10 серпня, 2022

110 років з дня народження Жоржі Амаду

   Жоржі Леал Амаду ді Фарія – знаменитий бразильський письменник, громадський та політичний діяч. Академік Бразильської Академії мистецтв та літератури. Народився в 1912 році на фазенді Аурісідіа в Бразилії, штат Баїя. За рік через епідемію віспи його сім'я змушена була переїхати до міста Ільєус, де Амаду провів все своє дитинство, враження цього періоду життя вплинули на його майбутню творчість. 
   Цікаво, що імена всіх братів письменника, як і його ім'я, починалися на літеру "ж" - Жофрі, Жоелсон та Жаміс.
   Навчався в університеті Ріо-де-Жанейро на факультеті права, де вперше зіткнувся із комуністичним рухом. Був активним членом Комуністичної партії Бразилії. Обирався депутатом Національного конгресу, після заборони компартії був висланий. 
   Об'їхав ряд країн Західної та Східної Європи,   Азії   та   Африки,   зустрічався   з 
П. Пікассо, П. Елюаром, П. Нерудою та іншими видними діячами культури. Зазнавав переслідувань за політичну діяльність. У 1948—1952 роках жив у Франції та Чехословаччині. Неодноразово відвідував СРСР. Був членом Всесвітньої Ради Світу. Удостоєний безлічі міжнародних та бразильських премій. Почесний доктор різних університетів у Бразилії, Португалії, Італії, Ізраїлі та Франції, володар багатьох інших звань практично в кожній країні Південної Америки. Після повернення на батьківщину в 1952 році повністю віддався літературній творчості, ставши співаком рідної Баїі, з її тропічною екзотикою та яскраво вираженим африканським початком у культурі. 
   Його романи відрізняє інтерес до народних традицій та магічного ритуалу, смак до життя з усіма його радощами. Ідеологічні установки у творчості поступаються місцем власне художнім критеріям, що діють у руслі того суто латиноамериканського напряму, яке отримало в критиці назву «магічного реалізму». Твори Амаду неодноразово екранізувалися, лягли в основу театральних та радіовистав, пісень і навіть коміксів. 
    Амаду не шкодує слів, щоб оспівувати все найкраще, що є у Бразилії. Спекотне сонце Баїі трансформує все, що йому трапиться. Робить яскравим, сонячним, радісним. Навіть християнство, помножене на африканських божеств, перетворилося на щось неймовірне, чуттєве, сильне та прекрасне. Дивовижний стиль Жоржі Амаду знаходиться десь між легендами, поезією, чарами моря і реальним життям з його насильством, бідністю, зрадою та любов'ю, ревнощами та пристрастю.

Пропонуємо вам віртуальну виставку найкращих книжок присвячену 
110 - річчю з дня народження Жоржі Амаду.
    Помер він 6 серпня 2001 року від серцевого нападу. Амаду не має могили в звичайному розумінні. Тіло Жоржі кремували, а попіл, слідуючи його бажанню, висипали біля коріння улюбленого романістом дерева манго.
 
..."Щастя не має історії, 
а щасливе життя не стає романом"...

У статті використані інтернет-матеріали.

Немає коментарів:

Дописати коментар