедавна зберігався на фрегаті, названого його іменем.
Церемонію провів Предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній. Гетьмана Петра Сагайдачного проголосили покровителем українського війська. Також освятили ікону з ликом гетьмана, яку іконописець Олесь Клименко написав на кришці від ящика з набоїв, його знайшли у звільнених містечках Київщини.
Оригінальний меч, що належав гетьману, зберігається у Кракові на Вавелі. Його в 1621 році подарував Сагайдачному королевич Речі Посполитої Владислав IV Ваза за перемогу над турками під Хотином. До 400-ліття від дня смерті гетьмана до України мали привезти оригінал меча, однак через воєнні дії цю ініціативу довелося відкласти.
До недавна репліка меча гетьмана зберігалася на флагмані ВМС – фрегаті «Гетьман Сагайдачний». На жаль, 4 березня, Військово-морські сили Збройних сил України вимушено затопили корабель у порту Миколаєва, аби він не дістався ворогу. Проте меч вдалося врятувати і згодом його розмістили в Софійському соборі в Києві.
Меч Петра Сагайдачного привезли в Україну для експонування до вшанування 400-річчя смерті українського гетьмана.

Постать гетьмана Сагайдачного має важливе значення для історії України. Особливий символізм проявляється в час війни з Росією. У 1618 році Петро Сагайдачний на чолі війська Запорозького взяв в облогу Москву.
Біля стін Кремля гетьман Сагайдачний зійшовся у героїчному двобої з московським воєводою Василем Бутурліним та ударом буздугана (різновид булави з шипами) збив його з коня. Виснажений осадою московський цар погодився на важкий мирний договір. Відповідно до Деулінського перемир’я до складу Речі Посполитої повернулися українські землі Чернігово-Сіверщини, за які Військо Запорозьке проливало кров від самого початку війни. До України гетьман Петро Сагайдачний повертався справжнім тріумфатором.


Нагадаємо, 25 травня 2011 року гетьмана Петра Конашевича-Сагайдачного канонізував архієрейський собор Української автокефальної православної церкви у чині «благовірний гетьман». УАПЦ у 2018 році увійшла до складу Православної церкви України. ПЦУ визнала цю канонізацію й у 2020 році визначила 20 квітня днем пам’яті святого Петра (Конашевича-Сагайдачного) для загальноцерковного шанування.

 

Рекомендуємо прочитати:


Сас, П.
Петро Конашевич-Сагайдачний: Чесний лицар - Київ, 2020. - 560 с.

У книжці ґрунтовно висвітлено біографію славетного запорозького гетьмана Петра Конашевича-Сагайдачного, а також окреслено найважливіші віхи його владного проводу у Війську Запорозькому. Визначено час народження, соціальне походження, історичну форму прізвища, розглянуто освіту і виховання, склад родини П. Сагайдачного. На основі дослідження почерку запорозького гетьмана окреслено його психологічний портрет.
Охарактеризовано політичну і дипломатичну діяльність П. Сагайдачного, зокрема щодо укладення польсько-запорозьких угод, контактів з організаторами Ліги християнської міліції, перським шахом, московським царем, відновлення 1620 р. православної церковної ієрархії Київської митрополії. Висвітлено його командування козацьким військом під час польсько-московської війни 1617–1618 рр. Значну увагу приділено морським битвам Хотинської війни 1621 р., а також її сухопутним операціям. Щодо цього докладно проаналізовано спадщину риторичної історіографії.
Видання розраховане на широке коло читачів, усіх, хто цікавиться історією України.

Немає коментарів:

Дописати коментар