20 лютого, 2023

20 лютого – День пам’яті Героїв Небесної Сотні

 Сьогодні ми вшановуємо Героїв Небесної Сотні, героїв, які віддали своє життя  за вільну Україну й українців у час Революції Гідності.  Людей різного віку й професій, із різних регіонів, але однакових і справжніх цінностей.
 Сумний список Небесної Сотні відкрився 22 січня 2014 р., коли від вогнепальних поранень під час сутичок у центрі столиці загинули активісти Майдану Сергій Нігоян та Михайло Жизневський. Того ж дня в лісі під Києвом було знайдено тіло зі слідами тортур активіста Юрія Вербицького. До 18 лютого 2014 р. вже налічувалось 9 загиблих. З 18 по 20 лютого на Майдані загинуло найбільше людей - 78 осіб, після 20 лютого - ще 20. Усі вони увійшли до меморіалу борців за українську незалежність - до Небесної Сотні. Саме в ці дні під час Революції Гідності протистояння між українським народом і тодішнім режимом сягнуло свого піку. 
 105 Героям Небесної Сотні посмертно надано звання Герой України, а троє іноземців - громадянин Білорусі Михайло Жизневський та громадяни Грузії Зураб Хурція і Давид Кіпіані - посмертно нагороджені орденами Героїв Небесної Сотні .
 На урок гідності та патріотизму "Живи, Україно, живи!" був запрошений Петровський Володимир Борисович - український громадський діяч, керівник Всеукраїнської громадської організації "Всеукраїнський парламент працездатних інвалідів". Інвалід зору 1 групи.


 Суспільна діяльність В. Б. Петровського спрямована на реабілітацію та соціальну адаптацію інвалідів (в тому числі власним прикладом), а також на підвищення міжнародного престижу України серед світового співтовариства держав.


 
 Володимир Борисович представив свою пісенну творчість, присвячену подіям Революції Гідності.




 Його пісні громадянського звучання відгукнулись у серцях кожного з присутніх.
 

 На заході був присутній учасник майдану художник та громадський діяч Кононенко Борис Іванович відомий ще під псевдонімом Бі Гуко. Він згадував часи майдану і представив свою поетичну творчість, яку надихнула Революція Гідності.
 
Борис Іванович був учасником багатьох виставок, у тому числі й 15-ти персональних. У доробку автора сотні картин, віршів, тисячі акварелей, графічних творів, фоторобіт. Він є творцем мистецького напряму метр-арт, а також і хмар-арту, чи "хмарного" мистецтва.


 В бібліотеках ЦБС Голосіївсього району свого часу були розгорнуті художні виставки робіт Кононенко. А у фондах ЦРБ знаходиться авторський альбом - підсумок творчої діяльності художника.





Немає коментарів:

Дописати коментар