08 серпня, 2022

9 серпня - Міжнародний день корінних народів світу


    2007 року Генеральна асамблея ООН прийняла декларацію про права корінних народів. Декларацію, яку готували 22 роки, підтримали 143 держави з 192. США, Канада, Нова Зеландія й Австралія проголосували проти цього документа, росія й ще десять країн утрималися. Декларація проголошує право корінних народів на самовизначення, землю й природні ресурси. "Корінні народи при здійсненні їхнього права на самовизначення мають право на автономію або самоврядування в питаннях, що належать до їхніх внутрішніх і місцевих справ, а також шляхів і засобів фінансування їхніх автономних функцій", - йдеться в Декларації.
       Цього дня в усьому світі проводять безліч заходів, мета яких - розповісти про розмаїття та багатство культур корінних народів і особливий внесок в світову скарбницю культурного надбання.
      Закон України "Про корінні народи України" набув чинності 23 липня 2021 року та визначає корінними народами України, які сформувалися на території Кримського півострову, кримських татар, караїмів і кримчаків. Решта національних меншин України є діаспорою народів, котрі мають свої етнічні батьківщини чи національні утворення за межами України.
    Міжнародний день є нагодою, аби віддати шану стійкості корінних народів. Вони - носії безцінних корінних знань і культурної спадщини, які збагачують та примножують надбання світової культури.

До цієї дати  у читальній залі було розгорнуто
прес-перегляд  
"Пам'ятати своє коріння"

Немає коментарів:

Дописати коментар