09 травня, 2022

Війна і міф

 Бібліограф рекомендує

8–9 травня Україна на державному рівні відзначає День пам’яті та примирення і перемогу над нацизмом у Другій світовій війні. Восьмий рік поспіль Україна утверджує європейську модель пам’ятання про події Другої світової війни, яка акцентує увагу на людському вимірі та пам’яті як про всіх, хто боровся з нацизмом, так і про всіх жертв найкривавішого конфлікту в історії людства.
Цього року заходи відзначаються в умовах повномасштабної агресії Росії проти України, яка супроводжується численними воєнними злочинами та злочинами проти людства з боку російської армії і військово-політичного керівництва. Український інститут національної пам’яті до цих пам’ятних дат підготував матеріали:
Добірку ключових смислів, важливих для розуміння і пам’ятання Другої світової війни
- просвітницький відеопроєкт «Війна і міф», який відтворює об’єктивну, науково вивірену інформацію про Другу світову війну та спростовує радянські й російські міфи про цей період. У своїй агресивній політиці Російська Федерація активно використовує ще радянські міфи про Другу світову війну та культ перемоги, поширюючи і насаджуючи ці міфи за межами Росії, насамперед у країнах, які входили до складу Радянського Союзу. В проект входять 8 роликів:
• п’ять роликів, створених у попередні роки: міф «Велика Вітчизняна війна»; міф «Золотий вересень» — українці радо вітали прихід радянських військ; міф «Жуков — «Маршал Перемоги»; міф про «Народ-Визволитель»; міф про «День перемоги»;
• три ролики, створені у 2022 році: міф «Визволення України»; міф «Західна допомога за програмою ленд-лізу була незначною»; міф «Ніхто не забутий, ніщо не забуте» 

Немає коментарів:

Дописати коментар