07 жовтня, 2022

Нові надходження

Пропонуємо вашій увазі
науково-популярне видання
із серії "Великий науковий проєкт"
Плохія Сергія Миколайовича
Загублене царство.
Історія "Русского мира" з 1470 року до сьогодні

 Сергій Плохій - історик, письменник,  спеціалізується на вивченні Східної Європи, України та військових дій, які коли-небудь відбувалися на цих землях. Його роботи були відзначені безліччю нагород та перекладені понад десятьма мовами. 
  Книга переносить нас у подорож від 1450-х років до вторгнення та анексії Криму у 2014 році та до війни на Донбасі, щоб показати, як фокус російського націоналізму змінювався протягом кожного періоду відповідно до цілей держави. 
   У цій книжці викладено все, що потрібно знати про "русский мир", вже кілька століть так сильно нав'язуваний українцям агресивним сусідом. Як і всі дослідження історика Плохія - докладно, цікаво, обґрунтовано,  зрозуміло і логічно. 
   Автор досліджує, що таке російський народ і російська нація. Він дуже детально описує цю концепцію від XV століття до сьогодення. Книга була опублікована у 2017 році, і про вторгнення Росії в Україну 2022 року не йшлося, хоча воно було прогнозованим.
    Детально розглядаючи історію українського та російського народів, автор доводить, що коріння цього конфлікту заховано в самому процесі становлення Росії як держави. Він стверджує: "На сьогодні Україна знаходиться в самому серці  "російського питання". Через свої розміри, місце розташування, а особливо через свої історичні та культурні зв’язки з Росією Україна була, є і, ймовірно, лишатиметься  ключовим елементом у сповідуваному російською елітою баченні власної ідентичності та власного призначення".
   Росія вважає себе спадкоємицею Візантії (Москва є третім і останнім Римом), а також спадкоємицею Київської Русі, яка має обов’язок об’єднати всі російськомовні народи у свою імперію, привласнюючи культурні, суспільно-політичні та історичні здобутки цивілізованої держави. 
    Перші  розділи книги містять стандартну розповідь - "збирання земель Русі" в IX-XI століттях, потім завоювання Новгорода, Казані та Астрахані, придбання Російською імперією західних територій через поділи Польщі та прихильності Радянського Союзу до "інтернаціоналізму". 
   У другій половині книги розповідається про зміну підходу СРСР до "незалежних" республік, а після його розпаду книга коротко описує орієнтацію Росії на ближнє зарубіжжя.
    
Книжка дійсно читається, як захопливий історичний роман, в якому всі події та дійові особи існували насправді. Яке царство є Загубленим? Загублене царство, як виявилося, - це ...
    Якщо ви цікавитесь історією, маєте бажання дізнатись як розвивалися відносини двох держав України і росії, радимо прочитати книгу Сергія Плохія "Загублене царство. Історія "русского мира" з 1470 року до сьогодні".
#ця_книга_у_бібліотеці_завдяки_УІК
#поповненняфондівбібліотекУІК
#программа_поповнення_бібліотечних_фондів
#уік
#ІнститутУкраїнськоїКниги
#УкраїнськийІнститутКниги
#Український_Інститут_Книги

Немає коментарів:

Дописати коментар