13 жовтня, 2022

14 жовтня - Покрови Пресвятої Богородиці, День захисників і захисниць України, День українського козацтва, День створення УПА



Покрови Пресвятої Богородиці
    Свято Покрови Пресвятої Богородиці - одне з найулюбленіших свят українців. Воно присвячене Пречистій Богоматері, яка немов покриває всіх своїм покровом - Україну, народ, воїнство,  церкву, оберігаючи від видимого і невидимого лиха. Свято Покрови в Україні має не лише релігійне значення, а й національне. Подія об'єднує українців і вказує нам на те, що завжди потрібно вірити у краще, а вищі сили обов'язково допоможуть здолати усі негаразди. В уявленні церкви та українських вірян Матір Божа постає втіленням доброти, любові та святості, асоціюється з заступництвом і захистом.
День захисників і захисниць України
   День захисників і захисниць України створено з метою вшанування мужності і героїзму захисників незалежності і територіальної цілісності України, військових традицій і перемог українців, а також задля сприяння патріотизму. Нагальна потреба у такому загальнодержавному святі особливо гостро постала після російської окупації Криму та початку воєнних дій на території Донецької та Луганської областей. Безпрецедентні зразки мужності та відваги, виявлені нашими бійцями на передовій новітньої російсько-української війни, сотні відданих життів за Батьківщину потребували гідного вшанування з боку суспільства й держави.
День українського козацтва
   1999 року - в Україні вперше офіційно відзначили День українського козацтва. Він встановлений указом президента України  в день свята Покрови Пресвятої Богородиці, враховуючи історичне значення й заслуги козацтва в утвердженні української державності та його вагомий внесок у сучасний процес державотворення. 
     Козаки настільки вірили в силу Покрови Пресвятої Богородиці і настільки щиро й урочисто відзначали свято Покрови, що впродовж століть в Україні він набув ще й козацького змісту і отримав другу назву - Козацька Покрова.  Коли українські козаки йшли на війну, вони молились і просили  Матір Божу, щоб покривала, боронила їхні родини, їхні оселі, які фактично залишались без належного нагляду та охорони. Саме на свято Покрови в Україні відбувалася Велика рада, на якій обирали гетьмана і визначали, як козацтву жити далі. Образ козака як українського лицаря і захисника рідної землі близький кожному українцю.
День створення УПА
    1942 рік - офіційна дата створення  Української повстанської армії (УПА) - військово-політичного формування, що діяло на території України в 1942-1956 роках.
  Метою створення УПА було об’єднання розрізнених збройних груп націоналістів під керівництвом ОУН(б). Своїм головним завданням УПА декларувала підготовку повстання після того, як комуністичний СРСР і нацистська Німеччина виснажать одне одного у кровопролитній війні. УПА виступала за створення самостійної соборної української держави, яка мала включати в себе всі етнічні українські землі.
   14 жовтня в якості дати створення УПА обрано символічно та було закріплено постановою Української Головної Визвольної Ради.
   Із 2015 року Закон надає спеціальний статус усім військовим та підпільним українським організаціям ХХ століття, які боролись за незалежність країни. З 2018 року було ухвалено закон про надання військовим УПА статусу учасників бойових дій.

При створенні публікації використані інтернет матеріали

Немає коментарів:

Дописати коментар