03 травня, 2022

Корисні юридичні поради під час воєнного стану

Шановні користувачі!
Пропонуємо вашій увазі добірку актуальних
юридичних консультацій

Пенсії на окупованих територіях:
Уряд гарантує зарахування
Міністерка соціальної політики Марина Лазебна в ефірі телемарафону розказала про нові рішення уряду щодо пенсій українців, особливо на окупованих територіях. «Зараховуються у будь-якому випадку», — головне у її меседжі до пенсіонерів.В міністерстві вже давно зробили три способи отримати пенсію: через Укрпошту, через Ощадбанк та на банківський рахунок, як людина й отримувала.«За два місяці ми побачили ситуацію, що люди залишалися на окупованих територіях і не мають змогу отримувати пенсію. Тому ми прийняли рішення: пенсіонерам, які залишилася на окупованих територіях і де тривають бойові дії, вся сума пенсії буде зараховуватися на рахунки Ощадбанку». — деталізувала механізми пенсійного забезпечення міністерка.
Лазебна уточнила, що такі рахунки відкриваються, коли Укрпошта повідомить що не може доставити пенсію. Людині не треба нічого робити, рахунок відкривається органами влади.
«Пенсіонер отримає пенсію в будь-якому відділенні Ощадбанку, коли виїде. Людині зараховуються гроші у будь-якому випадку», — гарантувала чиновниця.
У Києві з 11 березня відновили роботу всі відділення Пенсійного фонду України. У зв’язку з боями навколо Києва, завдяки безпеці відвідувачів, прийняття у відділах обслуговування громадян (ВОГах) тимчасово було припинено.
Але під час вимушеної паузи фактична робота з громадянами не припинялась, — говорять у Головному управлінні Пенсійного фонду столиці. Як тільки дозволили обставини, з 11 березня ВОГи у столиці почали відновлювати приймання відвідувачів. Нині відділення пенсійного фонду працюють з 9 до 16 години.


Переселенцям скоротять виплати

Уряд скоротив перелік внутрішньо переміщених осіб, які отримуватимуть грошову допомогу. З травня виплати нараховуватимуть лише тим переселенцям, які не можуть повернутися додому через активні бойові дії чи взагалі залишилися без житла.
— Сьогодні є багато людей, які повертаються в безпечні місця, і починають більш-менш звично жити. Їм більше не платитимуть допомогу, — говорить міністр соціальної політики Марина Лазебна. Однак гроші продовжуватимуть отримувати українці, чиї будинки непридатні для життя: їх пошкодили чи зруйнували російські окупанти. Але такі люди повинні подати заявку на відшкодування відповідних втрат.
Уряд спільно з Організацією Об'єднаних Націй запустив нову програму виплат для переселенців.
— Згідно з нею українці, які потребують додаткового захисту, отримуватимуть по 2,2 тисячі гривень щомісяця на кожного члена родини, — каже прем'єр-міністр Денис Шмигаль, 46 років. — Таку ж допомогу виплатять малозабезпеченим пенсіонерам-переселенцям. Кошти надходитимуть їм протягом трьох місяців.

Відпустка під час воєнного стану: що врахувати кадровикам і роботодавцям

З 24 лютого 2022 року через військову агресію рф в Україні введено воєнний стан. На час війни змінилися правила застосування законодавства про працю. Як надавати відпустки під час воєнного стану 2022, розглянемо у статті Протягом воєнного стану щорічні основні відпустки надавайте згідно з графіком відпусток, але враховуйте обмеження, запроваджені Законом України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-ІХ (далі — Закон № 2136-ІХ). Наказ про відпустку без збереження зарплати на час воєнного стану.
Тривалість відпустки під час воєнного стану Закон № 2136-ІХ обмежив тривалість щорічної основної відпустки. Частина 1 статті 12 Закону № 2136 -ІХ скеровує, що під час воєнного стану роботодавець може надати працівнику 24 к. д. такої відпустки. Це не означає, що працівники, які мають право на щорічну основну відпустку більшої тривалості, втратять право на її частину, що перевищує 24 к. д. Увага! Роботодавець надасть їм невикористану частину відпустки після завершення дії воєнного стану. Якщо графіком відпусток заплановані й інші види оплачуваних відпусток, надавайте їх теж.
Важливо! Роботодавець має право під час воєнного стану відмовити у щорічній або іншій відпустці працівникам об’єктів критичної інфраструктури, окрім відпусток: у зв’язку з вагітністю та пологами; для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. Підстава — частина 2 статті 12 Закону № 2136. Коли готуєте наказ на відпустку, враховуйте, на період воєнного стану не діє норма статті 73 КЗпП щодо святкових і неробочих днів. На період воєнного стану змінено й тривалість відпустки без збереження заробітної плати. Нагадаємо, що максимальна тривалість відпустку без збереження зарплати за згодою сторін у мирний час становить 15 к. д. на рік (ч. 1 ст. 26 Закону «Про відпустки» від 15.11.1996 № 504/96-ВР; далі — Закон про відпустки). Під час воєнного стану на прохання працівника роботодавець може надати відпустку без збереження зарплати без обмеження строку у 15 к. д. (ч. 3 ст. 12 Закону № 2136)
Пам’ятайте! Роботодавець не має права змушувати працівників йти у відпустки без збереження зарплати на час воєнного стану. Працівник може оформити й будь-яку іншу відпустку без збереження зарплати, на яку він має право за статтею 25 Закону про відпустку.



