07 серпня, 2022

Найлюдяніші твори нового часу.

95 – років від дня народження Деніела Кіза.

     Деніел Кіз – американський письменник, вчений-філолог, автор десяти романів та кількох десятків оповідань (10 із них - фантастика). Народився у Нью-Йорку (в Брукліні) 9 серпня 1927 року у родині українських емігрантів. Вивчав психологію у Бруклінському коледжі, потім служив матросом в американських ВМС. Попри бажання батьків, які хотіли бачити сина медиком, Деніел починає займатися літературою. 
   Майбутній письменник пише комікси, короткі розповіді для журналу «Atlas Comics», працює фотографом. Після заочного навчання в інституті Кіз успішно захистив дисертацію у галузі англійської та американської літератури. Викладав у кількох університетах, удостоєний звання почесного професора літератури. Читав лекції у понад шістдесяти університетах по всій країні.
    Ранні оповідання видавалися під псевдонімами Кріс Деніел, Е. Д. Лок та Домінік Георг. Перша публікація – оповідання «Прецедент» – відбулася в 1952 році, у травневому випуску журналу «Marvel Science Fiction». Потім - ще три оповідання, а наступний зробив письменника знаменитим. Ідея прийшла до Кіза за кілька років до публікації, коли він викладав англійську мову студентам із психічними розладами, і полягала в наступному питанні: «Що трапилося б, якби було можливе збільшення людського інтелекту штучним шляхом?». 
   Чотири роки потому, в 1959 році було опубліковано оповідання «Квіти для Елджернона», який отримав у 1960 році премію «Хьюго», а у 1967 році був переписаний в однойменний роман, який також отримав одну з значних нагород у фантастиці – премію «Неб'юла». Таким чином, Деніел Кіз став єдиним автором, який зумів здобути дві найпрестижніші в англомовній науковій фантастиці нагороди за два твори з однією і тією ж назвою. За 40 років на батьківщині твори автора вийшли загальним тиражем понад 5 мільйонів екземплярів. За один рік видавництво додруковувало перший тираж... 58 разів(!). Книга витримала понад 50 перевидань у різних країнах світу. Роман був двічі екранізований. 
   Роман Кіза «Множинні уми Біллі Міллігана» («Таємнича історія Біллі Міллігана») відзначений нагородою «Seiun Award» від Федерації фантастики Японії за найкращу науково-фантастичну роботу та німецькою премією «Kurd Laßwitz». Деніел Кіз помер у віці 86 років у своєму будинку в Південній Флориді.
 Пропонуємо вам познайомитися з віртуальною виставкою 
книжок, які були переведені на українську мову: 
«Найлюдяніші твори нового часу»
 
   Усі твори Деніела Кіза порадують захоплюючим сюжетом та торкнуться найтонших струн вашої душі. Вони займають гідне місце у скарбниці світової фантастичної літератури.

У статті використані інтернет-матеріали.

Немає коментарів:

Дописати коментар