15 серпня, 2022

День археолога-свято мандрівників у часі

   Археологи - справжні мандрівники в часі. Саме вони розкривають світу загадки історії, першими дізнаються про таємниці давніх цивілізацій, розгадують написи, зроблені тисячі років тому. Без них ми б не знали, ані як виглядали динозаври, ані давні люди, ані Стоунхендж.  

15 серпня в Україні відзначається професійне свято 
археологічної спільноти – День археолога. 

   Загалом, археологія має велике соціально-культурне значення, оскільки є однією з історичних дисциплін, яка дає нам можливість зазирнути в далеке минуле, реконструювати його за численними артефактами, отриманими під час польових досліджень. Археологи відкривають світ пращурів, що лежить в основі нашого сьогодення. З іншого боку, археологічні відкриття та знахідки – це також вагомий внесок у світову культуру. 
   Щорічно лише Інститутом археології НАН України – головною науковою установою у цій галузі – організовується щонайменше 30 експедицій. Працюють також експедиції музеїв, заповідників, університетів тощо. Дослідження проводяться практично на всій території нашої держави.   
   Особливо цікаво було почути відомості про археологію як науку, розвиток її на теренах України, про безпосередню участь у експедиціях від Євніки Ліньової. Безцінний досвід у різних сферах діяльності робить Євніку Анатоліївну унікальним свідком історичних подій з розбудови незалежної України. Вона є дослідником, науковцем, викладачем, автором багатьох статей та підручників з історії. Крім цього, вона ще й вміє цікаво про це розповісти, супроводжуючи бесіду великою кількістю архівних матеріалів, фотографій та зразків археологічних знахідок.
   Закінчився захід переглядом фільму "Батурин" (про розкопки у місті Батурин).
 Завдяки справжнім професіоналам, патріотам, бібліотеки можуть здійснювати різні проєкти: культурно-просвітницькі, історичні, соціальні.

Немає коментарів:

Дописати коментар