у МОЗ пояснили як отримати медичну допомогу у воєнний час



Отримати статус безробітного тепер легше: як це зробити і які суми виплат

Розповідаємо, як спростилися умови набуття статусу безробітного, і на які суми виплат тепер можуть розраховувати українці
З початку воєнного стану в Україні ринок праці переживає кризу. Кількість охочих отримати роботу значно перевищує кількість пропозицій роботи. Оскільки питання безробіття стало актуальним, Верховна Рада ухвалила закон про внесення деяких змін до умов соціального страхування безробітних.
Оформити статус і отримувати допомогу можна, не відвідуючи центр зайнятості. Подати заявку на отримання статусу безробітного та призначення виплат можна онлайн через "Дію". Для цього потрібно зробити такі кроки:

  • авторизуватись у кабінеті громадянина на diia.gov.ua за допомогою електронного підпису;
  • заповнити заявку;
  • подати її онлайн до зручного вам центру зайнятості;
  • ввести номер соціального рахунку та обрати періодичність отримання виплат (якщо немає соціального рахунку, пропустити цей етап. Але протягом 10 робочих днів після призначення виплат відкрийте соціальний рахунок та надішліть його реквізити на електронну пошту центру зайнятості, де подали заяву);
  • завантажити необхідні документи;
  • перевірити дані та підписати їх електронним підписом

Отримати статус безробітного можуть і внутрішньо переміщені особи, які не мають документів. Підставою оформлення та розрахунку суми виплат по безробіттю у цьому разі є інформація з реєстрів та баз даних органів виконавчої влади.
Також на виплати можуть розраховувати люди, які формально не розірвали трудові договори з роботодавцями, але все ж не працюють.

Держава не позбавлятиме статусу безробітних тих українців, які перебувають на окупованих територіях чи в зонах бойових дій.
Є ще певні особливості у нововведеннях. Не тільки наймані працівники, але і ФОП можуть отримати фінансову допомогу, якщо вони втратили частину зарплати або доходу. А от втрачають можливість отримати кошти люди, які оформили статус безробітного та виїхали за кордон і перебувають там понад 30 днів.


Суми виплат зменшили

Раніше сума допомоги по безробіттю залежала від прожиткового мінімуму. Зараз він становить 9924 грн, а з липня мав збільшитись до 10 400 грн. Однак тепер виплати по безробіттю прив'язані до мінімальної зарплати. Максимальний розмір допомоги по безробіттю відтепер становитиме півтори мінімальної зарплати, тобто 9750 грн.

Мінімальний розмір допомоги по безробіттю такий:
  • люди, які протягом 12 місяців до отримання статусу безробітних мали страховий стаж менше шести місяців, можуть отримати 650 грн;
  • люди, які протягом 12 місяців до отримання статусу безробітних мали страховий стаж шість місяців і більше, можуть отримати 1800 грн.


Уряд вніс зміни до порядку обчислення середньої заробітної плати

Уряд вніс зміни до Порядку обчислення середньої заробітної плати, врахувавши особливості воєнного часу.
Це дасть змогу коректно обчислити середню заробітну плату на підприємствах, які внаслідок бойових дій змушені переривати діяльність.
Відповідно до рішення передбачені такі поправки:

  • з розрахункового періоду, під час якого обчислюється середня зарплата, виключається час, в який були відсутні дані про нараховану заробітну плату працівникові внаслідок бойових дій;
  • якщо працівник частково відпрацював період, за який нараховано премію чи іншу заохочувальну виплату, працівником, то при обчисленні середньої заробітної плати враховується фактично нарахована сума такої премії.
Правильний розрахунок середньої зарплатні необхідний, щоб розраховувати належні працівникам виплати, зокрема, "відпускні" і компенсації за невикористані відпустки, суми виплат у разі службових відряджень, збережений середній заробіток за період військової служби, виплати за вимушений прогул тощо.

Немає коментарів:

Дописати коментар