18 серпня, 2022

24 серпня - День Незалежності України


   31 рік тому з великою надією та вірою ми прийняли виклик долі - стали на шлях створення та розбудови власної незалежної держави. 
  24 серпня 1991 року Верховна Рада УРСР ухвалила Акт проголошення незалежності України.
  До своєї незалежності Україна йшла довгим шляхом. Історія формування української держави має тисячолітню традицію. Її початком є існування Антської держави, державного об’єднання полян Русі, згодом об’єднання Руської держави з центром у Києві. З розпадом Київської держави традиції державності перейшли до Галицько-Волинського князівства. Далі було Литовсько-Руське велике князівство, у складі якого Київська і Волинська землі мали значну автономію.
  У XVII столітті на території сучасної України починає формуватися Козацька держава. Понад сто років козаки боролися за незалежність України, але досягти її їм так і не вдалося. У XVIII столітті український народ втратив свою державність та опинився у межах двох імперій - Російської та Австрійської на наступних двісті років.
  У XIX - на початку XX століття зароджується і розвивається український національний рух, який привів до Української революції 1917-1921 років та відродження української державності.   Формується Центральна Рада, яка своїм ІІІ Універсалом проголошує про створення Української Народної Республіки, а IV Універсалом оголошує незалежність УНР.
  У 1919 році Акт Злуки засвідчив соборність українських земель. Однак УНР, як держава, проіснувала недовго. Український народ втратив шанс мати власну державу аж до кінця ХХ століття.
  У 1991 році 24 серпня позачергова сесія Верховної Ради республіки проголосила незалежність України та створення самостійної держави - України. 
 Повну державну незалежність Україна здобула після проведення загальнонаціонального референдуму 1 грудня 1991 року, коли за її незалежність висловилися 90,32% громадян. Схваливши на всеукраїнському референдумі Акт проголошення незалежності України, народ надав цьому документові реальної сили та започаткував новий етап розвитку історії нашої держави.
                                          При створенні публікації використано інформацію з інтернет-сайту   https://www.armyfm.com.ua/golovne-svyato-kraini-%E2%80%94-den-nezalezhnosti/

                
До знаменної дати у читальній залі
було оформлено виставку- факт
"Від незалежності до нової України"





Немає коментарів:

Дописати коментар